ΑΜΘ: Ο Έβρος στον πάτο των εξαγωγών και οι…αναλύσεις Τοψίδη

Την έβδομη θέση κατέχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη γενική κατάταξη των εξαγωγών ανά περιφέρεια στην Ελλάδα, με την αξία των εξαγώγιμων προϊόντων να φτάνει το 1.055.544.126 ευρώ, ενώ μεταξύ των 5 νομών της ΑΜΘ, ο Έβρος είναι στην τελευταία θέση των εξαγωγών. Μετά από 13 χρόνια προεδρίας του (πλέον) Περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη στο Επιμελητήριο Έβρου, θα ήταν ενδιαφέρον να έκανε ο ίδιος κάποια στιγμή τον απολογισμό και -γιατί όχι- την αυτοκριτική του για αυτές τις πολύ κακές επιδόσεις του νομού μας στον συγκεκριμένο κρίσιμο οικονομικό κλάδο.

Το θέμα της πορείας των ελληνικών εξαγωγών και ειδικότερα της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, παρουσιάστηκαν -μεταξύ άλλων- στην ημερίδα εξωστρέφειας που διοργάνωσε, στην Καβάλα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο Γιάννης Ρέτσας, γενικός διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης Εξωτερικού Εμπορίου της Enterprise Greeceαναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην πορεία των εξαγωγικών επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σημειώνοντας ότι μεταξύ των πέντε περιφερειακών ενοτήτων, η Ξάνθη παρουσιάζει τη μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα για το 2023 σε ποσοστό 32%, με δεύτερη την Καβάλα με ποσοστό 23% και ακολουθούν η Δράμα, η Ροδόπη και ο Έβρος. Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσα, η πρώτη θέση της Ξάνθης οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό και στην εξαγωγή των καπνών.  

Από την πλευρά του, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας εξωστρέφειας, ο κ. Τοψίδης αναλώθηκε σε μία ομιλία κατά την οποία ανέλυσε την έννοια της εξωστρέφειας, επικαλέστηκε ατάκα του Σενέκα και εξήγησε πως για  να είναι αποτελεσματική μια στρατηγική εξωστρέφειας, «μια περιοχή πρέπει να αναγνωρίζει τη θέση της, να κατανοεί τις δυνάμεις και τις αδυναμίες της, τις ανάγκες και τις ελλείψεις. Αυτή η συνειδητοποίηση θα λειτουργήσει ως πυξίδα για έναν πρακτικό και αποτελεσματικό σχεδιασμό. Είναι σαφές ότι οι προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης είναι πολλές και ποικίλες, αλλά με συνεργασία, διαλεκτική και ανοιχτή συζήτηση, είναι δυνατόν να βρούμε τις καταλληλότερες λύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας».