Αυτονόητη θεωρεί την απρόσκοπτη παροχή της ενδεδειγμένης ιατρικής φροντίδας και θεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο ανεξάρτητα από το κόστος, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών & Σπάνιων Παθήσεων Έβρου «Μαζί για Ζωή», σε σχετική ανακοινωση που εξέδωσε με αφορμή τις δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτη Εύβοιας της ΝΔ Σπύρου Πνευματικού.
Αναλυτικά:
«Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις Βουλευτή της απερχόμενης Κυβέρνησης και, πολύ περισσότερο, λειτουργό Υγείας, και άσχετα με το ενδεχόμενο τυχόν παρερμηνείας τους, θεωρούμε υποχρέωσή μας να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Ειδικότερα:
• Θεωρούμε και λαμβάνουμε ως μη αποδεκτή την οποιαδήποτε έννοια «επιλογής» ασθενών, που αποσκοπεί σε στέρηση της θεραπευτικής τους αγωγής!
• Ιδιαίτερα για τους καρκινοπαθείς ασθενείς, ο Σύλλογος θεωρεί αυτονόητο – σωστότερα, απαιτεί – την παροχή σε αυτούς απρόσκοπτα της ενδεδειγμένης ιατρικής φροντίδας και θεραπείας, ανάλογα με το είδος της νόσου τους, το στάδιο αυτής και πάντοτε εναρμονισμένη με τα δεδομένα της ιατρικής βιβλιογραφίας και Επιστήμης.
• Προχωρώντας περισσότερο, για τους καρκινοπαθείς ασθενείς «τελικού σταδίου», θεωρούμε μη αποδεκτή την οποιαδήποτε έννοια αποκλεισμού τους από την ενδεδειγμένη θεραπεία τους, που σύμφωνα με τα δεδομένα της Ιατρικής Επιστήμης, αφορά κυρίως μορφές Παρηγορητικής Φροντίδας (Palliative Care).
• Με τον όρο «παρηγορητική φροντίδα» περιγράφουμε το είδος της φαρμακευτικής (κυρίως, αλλά και όποιας άλλης) φροντίδας που παρέχεται συνήθως σε ασθενείς «τελικού σταδίου» και ειδικά καρκινοπαθών, για τους οποίους τα θεραπευτικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί.
• Είναι πράγματι λυπηρό ότι για αυτή την κατηγορία ασθενών ο στόχος πλέον δεν είναι η θεραπεία, η Ίαση. Αυτός ο στόχος για εκείνους έχει δυστυχώς απωλεσθεί οριστικά, γιατί ακόμα και οι τεράστιες δυνατότητες της σύγχρονης Ιατρικής, όσο εκτεταμένες και αν είναι, δεν είναι απεριόριστες. Και πιθανότατα, δε θα είναι ούτε στο μέλλον.
• Αυτό όμως δε σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι οι ασθενείς «τελικού σταδίου» θα πρέπει να αφεθούν στη μοίρα τους, αφού οι δυνατότητες οριστικής θεραπείας έχουν πια εξαντληθεί. Καταδικάζουμε με αποτροπιασμό και βδελυγμία την οποιαδήποτε τέτοια σκέψη, από τον οποιοδήποτε, από όποιον πολιτικό χώρο και από όσο «ψηλά» και να προέρχεται!
• Το ζητούμενο για αυτούς τους ασθενείς πλέον (και δυστυχώς) είναι η υποστήριξή τους με φροντίδα που θα τους εξασφαλίζει τη μέγιστη ποιότητα ζωής, για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπρέπεια. Με στόχο την ομαλή και κατά το δυνατόν ανώδυνη μετάβαση στη ατυχή, μοιραία κατάληξη.
• Εξειδικεύοντας ακόμη περισσότερο, προσθέτουμε ότι στόχοι της Παρηγορητικής Φροντίδας είναι, μεταξύ άλλων:
1. η καταπολέμηση και ανακούφιση του μόνιμου, χρόνιου, έντονου και ανυπόφορου πόνου, που συχνά συνοδεύει τον καρκινοπαθή στο τελικό του στάδιο.
2. αντιμετώπιση λοιπών καθημερινών αναγκών, όπως σίτισης, πέψης (γαστροστομία, stent οισοφάγου, χοληδόχου πόρου), απεκκριτικών λειτουργιών (stent ουρητήρα, νεφροστομίες, κολοστομίες) ή και υποβοήθηση όρθιας στάσης, καθίσματος, βάδισης – για όσο είναι εφικτή.
3. αντιμετώπιση κατακλίσεων και καθημερινή φροντίδα υγιεινής του πάσχοντος, που πολλές φορές είναι μόνιμα κατάκοιτος.
4. η ψυχολογική υποστήριξη ενός ασθενή «τελικού σταδίου».
5. εν τέλει, η διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέχρι το λυπηρό τέλος.
• Τη φροντίδα αυτή δεν την υποστηρίζουμε απλώς! Την εκλαμβάνουμε ως αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ασθενών αυτών. Ως Σύλλογος Καρκινοπαθών & Σπάνιων Παθήσεων Ν. Έβρου «Μαζί για Ζωή» δεσμευόμαστε ρητά και κατηγορηματικά ότι θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις και αγόγγυστα για το δικαίωμά τους στην πρόσβαση τέτοιας φροντίδας (που δυστυχώς, υπολείπεται στη χώρα μας). Οποιαδήποτε άλλη θεώρηση και πρακτική μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, από όπου και να προέρχεται.
• Δεχόμαστε ότι στο πλαίσιο προγραμματισμού ενός Συστήματος Υγείας ο παράγοντας του κόστους πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν. Η βιωσιμότητα και λειτουργικότητα ενός Συστήματος Υγείας (και του ΕΣΥ ειδικότερα) βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μηχανισμούς και διαδικασίες εξορθολογισμού του κόστους, για την αντοχή του κάθε Συστήματος. Δεν εθελοτυφλούμε.
• Συνεπώς, αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη εφαρμογής στοχευμένων μηχανισμών εξορθολογισμού του κόστους Υπηρεσιών Υγείας. Αποκρούουμε όμως σθεναρά τον αποκλεισμό ασθενών από υπηρεσίες που δικαιούνται και την οποιαδήποτε περιστολή των δικαιωμάτων των ασθενών, με μόνη δικαιολογία τη μείωση του όποιου κόστους!
• Περισσότερο, δεν λαμβάνουμε απλά το δικαίωμα πρόσβασης στην Παρηγορητική Φροντίδα ως θεμελιώδες δικαίωμα του κάθε ασθενούς. Το θεωρούμε ως βασικό συστατικό του Πολιτισμού μας!!!»