Αμείωτες οι μεταναστευτικές ροές, παρά το ψύχος

Αμείωτες παραμένουν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στον Έβρο, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Οι λαθροδιακινητές συνεχίζουν να πλουτίζουν δίχως να τους ενδιαφέρει αν και κατά πόσο οι άνθρωποι που εκμεταλλεύονται θα φτάσουν σώοι στον προορισμό τους.

«Δεν έχουν σταματήσει οι ροές. Οι ροές συνεχίζονται παρά τον κακό καιρό» είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας. Από την αρχή του έτους έως και σήμερα οι έλληνες συνοριοφύλακες (και οι λιμενικοί) έχουν διαχειριστεί 114.242 άτομα που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα, πλην όμως το νέο –φετινό- δεδομένο είναι ότι «τα βόρεια σύνορά μας είναι κλειστά, άρα αυτοί που μπαίνουν είναι δύσκολο να φύγουν και συνεπώς εγκλωβίζονται στην Ελλάδα», όπως παρατηρεί ο κος Χαρέλας.

Ταυτόχρονα όμως, αυτό θα έπρεπε –κατά την εκτίμηση των συνοριοφυλάκων- να είναι και το βασικό αφήγημα «απώθησης» όσων έχουν σκοπό να περάσουν στην Ελλάδα, δηλαδή το να γίνει κοινός τόπος ότι «όποιος μπαίνει στην Ελλάδα δεν μπορεί εύκολα να πάει πουθενά και όποιος δεν δικαιούται να κυκλοφορεί ελεύθερα, δεν θα κυκλοφορεί». Συνεκδοχικά, αυτό σημαίνει ότι οι συνοριοφύλακες ασπάζονται και τον κυβερνητικό σχεδιασμό διαχείρισης του μεταναστευτικού/προσφυγικού που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κέντρα φιλοξενίας κλειστού τύπου διότι συντελούν στο «να αποτρέψουμε όλο αυτόν τον πληθυσμό που θέλει να μπει στην Ελλάδα», πάντα με βάση όσα είπε ο κος Χαρέλας.