Αυξάνονται οι ασθενείς με κορωνοϊό από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Την ίδια στιγμή, μεγαλώνει η ανησυχία και για τον ιό του δυτικού Νείλου, αφού, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα 5 από τα 6 καταγεγραμμένα κρούσματα εμφανίζουν σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα, ενώ παρά τις αναφορές για παρουσία του ιού σε πουλερικά και στον Έβρο, ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι αεροψεκασμοί για την ακμαιοκτονία των κουνουπιών.

Χθες, Τετάρτη 29/7, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ Ορεστιάδας, στο ΠΓΝΑ εισήχθησαν τρεις ασθενείς από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, μαζί με έναν νεαρό εκπαιδευόμενο συνοριοφύλακα από τη Σχολή Αστυφυλάκων της Κομοτηνής. Ειδικότερα, πρόκειται για έναν 26χρονο, έναν 30χρονο και μία 44χρονη από την Καβάλα και έναν 25χρονο με καταγωγή από την Κω, που βρέθηκε θετικός σε test στο οποίο υποβλήθηκε στη Σχολή Αστυφυλάκων της Κομοτηνής, όπου εκπαιδεύονται οι νέοι συνοριακοί φύλακες που θα υπηρετήσουν σε νησιά του Αιγαίου. Χθες, επίσης, δόθηκε ένα εξιτήριο, σε έναν 53χρονο από τον Εχίνο Ξάνθης, μετά από νοσηλεία 35 ημερών. Σήμερα (30/07), στο νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης νοσηλεύονται 14 άτομα, εκ των οποίων τα 9 στη Μονάδα Covid-19, ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τέσσερις στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων.

Διαβάστε ακόμη  Συνεχίζεται ο εμπαιγμός στους πολύτεκνους από τον Δήμο- Τους υποσχέθηκαν τάμπλετ χωρίς να είναι σίγουροι

Ανησυχία από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Εντωμεταξύ, τα 2 από τα πρώτα 6 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου που καταγράφονται φέτος στη χώρα μας, εμφανίστηκαν στην ΠΕ Ξάνθης, ενώ, όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα, τα 5 από τα 6 περιστατικά εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα, όπως εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση.

Υπενθυμίζεται πως ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των πτηνών μέσω δήγματος μολυσμένων κουνουπιών, τα οποία μπορούν να μολύνουν, παρεμπιπτόντως, ανθρώπους και άλλα θηλαστικά. Γι’ αυτό εξάλλου, η Περιφέρεια έχει τοποθετήσει 40 κλουβιά σε όλη την ΑΜΘ, με πουλερικά, από τον έλεγχο του αίματος των οποίων έχει προκύψει πως ο ιός έχει εμφανιστεί πέρα από την Ξάνθη και στον Έβρο και τη Ροδόπη. Μετά και τα επίσημα κρούσματα σε ανθρώπους, το Υπουργείο Υγείας, έδωσε άδεια για αεροψεκασμούς ακμαιοκτονίας, από την περασμένη Παρασκευή, δυστυχώς, όμως, ακόμη δεν έχουν φτάσει τα σκευάσματα, προκειμένου ο ανάδοχος να ξεκινήσει την καταπολέμηση. Αντ’ αυτού, η διοίκηση της περιφέρειας συστήνει στους πολίτες τη χρήση ατομικών μέσων προστασίας από τα κουνούπια…!