Μία ακόμη πορεία για τα θύματα των Τεμπών στην Αλεξανδρούπολη – Φοιτητές, μαθητές και εκπρόσωποι σωματείων, συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Ακαδημίας

Άλλη μία πορεία για τα θύματα του προδιαγεγραμμένου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, έλαβε χώρα στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, με φοιτητές και εκπροσώπους σωματείων να συγκεντρώνονται στο πάρκο της Ακαδημίας και να πρωτοστατούν σε αυτή, με κεντρικό σύνθημα «Η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί, στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή».

Η νέα γενιά, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι έχει δύναμη και ότι δεν ξεχνάει. Ένα τεράστιο ποτάμι φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων έχει ξεχυθεί σε ολόκληρη την χώρα και πλημμύρισε τους δρόμους με συνθήματα καταδίκης και οργής για ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Αλλά για άλλη μία φορά προτάχθηκε μπροστά στην ανθρώπινη ζωή το κέρδος και η ζημιά. Η νέα γενιά απαιτεί διαφάνεια και εκδίκηση για όλους τους νεκρούς των Τεμπών και αγωνίζεται καθημερινά, προκειμένου να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη.

Ο πρόεδρος των φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης εξέφρασε μέσω του δημόσιου βήματος του, στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης στο πάρκο της Ακαδημίας την θλίψη και την οργή για όλους τους συμφοιτητές τους που χάθηκαν τόσο άδικα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των φοιτητών «το έτος 2023, υπήρχε κάθε τρόπος και μέσο προκειμένου αυτή η σύγκρουση να αποτραπεί. Το κόστος τοποθέτησης ηλεκτρονικών συστημάτων ανέρχεται περίπου στις 50.000 ευρώ και ενώ η εταιρεία μετρούσε κέρδη 150 εκατομμυρίων ευρώ, επιδοτούνταν σε ετήσια βάση από το κράτος με το ποσό των 45 εκατομμυρίων ευρώ και αυτά τα ηλεκτρονικά συτήματα δεν τοποθετήθηκαν ποτέ. Πόσο λοιπόν κοστολογείται η ανθρώπινη ζωή σήμερα;; Ξέρουμε καλά ότι οι ευθύνες για αυτό το έγκλημα είναι διαχρονικές. Είναι οι ευθύνες όλων των έως τώρα νέων κυβερνήσεων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, που πετσόκοψαν και ξεπούλησαν τον ΟΣΕ, που τον άφησαν χωρίς εργαζόμενους, που δεν πήραν κανένα μέτρο ασφαλείας, ενώ επανειλημμένα φώναζαν οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι. Είναι οι ευθύνες ενός κράτους ικανότατου να λοιδωρεί τους αγώνες και τα αιτήματα των εργαζομένων και των φοιτητών, ικανότατου να εξυγιάνει όπως καυχιούνται οι διάφοροι κυβερνώντες τον ΟΣΕ, απολύοντας εργαζόμενους και βάζοντας κάποιους άλλους να εργάζονται 9 ημέρες σερί. Ικανότατου να μπουκώνει με χρήμα την Hellenic Train, με σκοπό την εξασφάλιση των κερδών της αλλά ανίκανου να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή, όχι γιατί δεν μπορεί αλλά γιατί δεν θέλει, αφού έτσι δεν θα χάσουν κέρδη οι εταιρείες. Εμείς λοιπόν φωνάζουμε πιο δυνατά από ποτέ….Ως Εδώ!! Μπαίνουμε στην μάχη για να μην συγκαλυφθούν οι ευθύνες και να παρθούν τώρα μέτρα για ασφαλείς μεταφορές και υποδομές, στον αγώνα για να μην θρυνήσει καμία μάνα άλλο παιδί. Είμαστε περήφανοι που η φωνή μας συναντιέται στον δρόμο με τα αδέλφια μας και τους μαθητές, με τους εργαζόμενους γονείς μας και δίνουμε όρκο να πάρουμε εκδίκηση για το έγκλημα.

Στείλε όταν φτάσεις!! Δεν έφτασε ποτέ….θα πάρουμε εκδίκηση για σένανε μικρέ!!

Η εκπρόσωπος γονέων των σχολείων Αλεξανδρούπολης ανέβηκε στο βήμα φωνάζοντας «Φτάνει Πια». Δίνοντας μια ηχηρή απάντηση σε όλους όσους θέλουνε να κρατήσουμε την θλίψη για τα θύματα των Τεμπών βουβή

