Αμερικανική «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη: Πρόγραμμα, αριθμοί και αντιδράσεις

Αμερικανική «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη: Πρόγραμμα, αριθμοί και αντιδράσεις  

Με την άφιξη των πρώτων Αμερικανών στρατιωτών, πριν λίγες μέρες και τον χθεσινό ελλιμενισμό του Enduranceξεκίνησε η αμερικανική «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη, που για τους επόμενους μήνες, μέχρι και τον Αύγουστο, θα αποτελέσει το επίκεντρο μίας έντονης στρατιωτικής δραστηριότητας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις, αναφέρεται πως από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου, περίπου 30 ελικόπτερα του Στρατού των ΗΠΑ αναμένεται να απογειωθούν από την Αλεξανδρούπολη και να πετάξουν σε περιοχές προπόνησης στη Ρουμανία. Πρόκειται για αμερικανικές δυνάμεις που πρόκειται να υποστηρίξουν την άσκηση Atlantic Resolve.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερομηνιών, οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης και των γειτονικών περιοχών μπορεί να δουν έναν μεγάλο σχηματισμό ελικοπτέρων. Οι πτήσεις προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν μεταξύ των ωρών από τις 8 π.μ. έως τις 18:00. Θα τηρούν τις τυπικές διαδικασίες μείωσης του θορύβου.

Ουσιαστικά, όπως αναφέρει το armyvoice.gr, πρόκειται για την πρώτη «γεύση» τμημάτων από τους περίπου έξι χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες που θα διέλθουν φέτος από την Αλεξανδρούπολη και μέσω του Έβρου θα κινηθούν προς την Ευρώπη.

Μετά τις 2 Απριλίου και μέχρι τις 8 Αυγούστου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό,  αναμένεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να καταπλεύσουν ακόμη 5 συνολικά πλοία τα οποία θα μεταφέρουν τον Εξοπλισμό των Αμερικανικών δυνάμεων που θα συμμετέχουν σε διάφορες περιοχές της Βαλκανικής για τις ανάγκες της Άσκησης Defender Europe 21 (DE 21) και των συνεξεταζόμενων ασκήσεων.

Το προσωπικό πρόκειται να προωθηθεί στην Αλεξανδρούπολης αεροπορικώς για την συγκρότηση των προωθούμενων / αναδιπλούμενων Σχηματισμών, ενώ προβλέπεται βραχεία παραμονή σε Στρατόπεδα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, τα οποία προετοιμάζονται ειδικά για το σκοπό αυτό.

Το συγκεκριμένο σκέλος ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων, που θα γίνει μέσω Αλεξανδρούπολης και μέσω του λιμένα της Δουνκέρκης στη Γαλλία, αφορά την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (1st Combat Aviation Brigade– CAB).

Η 1 CAB θα αναπτύξει μέσω των 2 λιμένων συνολικά 1.800 στελέχη, 50 «UH-60» και «HH-60» ελικόπτερα «BlackHawks», 10 «CH-47 Chinooks», 25 «AH-64 Apaches» και 1.800 τροχοφόρα οχήματα και κομμάτια εξοπλισμού, με τελικούς προορισμούς στη διασπορά τους Γερμανία, Λετονία, Πολωνία και Ρουμανία. Υλικό που έφτασε χθες στο λιμάνι με το γιγαντιαίων διαστάσεων αμερικανικό φορτηγό πλοίο « ARC ENDURANCE».

Αντιδράσεις από ΚΚΕ 

«Με την «υπογραφή» της κυβέρνησης και εφτά διαδοχικές «καραβιές», ΗΠΑ – ΝΑΤΟ θα προωθήσουν τους επόμενους μήνες μέσω Αλεξανδρούπολης τεράστιες δυνάμεις σε Βαλκάνια και Ανατ. Ευρώπη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, το οποίο πραγματοποίησε την Τετάρτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του λιμανιού, ενώ απευθύνει κάλεσμα και σήμερα για τις 5.30 το απόγευμα, μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης. 

