Αμηχανία, πανικός και αναπάντητα ερωτήματα από την κυβέρνηση

Τρικυμία στο Μαξίμου, σείεται ο μηχανισμός Μητσοτάκη έπειτα από άλλο ένα μπαράζ αποκαλύψεων σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις παρακολουθήσεις. Πώς απαντούν Δένδιας και Χατζηδάκης αναφορικά με την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων.

Ο πρωθυπουργός και κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται αντιμέτωποι με μία βιβλική καταιγίδα αποκαλύψεων

Έπειτα από άλλο ένα «καυτό» Σαββατοκύριακο με αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, να βλέπουν το φως της δημοσιότητας φαίνεται ότι αυτή την φορά το Μαξίμου και ο μηχανισμός Μητσοτάκη δεν μπορούν να συγκρατήσουν και να θάψουν ένα ακόμη τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο.

Πέντε εφημερίδες, ανάμεσα τους η «Εφημερίδα των Συντακτών», το «Documento», το «Βήμα», η «Καθημερινή» και η «Εστία» παρουσίασαν αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για την δαιδαλώδη υπόθεση πυροδοτώντας αντιδράσεις πανικού από το Μαξίμου και τη Νέα Δημοκρατία.

Τι απαντούν ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους

Για ακόμη μια φορά το όνομα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, φιγουράρει σε δημοσίευμα ανάμεσα στα ονόματα της λίστας εκείνων που βρίσκονταν υπό καθεστώς επισύνδεσης από το predator, με το όλο ζήτημα να εγείρει σοβαρά ερωτηματικά και σε διπλωματικές αποστολές άλλων κρατών.

Ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας, προσπαθεί και πάλι να αποφύγει διπλωματικά το θέμα, επισημαίνοντας (Ελεύθερος Τύπος) ότι απεύχεται «να διαμορφωθεί ένα τοξικό πολιτικό κλίμα σε όλους τους τομείς, το οποίο θα επηρεάσει και τους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία».

Εξέφρασε δε την ελπίδα του «ενόψει μιας χρονιάς, στην οποία σε κάθε περίπτωση θα διεξαχθούν εκλογές, να επικρατήσει η στοιχειώδης σύνεση».

Πιο κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος, μιλώντας στην «Καθημερινή» ζήτησε ναι μεν την γρήγορη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά παράλληλα χαρακτήρισε «εκτός τόπου και χρόνου» τα δημοσιεύματα περί της παρακολούθησης του ιδίου και της συζύγου του.

«Είναι περισσότερο από αναγκαίο για τη δημοκρατία μας μέσα στο κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε!» προσθέτει χαρακτηριστικά»

Σε ένα δικό του «γαλάζιο» σύννεφο ο Άκης Σκέρτσος

Την δική του θέση για το τεράστιο σκάνδαλο εξέφρασε και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος κάνε λόγο για «αθλιότητα» και «συκοφαντίες». Υποστήριξε δε, ότι τα όσα δημοσιεύονται από το documento «δεν προσφέρουν κανένα νέο στοιχείο στην υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων ούτε τεκμηριώνονται με αποδείξεις – που εφόσον υπάρχουν πρέπει να προσκομιστούν στη δικαιοσύνη και να μη γίνουν φειγ βολάν».

Παράλληλα παρέθεσε συνομιλία του με συντάκτη της εφημερίδας, υποστηρίζοντας ότι το Documento δε δημοσίευσε ολόκληρη την επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Επικρατείας, αν και η εφημερίδα έδωσε την δική της πληρωμένη απάντηση μέσω της ιστοσελίδας της.

Διαβάστε ακόμη  Στην εθνική κ18 για την πρόκριση στο Πανευρωπαϊκό ο Χ. Γκοτσίδης του Εθνικού

Αστεία επιχειρήματα για αντιστροφή της πραγματικότητας

Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η κωμικοτραγική προσπάθεια της κυβέρνησης να…αποδείξει το ακριβώς αντίθετο, ότι, δηλαδή η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της είναι τα θύματα των σκοτεινών παρακολουθήσεων και των υποκλοπών.

Μία εκδοχή του σεναρίου αυτού, ομολογουμένως κάπως περίεργη,  ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από δεξιά τρολς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έτσι ώστε να το φέρει στο δημόσιο διάλογο ο Άδωνης Γεωργιάδης. Αλλά τελικά, αυτή η εκδοχή…επικράτησε ως η επίσημη κυβερνητική και κομματική γραμμή.

Την Κυριακή το πρωί, άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να επισημοποιήσει τα όσα διέρρευσαν χθες με το non paper της Νέας Δημοκρατίας που όριζε ποια θα είναι η γραμμή άμυνας από εδώ και στο εξής.

Έτσι, ο Γιάννης Οικονόμου έκανε μια καλή περίληψη των επτά σελίδων του εσωτερικού σημειώματος επικαλούμενος αυτά τα δημοσιεύματα και ισχυρίζοντας ότι «με βάση τα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση φαίνεται να υπήρξε ο βασικός στόχος των σκοτεινών κύκλων που χειρίζονταν τα λογισμικά αυτά», πως η κυβέρνηση θέλει να «λάμψει η αλήθεια» αλλά και «να διασφαλιστεί η ομαλότητα και να προστατευθούν τα εθνικά συμφέροντα».