«Η οργή μας έχει ξεχειλίσει. Είμαστε εδώ για να δώσουμε κουράγιο σε όσους έχασαν τα παιδιά τους, αλλά και σε όλες τις οικογένειες των θυμάτων. Είμαστε όμως εδώ για να πούμε ότι δεν θα ανεχθούμε να συμβεί το ίδιο ξανά και ξανά, ότι τα παιδιά μας δεν είναι ούτε κέρδη, ούτε ζημιά. Είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας, που όλες αυτές τις μέρες απέδειξαν ότι μια χαρά αντιλαμβάνονται τι γίνεται, έχουν ευαισθησίες, έχουν όνειρα και κυρίως δεν αντέχουν το άδικο. Έχουν ιδανικά και μαχητικότητα, τα στηρίζουμε, είμαστε εδώ μαζί τους και θα είμαστε πάντα. Θέλουμε όμως να τους πούμε να μην μας θυμώνουν όταν τους λέμε να μας πάρουν και ένα τηλέφωνο όταν φτάσουν και να τους πούμε ότι ναι, θα πάρουμε εκδίκηση για όσα από τα μικρά μας δεν κατάφεραν να φτάσουνε ποτέ. Η ασφάλεια θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι είναι προτεραιότητα και όμως στις μεταφορές είναι κόστος. Οι μεταφορές είναι βασικό αγαθό για όλους. Σκεφτείτε πόσα παιδιά καθημερινά πηγαίνουν με λεωφορείο στο σχολείο τους, πόσοι φοιτητές ή κάθε χρόνο πόσα παιδιά πηγαίνουν στις εκδρομές τους. Τελικά είναι απλά κέρδη για κάποιους ή ζωές; Το σχολεία επίσης είναι κόστος. Έτσι τα αντιμετωπίζουνε εδώ και χρόνια, γιαυτό το έτος 2023 τα περισσότερα σχολεία είναι παλιά και σε ελάχιστα έχει γίνει έστω και ένας στοιχειώδης προσεισμικός έλεγχος, η συντήρηση των σχολείων, η θέρμανση, τα απαραίτητα υλικά, πολλές φορές προσπαθούν να φορτώσουν στους ίδιους τους γονείς, τα έχουμε επισημάνει πολλές φορές δεν θα επεκταθώ, τελικά όμως είναι η ίδια πολιτική που οδήγησε στο έγκλημα των Τεμπών και πρέπει εμείς οι γονείς και οι εργαζόμενοι να την σταματήσουμε».

Η εκπρόσωπος των εργατικών σωματείων της Αλεξανδρούπολης ζήτησε με την σειρά της να μην συγκαλυφθεί αυτό το έγκλημα, να μην μείνουν ατιμώρητοι οι πραγματικοί υπεύθυνοι, το κράτος, οι κυβερνήσεις και η εταιρεία

«Ζήτησε να βάλουμε στο προσκήνιο την ζωή μας κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους. Η μεγάλη συμμετοχή φοιτητών, μαθητών εργαζομένων, στην πολύ μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, όπως και σε κάθε πόλη της Ελλάδας, μας γεμίζει αισιοδοξία, μας δείχνει την δύναμη που έχει ο οργανωμένος λαός, μας διδάσκει τον τρόπο και τον δρόμο να αγωνιστούμε για την ζωή που μας αξίζει. Η λαοθάλασσα που κατέκλυσε τους δρόμους όλης της χώρας φώναξε με τρόπο ηχηρό ότι αυτό το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές και μαθητές μετατρέψαμε την θλίψη και την οργή μας σε αγώνα. Γίναμε η φωνή των 57 νεκρών και στείλαμε την κυβερνητική προπαγάνδα στα σκουπίδια και αυτό θα συνεχίσουμε. Από την πρώτη στιγμή αυτού του εγκλήματος, γίνεται συστηματική προσπάθεια από όσους κυβερνήσανε και κυβερνούν, από επιχειρηματικούς ομίλους καθώς και από μία μεγάλη μερίδα δημοσιογράφων, να κρυφτούν τα πραγματικά κίνητρα, η πραγματική αιτία αυτής της τραγωδίας. Η πολιτική τους που αφήνει πίσω τους εκατόμβες νεκρών έχει ήδη καταδικαστεί στην συνείδηση μας….Είναι Ένοχοι!!

Τα υποκριτικά κροκοδείλια δάκρυα τους δεν συγκινούν κανέναν. Οι εργαζόμενοι του σιδηρόδρομου σε ανακοίνωση τους λίγες ημέρες πριν, έλεγαν πως το δυστύχημα δεν θα αργήσει. Δεν ήταν πυθίες, ούτε μάντες τειρεσίες, έβλεπαν το τρένο που Έρχομαι!όταν κατα πάνω τους. Μήπως φταίει η κακιά η ώρα ή μήπως η κακιά η χώρα; Το λέμε ξανά!! Φταίει η πολιτική της εμπορευματοποίησης που βάζει την ζωή στο ζύγι του κόστους και του οφέλους. Αυτό υπηρέτησαν και αυτό συνεχίζουν να υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Γιαυτό και στην ΕΥρώπη που την θεωρούν πρότυπο και μας την προβάλουν και ως φωτεινό παράδειγμα, μόνο το 2021 σημειώθηκαν 97 συγκρούσεις τρένων και δολοφονήθηκαν συνολικά 683 άνθρωποι. Όλες αυτές τις μέρες στις κινητοποιήσειςκ ια στις συζητήσεις μας αναδεικνύονται αμέτρητες ελλείψεις και κίνδυνοι, που συναντάμε καθημερινά στα μέσα μεταφοράς, στα σχολεία, σε αθλητικές εγκαταστάσεις, στην δουλειά παντου. Δυστυχώς έρχονται στον νου μας η πλημμύρα στον Απαλό που στοίχησε την ζωή του πυροσβέστη, η πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς, το επικίνδυνο οδικό δίκτυο του Νομού, οι θάνατοι εργατών που έφυγαν το πρωί για την δουλειά, εδώ στην πόλη μας και δεν επέστρεψαν ποτέ, ο καταστροφικός σεισμός στην γειτονική Τουρκία, μας κάνει να αμφιβάλλουμε αν θα αντέξουν τα σπίτια και τα σχολεία μας. Στην Ελλάδα του 2023 του επιτελικού κράτους και της ψηφιακής μετάβασης, υπάρχουν πολλοί τρόποι τελικά για να χαθείς άδικα. Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες προειδοποιήσεις του πανελλήνιου συλλόγου αερολλημενικών και της ένωσης ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας που προειδοποιούν ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό και σε σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή στον χώρο των αερομεταφορών, μπορούν να αποβούν καταστροφικές για την ασφάλεια των πτήσεων. Ποιος θα έχει άραγε την ευθύνη όταν συμβεί κάποιο ατύχημα, κατά την μεταφορά Νατοϊκών όπλων, πυρομαχικών και ποιος άλλος ξέρει τι, στο λιμάνι, στον σιδηρόδρομο, στο αεροδρόμιο και στους δρόμους της πόλης μας; Όλα αυτά είναι προδιαγεγραμμένα εγκλήματα.

Ας δούμε όμως τι επιλέγει να κάνει αυτό το κράτος. Δίνει δις. για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου, για να μεταφερθούν εμπορεύματα και όπλα, ενώ τόσα χρόνια οι κάτοικοι υφίστανται την υποβάθμιση του δικτύου. Δίνει δις. σε Νατοϊκούς εξοπλισμούς, όχι φυσικά για την άμυνα της χώρας, ενώ για τον αντισεισμικό έλεγχο των σχολείων, για έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας όχι. Κατασκευάζει ταχύτατα την νέα περιφερειακή οδό που ζήτησαν οι Αμερικανοί για την εξυπηρέτηση τους. Ενώ τόσα χρόνια που φωνάζουν οι κάτοικοι της Παλαγίας για την ασφαλή πρόσβαση τους στον οικισμό, λεφτά δεν βρίσκει. Αναπτύσσει σύγχρονα συστήματα που δουλεύουν ρολόι, όταν πρόκειται για πλειστηριασμούς κατοικιών, για εισπράξεις χρεών και ηλεκτρονικό φακέλωμα, αλλά όχι για την ηλεκτρονική επιτήρηση των τρένων. Μπουκώνει με επιδοτήσεις τους παρόχους ενέργειας, ενώ δεν δίνει δεκάρα για την στέγαση των νέων, την θέρμανση των νοικοκυριών, την υγεία και την εκπαίδευση. Όσο κράτος και εταιρείες μετράνε κέρδη και ζημιές πετάνε από τους προϋπολογισμούς τους τα μέτρα ασφάλειας και τις ανάγκες μας, σχεδιάζοντας ακόμη χειρότερες μέρες για όλους μας, εμείς θα είμαστε εκεί να τους χαλάμε τα σχέδια, διεκδικώντας ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Συνεχίζουμε ακόμη πιο αποφασισμένοι!! Δεν είναι η ώρα της σιωπής. Είναι η ώρα της φωνής και της διεκδίκησης. Με τα σωματεία και τους συλλόγους μας από σήμερα τα δίνουμε όλα για την επιτυχία της απεργίας και της συγκέντρωσης την Πέμπτη 16 Μαρτίου. Για να μην περάσει η συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, για σύγχρονες, ασφαλείς, φθηνές, μαζικές μεταφορές για τον λαό, κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους. Για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς, κατοικίας και εκπαίδευσης».

Τα αιτήματα των σωματείων παρατίθενται παρακάτω και συνοψίζονται ως εξής:

  • -Να μην περάσει η συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών.
  • -Σύγχρονες-ασφαλείς-φτηνές μαζικές μεταφορές για το λαό κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους.
  • -Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Καλούν τους πολίτες σε νέα μαζική κινητοποίηση την Πέμπτη 16 Μαρτίου.
Διαβάστε ακόμη  Ακάθεκτη συνεχίζει το έργο της η Αιματολογική Κλινική του ΠΓΝΑ, παρά τις ελλείψεις

«Συνεχίζεται η προσπάθεια των σωματείων έτσι ώστε όχι μονάχα να μην ξεχαστεί αλλά να μη μείνει ατιμώρητο αυτό το έγκλημα…δίνουμε ένα μεγάλο ραντεβού για νέα πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 16/03» ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης-Φερών-Σουφλίου «Η Ενότητα», Ιωάννης Χιώνης.

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Χιόνη παρακάτω αναλυτικά: