Αλλάζουν τα δεδομένα για την επιδότηση κόστους εργασίας

Αντιδράσεις, αλλά και αισιοδοξία έχει προκαλέσει η απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου της ΕΕ σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη αναφορικά με την επιδότηση κόστους εργασίας για τις επιχειρήσεις της Θράκης.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο Έβρου, από τη μία, η εξέλιξη αυτή αφήνει έκθετους τους κυβερνώντες που μόλις πριν λίγους μήνες έκαναν λόγο για ένα μη συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία μέτρο, ανακοινώνοντας την κατάργησή του.

Από την άλλη, το γεγονός ότι η Κομισιόν τονίζει πως για μειονεκτικές περιοχές, όπως είναι αναμφισβήτητα η Θράκη, η ενίσχυση του μισθολογικού κόστους επιτρέπεται, δημιουργεί ελπίδα και προσδοκίες για την επαναφορά του μέτρου που αποτελούσε σημαντική ανάσα για τις επιχειρήσεις. Βεβαίως, η Κομισιόν επισημαίνει ακόμη πως δεν έχει ακούσει ποτέ για αυτό το μέτρο! Άλλωστε, δινόταν από εθνικούς και όχι από ευρωπαϊκούς πόρους.

Μάλιστα, σημειώνεται πως μόλις από το 2014 υπάρχει υποχρέωση από τα κράτη-μέλη για κοινοποίηση στην ΕΕ τέτοιων ενισχύσεων.

«Αυτό σημαίνει ότι για τις επιδοτήσεις πριν από το 2014 κανείς δεν μπορεί να επιβάλει πρόστιμο ούτε να μας ζητήσει πίσω τα χρήματα, όπως μας είπαν από το υπουργείο», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χ. Τοψίδης. Μάλιστα, όπως αναφέρεται και σε επιστολή που έστειλε ο ίδιος προς τους αρμόδιους υπουργούς, απαίτηση των επιχειρηματιών της περιοχής είναι να βρεθούν τα χρήματα ώστε να αποδοθούν στις επιχειρήσεις, καθώς με μεγάλη καθυστέρηση πριν 2-3 χρόνια έλαβαν την επιδότηση για το α’ εξαμηνο του 2010 και από τότε ξανά ούτε ευρώ.

Διαβάστε ακόμη  ZanteFerries – ANMEZ SA Piraeus: Τροποποίηση δρομολογίου Ε/Γ- Ο/Γ «Άρτεμις»

Παρ’ όλα αυτά, οι επιχειρήσεις έχουν κανονικά φορολογηθεί για όλες τις επιδοτήσεις από εκεί και πέρα, αφού για να λάβει την ενίσχυση μία επιχείρηση θα πρέπει να είναι υγιής, δηλαδή να έχει φορολογική ενημερότητα και να έχει τακτοποιημένες όλες τις υποχρεώσεις της. Τέλος, οι φορείς ζητούν άμεσα συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς για να διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα.

Newsroom Alexpoli.gr