«Όλο το προηγούμενο διάστημα Αμερικανοί στρατιωτικοί, στελέχη της πρεσβείας, στελέχη της κυβέρνησης και παράγοντες της Αλεξανδρούπολης ήταν σε στενές συνεννοήσεις για την ευόδωση του εγχειρήματος, για το πώς θα πιάσουν στο λιμάνι το ένα μετά το άλλο γιγαντιαία μεταγωγικά των Αμερικανών το επόμενο διάστημα, καθώς πέραν της συμμετοχής στην επιχείρηση «Atlantic Resolve» οι αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις αναμένεται να αξιοποιήσουν την Αλεξανδρούπολη και για άλμα στην Ανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο της αλυσίδας ασκήσεων των Αμερικανών που συναποτελούν την «Defender Europe 2021».

Αυτή η αλυσίδα ασκήσεων προγραμματίζεται για το διάστημα Μάη – Ιούνη, με επίκεντρο τα Βαλκάνια, και την Ελλάδα να παίζει και εδώ κομβικό ρόλο στην υλοποίησή της. Οπωςεπίσης για την αναδίπλωση δυνάμεών τους που μετείχαν στην περσινή «Atlantic Resolve», του 2020. Αλλωστε το «Endurance», μόλις ξεφορτώσει τα κομμάτια της 1ης CAB, αναμένεται να φορτώσει κομμάτια της 101ης για να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τις επαναλαμβανόμενες προσεγγίσεις μεταγωγικών των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη, αρμόδιες πηγές μιλούν για 7 διαδοχικές «διασυμμαχικές αποστολές» την περίοδο Φλεβάρη – Αυγούστου, ενταγμένες στο κομμάτι των λεγόμενων logisticsτης ΝΑΤΟικής διεκπεραίωσης, με την κωδική ονομασία «Poseidon Trident 2021».

Θυμίζουμε ότι στις 26 Γενάρη πραγματοποιήθηκε «διευρυμένη σύσκεψη» στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, με τη συμμετοχή – μεταξύ άλλων – του βοηθού ναυτικού ακολούθου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, αντιπλοίαρχου Κρ. Λεπόρ, στελεχών της US Army Europe and Africa, των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κ.ά.

Ο ΟΛΑ γνωστοποίησε τότε ότι «μεταξύ της περιόδου Φεβρουαρίου – Αυγούστου ο Οργανισμός πρόκειται να συμμετέχει σε μία σειρά από διασυμμαχικές αποστολές κατά οποίες ο Λιμένας θα λειτουργήσει σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα καθώς αναμένεται να υποδεχθεί, φιλοξενήσει και προωθήσει προς τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, τον μεγαλύτερο όγκο στρατιωτικού υλικού που έχει μετακινηθεί ποτέ στα πλαίσια της άσκησης Defender Europe 2021, παράλληλα με τη διαρκώς αυξανόμενη εμπορική κίνηση».

Ο πρόεδρος του ΟΛΑ, Κ. Χατζημιχαήλ, προχώρησε σε δηλώσεις στις οποίες επιβεβαίωσε τη συμμετοχή και το ρόλο του Οργανισμού στην «Defender Europe 2021», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «για το επόμενο εξάμηνο δίδεται στον Οργανισμό η ευκαιρία να ξεδιπλώσει μέρος των τρομακτικών δυνατοτήτων του λιμένα», ενώ ισχυρίστηκε πως «πέραν της εντυπωσιακής αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, η στρατιωτική παράμετρος λειτουργεί ως επιταχυντής των εξελίξεων στα έργα υποδομής και υποστήριξης και επιδρά καταλυτικά στη βελτιστοποίηση των λειτουργιών του λιμένα», αποσιωπώντας τους κινδύνους που κρύβουν τέτοιες συμμετοχές, τη στοχοποίηση της πόλης, της ευρύτερης περιοχής και της χώρας ολόκληρης από αντίπαλα κέντρα, στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικώναντιπαραθέσεων για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων».