Άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας των αποζημιώσεων για τους πυροπαθείς υποσχέθηκε ο Μάκης Βορίδης από τον Έβρο – Κανείς δεν μπορεί να υποκαταστήσει και να αναπληρώσει το Κράτος

Μάκης Βορίδης: «Για την κυβέρνηση η ακριτική μας περιοχή έχει πρωτεύουσα σημασία. Το σύνολο των φορέων να καταθέσουν άμεσα τις σκέψεις και τις προτάσεις τους για το μέλλον του νομού τις οποίες ο πρωθυπουργός θα λάβει υπόψη ενόψει των εξαγγελιών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για την ενίσχυση της περιοχής».

Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, επισκέφθηκε σήμερα τον Νομό Έβρου, προκειμένου ο υπουργός να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος των ζημιών που υπέστη ο Έβρος, με σκοπό την τάχιστη ενεργοποίηση της διαδικασίας των αποζημιώσεων. Παράλληλα ο κος. Βορίδης μετέφερε την παράκληση του πρωθυπουργού στο σύνολο των θεσμικών φορέων καθώς και στους φορείς παραγωγής, εμπορίου, τουρισμού και σε αυτούς που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, να υποβάλουν τις προτάσεις τους προκειμένου η επόμενη ημέρα μετά την καταστροφική αυτή πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή, να βρει τον Έβρο έτοιμο να σχεδιάσει ένα μέλλον γεμάτο προοπτική.

Ο Μάκης Βορίδης, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε το κυβερνητικό κλιμάκιο, ευχαριστώντας το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους άνδρες και γυναίκες , της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Δασικής Υπηρεσίας που υπερέβαλαν εαυτούς σε μία εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη διευκρίνισε, τόνισε ότι η σημερινή τους παρουσία εδώ, δεν σχετίζεται με κάποιο επικοινωνιακό τρικ, αλλά είναι ουσιαστική και μεταφράζεται σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, που πρόκειται να ακολουθήσουν.

«Οι συνάδελφοί μου στην κυβέρνηση θα ανακοινώσουν το θεσμικό πλαίσιο και θα εξηγήσουν τις ενέργειες που έχουν ξεκινήσει προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν οι ζημιές οι οποίες έχουν γίνει εδώ από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Προφανώς οι αποζημιώσεις θα κινηθούν σε επίπεδα στα οποία θα καλυφθούν οι υλικές ζημιές που έχουν προκληθεί σε οικίες, επομένως στον αστικό ιστό, ζημιές που έχουν γίνει στις καλλιέργειες, ζημιές που έχουν γίνει στη μελισσοκομία, στην κτηνοτροφία και ζημιές που αφορούν το ζωικό κεφάλαιο. Προφανώς υπάρχουν ζητήματα ενισχύσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου έχουμε ζημιές αλλά και μέτρα προληπτικά τα οποία πρέπει να λάβουμε για την αντιμετώπιση και υποδομών που επλήγησαν αλλά και προκειμένου να θωρακίσουμε περαιτέρω την ανθεκτικότητα σε διάφορα ενδεχομένως φαινόμενα τα οποία θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε στο μέλλον».

Ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στον φράχτη του Έβρου και στον ρόλο που επιτελεί στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης

Ο κος. Βορίδης υπογράμμισε, ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, δεν έχει μεταβληθεί στο ελάχιστο, δεν έχει χαλαρώσει και παραμένει σταθερή και ισχυρή. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι το έργο κατασκευής – επέκτασης του φράχτη θα συνεχιστεί, ενώ θα ενισχυθεί ταυτοχρόνως η επιτήρηση – αστυνόμευση των συνόρων, με στόχο την εφαρμογή κάθε πολιτικής αποτροπής, ενός φαινομένου που πλήττει με τρόπο βάναυσο την Ελλάδα και στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.

Κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κος. Βορίδης, τόνισε ότι είναι αχρείαστη και απολύτως καταδικαστέα η ανάληψη των όποιων ευθυνών από όποιον ή όποιους θεωρούν και πιστεύουν, ότι μπορούν να υποκαταστήσουν και να αναπληρώσουν το κράτος.

«Όταν θα δείτε τις δράσεις που αναλαμβάνει η συντεταγμένη Πολιτεία , ήδη έχει αναλάβει και θα συνεχίσει και θα τις εντείνει έτι περαιτέρω τότε θα καταστεί σαφές ότι όλα αυτά δεν έχουν απολύτως κανένα νόημα και πρέπει να είμαστε σταθεροί στον τρόπο που στεκόμαστε απέναντί τους»