Ηλιόπουλος: «Αν δεν αλλάξουμε, σύντομα θα έχουμε τους πρώτους κλιματικούς μετανάστες από τη περιοχή μας»

xr:d:DAFtR5P7kJE:1718,j:7969543974549504626,t:24041013

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΠεριφερειακούΣυμβουλίου στην  συζήτηση για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  της 2ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Μακεδονίας  και της Θράκης, η παράταξη Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, με επικεφαλής τον Στέργιο Ηλιόπουλο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το μεγάλο πρόβλημα της ανατροφοδότησης του υπόγειου υδάτινου ορίζοντα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρθηκε, «η Θράκη βρίσκεται σε κατάσταση ξηρασίας, τα ισοζύγια είναι αρνητικά, με το νερό που εισέρχεται στους υδροφόρους ορίζοντες και τις λεκάνες απορροής να είναι λιγότερο από αυτό που χρειαζόμαστε!! 

Στην περιοχή της Καβάλας και ιδιαίτερα στον Δήμο Ελευθερούπολης η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική.

Όσο μειώνεται το φορτίο εισχωρεί η θάλασσα μέσα στον υδροφόρο ορίζοντα και έχουμε το φαινόμενο της υφαλμύρωσης με αποτέλεσμα το θάνατο φυτών και δέντρων, τη μείωση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών, την απώλεια πόρων γλυκού νερού, ζημιές σε υποδομές, προβλήματα υγείας κ.α..

Το έχουμε τονίσει σε όλους τους τόνους πως αν δεν αλλάξουμε, σύντομα θα έχουμε τους πρώτους κλιματικούς μετανάστες από την περιοχή μας» και συνέχισε επισημαίνοντας:

«Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει ένας οδικός χάρτης πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα αποφυγής της ερημοποίησης της περιοχής μας.

Από το 2019 που είχαμε την 1η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικού Διαμερίσματος δεν είχαμε ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο που να συντελεί στην αναστροφή της κατάστασης.

Εμείς τονίσαμε πως πρέπει να υπάρξει ένας Τοπικός, Περιφερειακός ,Εθνικός σχεδιασμός και εκμετάλλευση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου γιατί το Νερό είναι η 1η προτεραιότητα για τη Ζωή μας στην περιοχή.

Σε αυτή την κατεύθυνση ως πρώτο βήμα, ζητήσαμε από τον Περιφερειάρχη να καλέσει επίσημα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που διαχειρίζεται  το  έργο Eye4water (αφορά στην ορθολογική διαχείριση λεκανών απορροής στην Περιφέρεια ΑΜΘ) για μία ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου όσον αφορά το σοβαρότατο ζήτημα διαχείρισης του υδάτινου πλούτου της ΑΜΘ…

Στον αγώνα για το Νερό δεν πρέπει να λείπει κανείς μας!!»