Άμοιροι ευθυνών Μέτιος – Πέτροβιτς και οι βουλευτές της ΝΔ για την πύρινη λαίλαπα στη Δαδιά

Ένα «πέρασμα» την πρώτη ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στη Δαδιά έκανε από την περιοχή ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, για να ξαναεμφανιστεί την Κυριακή, 4η μέρα της καταστροφής, όταν εδέησε να έρθει στον Έβρο κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη.

Στην υποδοχή του Υπουργού-Σωτήρα, τα χαμόγελα περίσσεψαν, ιδιαίτερα από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, γεγονός που σχολιάστηκε δυσμενώς στα «πηγαδάκια», δημοσιογραφικά και όχι μόνο. Σε δηλώσεις τους, τόσο κ. Μέτιος όσο και ο κ. Πέτροβιτς, επέρριψαν ευθύνες λίγο – πολύ στη μορφολογία του εδάφους, στο δύσβατο της περιοχής και στον «στρατηγό» άνεμο, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στον καιρό και τον Θεό…!

Ούτε κουβέντα για τις πολύ σοβαρές καταγγελίες για τα φράγματα της περιοχής, και ιδιαίτερα εκείνο στη Λύρα, από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, και τ οποίο, εδώ και πολλούς μήνες φέρει σοβαρές ζημιές, για τις οποίες φυσικά και η Περιφέρεια ήταν ενημερωμένη. Αυτή, άλλωστε, είναι η υπεύθυνη για τη συντήρησή τους, όπως ορθώς υπέδειξε και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, όταν ρωτήθηκε την Κυριακή από τους δημοσιογράφους για τις σχετικές καταγγελίες: «Τις απαντήσεις για τα φράγματα να τις συζητήσετε με την Περιφέρεια».

Μεγάλες είναι όμως οι ευθύνες των βουλευτών της ΝΔ που στα τέλη του 2021 ψήφισαν την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης του Έβρου και την απορρόφησή τους από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, έναν Οργανισμό, για τον οποίο εδώ και καιρό εκφράζονται πολλά ερωτήματα και προβληματισμοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δηλώσεις του πρώην προέδρου του Φορεά Διαχείρισης της Δαδιάς Κώστα Ποϊραζίδη, στο Ράδιο Έβρος, λίγο μετά το ΦΕΚ για την κατάργηση του Φορέα:

«Προβληματισμοί προκύπτουν από το γεγονός ότι το οργανόγραμμα του ΟΦΥΠΕΚΑ προβλέπει δύο διευθυντές, έναν στη βόρεια κι έναν στη νότια Ελλάδα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτήματα αναφορικά με το κατά πόσο θα μπορούν να επιλύονται άμεσα τα καθημερινά ζητήματα των Μονάδων Διαχείρισης. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ποϊραζίδη, μια βασική αρμοδιότητα των ΔΣ των Φορέων ήταν οι γνωμοδοτήσεις για μικρά και μεγάλα έργα των εκάστοτε περιοχών, με αποτέλεσμα να συνεδριάζουν κάθε 15 μέρες ή ακόμη και κάθε βδομάδα. Από το νέο σχεδιασμό, προκύπτει η ανησυχία ότι θα υπάρχει περισσότερη γραφειοκρατία και καθυστερήσεις, αφού τα αιτήματα για γνωμοδοτήσεις θα ξεκινούν από την Αθήνα, θα αποστέλλονται στις κατά τόπους Μονάδες Διαχείρισης για γνωμοδότηση και μετά πάλι στον Οργανισμό για την τελική απόφαση, που θα λαμβάνεται από το 7μελές ΔΣ που θα έχει έδρα την Αθήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ποϊραζίδη, για κάποιες αποφάσεις επί ορισμένων έργων, υπάρχουν χρονικά περιθώρια πχ 30 ημερών. Αν δεν υπάρξει γνωμοδότηση σε αυτό το διάστημα, τότε η γνωμοδότηση θεωρείται θετική, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος, για πολύ σημαντικά έργα, να μην εκδίδονται αποφάσεις στο χρόνο που ορίζει η νομοθεσία».

Διαβάστε ακόμη  Ευαισθησίες της ΕΛΑΣ, μετά τη δολοφονία της Κυριακής…

Εντωμεταξύ, την Κυριακή, από τη Δαδιά, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος έκανε λόγο για fake news αναφορικά με όσους λένε ότι η κυβέρνηση έκλεισε τον Φορέα. «Ο φορέας αντικαταστάθηκε από τη Μονάδα και δώσαμε και πολλούς πόρους για την προστασία του Δάσους. Διανοίξαμε 440 χλμ δασικών δρόμων και συντηρήσαμε αντιπυρικές ζώνες 140 χιλιομέτρων».

Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό τις δηλώσεις που έκανε πριν περίπου ένα μήνα στην ΕΡΤ η Δασάρχης Σουφλίου κ. Γιαννούλα Διαγκάκη η οποία, αναφορικά μα τα έργα στην περιοχή είχε πει μεταξύ άλλων: «Τα συνεργεία δουλεύουν συντηρώντας δρόμους και αντιπυρικές ζώνες αλλά το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 2,5 μήνες από σήμερα όταν θα έχει περάσει ουσιαστικά το καλοκαίρι. Σε μια περιοχή ευθύνης 800.000 στρεμμάτων από το Αρδάνιο μέχρι την Μάνδρα Σουφλίου υπάρχουν 4 μόνο δασοφύλακες, ένας ανά 200.000 στρέμματα».