ΑΜΘ… από τις φτωχότερες Περιφέρειες στην Ευρώπη & όχι μόνο

Από πού προέρχεται το εισόδημα μιας περιοχής; Μπορούν να εξαχθούν τουλάχιστον βασικά συμπεράσματα για τα δεδομένα της οικονομίας; Οι περισσότεροι έχουμε μια αντίληψη για το ποια είναι η οικονομική κατάσταση στην Περιφέρεια ΑΜΘ, όμως πάντα είναι χρήσιμο να επικαιροποιούμε τις αντιλήψεις μας με βάση επίσημα δεδομένα, γράφει ο Ιωάννης Πραγγίδης είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Δ.Π.Θ στον Παρατηρητή της Θράκης.
 
Αναλυτικότερα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δημοσιευμένα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχετικά με το δηλωθέν εισόδημα κατά πηγή προέλευσης για το φορολογικό έτος 2017. Τα στοιχεία παρατίθενται ανά Περιφέρεια και εύκολα παρατηρεί κάποιος στον πίνακα ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) καταλαμβάνει την προτελευταία θέση τόσο στο δηλωθέν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα όσο και στο εισόδημα από ακίνητη περιουσία (είσπραξη ενοικίων κατά κύριο λόγο), παρά την έντονη παρουσία του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας.
 

Οι Περιφέρειες του Ν. Αιγαίου, η Κρήτη και η Περιφέρεια των Ιονίων νήσων καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις σχετικά με το δηλωθέν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Αντιθέτως, η Περιφέρεια ΑΜΘ καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση (πρώτη είναι η Π. Πελοποννήσου) στο δηλωθέν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα.
 
Ερευνώντας λίγο πιο βαθιά για τα αίτια της χαμηλής συμμετοχής της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο εισόδημα της ΑΜΘ, βρίσκω ότι οι επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα στην ΑΜΘ είναι κατά μέσο όρο από τις μικρότερες σε όρους απασχόλησης σε σχέση με τις επιχειρήσεις από τις υπόλοιπες Περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδας.
 
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της διαρθρωτικής έρευνας των επιχειρήσεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ), οι επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα στην ΑΜΘ έχουν  χαμηλό μέσο όρο αριθμού απασχολούμενων ανά επιχείρηση καθώς επίσης χαμηλό μέσο όρο αριθμού ωρών πλήρους απασχόλησης ανά επιχείρηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις στην ΑΜΘ παράγουν λιγότερο.
 
Ένα ενθαρρυντικό στοιχείο τη έρευνας της ΕΛ.ΣΤΑΤ είναι ότι ο δείκτης πλήρους απασχόλησης στην ΑΜΘ είναι από τους υψηλότερους στην Ελλάδα.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενώ οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του μεταποιητικού κλάδου στην Περιφέρεια μας υπάρχουν ακέραιες, από την άλλη θα πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
 
Ίσως θα πρέπει για ακόμη μια φορά να τονίσουμε τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει το Δ.Π.Θ στην ανάπτυξη της περιοχής. Η Περιφέρεια χρειάζεται ένα δυνατό πανεπιστήμιο σε όρους ποιότητας και όχι σε όρους ποσότητας.

Διαβάστε ακόμη  «Κωλοτούμπα» Εθνικού για τις απαράδεκτες του αναφορές σε στελέχη του ΟΕΓΑ

Η συνεισφορά του Πανεπιστήμιού θα είναι πολλαπλάσια στο εισόδημα της περιοχής, αν συνδράμει ουσιαστικότερα στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού παρά στην προσέλκυση απλά περισσότερων φοιτητών.

Ο πίνακας μας δείχνει ότι το εισόδημα από ακίνητα (το εισόδημα αυτό ενισχύεται από την διαμονή των φοιτητών) στην ΑΜΘ συμβάλει περισσότερο (6,85%) από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, πλην των μισθωτών υπηρεσιών,  στο συνολικό εισόδημα της περιοχής, όμως η ΑΜΘ εξακολουθεί να είναι από τις φτωχότερες Περιφέρειες στην Ευρώπη.