Αμυράς για κατάργηση Φορέων Διαχείρισης: «Νέα εποχή για την προστασία της βιοποικιλότητας»

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει από την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει εν μία νυκτί 7 Φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, μεταξύ των οποίων και αυτών σε Δέλτα Έβρου- Σαμοθράκη και Δάσος Δαδιάς. Μετά την κατάργηση των Φορέων, (θα ακολουθήσουν αντίστοιχες αποφάσεις για ακόμη 29 Φορείς!) τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών αναλαμβάνει ένας νέος Οργανισμός.

Πρόκειται για τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής, ο οποίος, όπως αναφέρει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, που υπογράφει το ΦΕΚ, Γιώργος Αμυράς «χτίζει μια νέα εποχή για την προστασία της βιοποικιλότητας». Επιπλέον, με μία σειρά από «Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες», θα ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων αναφορικά με τη χωροθέτηση των επιμέρους ζωνών προστασίας στις περιοχές «Natura 2000», μια υπόθεση που είχε ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσε και το θέμα των καλυβών στο Δέλτα και που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει «παγώσει», αρκούμενη σε μελλοντικές πρωτοβουλίες και αοριστίες περί «ειδικών μελετών».

Η αλλαγή του συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών ξεκίνησε με το Ν.
4685/2020 του Κωστή Χατζηδάκη και την ίδρυση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Στην παρούσα φάση, πραγματοποιείται η μετάβαση από τους 36 παλαιούς Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε 24 νέες Μονάδες Διαχείρισης που θα υπαχθούν και θα εποπτεύονται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Για τους πρώτους 7 φορείς εκδόθηκε απόφαση, ενώ παράλληλα ολοκληρώνονται οι αποφάσεις και για τις υπόλοιπες Μονάδες Διαχείρισης. Με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, το ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι η διαχείριση θα γίνεται σε κεντρικό επίπεδο και αναμένεται να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα που υπήρχαν στη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων των Φορέων Διαχείρισης.