ΑΜ-Θ: Δεν υπάρχει μέλι… λόγω βροχής

Ανήμπορες να βγουν από τις κυψέλες τους για να συνεχίσουν την παραγωγή μελιού βρέθηκαν αυτό τον καιρό οι μέλισσες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και της αστάθειας των καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κεντρικού Έβρου «Κυψέλη», Πασχάλη Χριστοδούλου, οι καιρικές συνθήκες για την παραγωγή είναι πρωτοφανείς, αφού «τα μελίσσια δεν έφτασαν καν σε επιθυμητό επίπεδο ανάπτυξης, και η όποια δραστηριότητά τους περιορίζεται μέσα στην κυψέλη, χωρίς νέκταρ -λόγω των σχεδόν καθημερινών βροχοπτώσεων-, κάτι που απαιτεί διαρκή υποστήριξη από τον παραγωγό».

Ενώ, όπως επεσήμανε, «λόγω του στρεσαρίσματος δημιουργούνται βασιλο-κελιά, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σμηνουργίες που υποχρεώνουν τον μελισσοκόμο σε διαρκή παρουσία στο μελισσοκομείο, ώστε να κυνηγάει τα σμήνη που φεύγουν».

Η βασική ανοιξιάτικη νομή για την περιοχή, που ήταν το ρείκι, δεν έδωσε φέτος καθόλου, ενώ και η ακακία αντιμετώπισε προβλήματα, καθώς το ξεκίνημα της ανθοφορίας της συνέπεσε με βροχές. «Πέρυσι τέτοια εποχή, οι παραγωγοί είχαν κάνει και δεύτερο τρύγο», σχολίασε ο κ. Χριστοδούλου, χωρίς να αποκλείει κατά την επόμενη νομή να δουν μια σημαντική ανάπτυξη στο παλιούρι, μελισσοκομικό φυτό που δίνει ποσότητα μελιού, αρκεί να το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες (βροχή και αέρας) κατά τον Μάιο που ανθοφορεί. «Τη συγκεκριμένη εποχή, υπό κανονικές συνθήκες, οι μελισσοκόμοι κάνουν μόνοι τους βασιλοτροφία και φτιάχνουν μελίσσια για την επόμενη χρονιά, μόνο που φέτος δεν έκαναν ούτε τρύγο» σχολίασε, υπενθυμίζοντας ότι την εξαιρετική περσινή άνοιξη διαδέχτηκε παρατεταμένη ξηρασία το καλοκαίρι.

Με στοιχεία από το ypaithros.gr