Ανακοινώθηκε το άνοιγμα των συνόρων στις Καστανιές

Η επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη,   Μαρία Αντωνίου ανακοίνωσε το άνοιγμα των χερσαίων πυλών εισόδου στη χώρα μας. Στη λίστα με τις πύλες εισόδου που ανακοινώθηκαν, και δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ, συμπεριλαμβάνεται και το άνοιγμα του τελωνείου των Καστανεών από την 1η Ιουλίου που όμως στην πραγματικότητα παραμένει κλειστό.
Μένει να δούμε τις επόμενες ημέρες αν θα λειτουργήσει ξανά το τελωνείο έπειτα από τον Μάρτιο του 2020. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της κ. Αντωνίου. 

Aπό 1η Ιουλίου 2021 θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση οι παρακάτω χερσαίες πύλες εισόδου :

  • Προμαχώνας,
  • Εύζωνοι,
  • Νίκη,
  • Δοϊράνη,
  • Καστανιές,
  • Κήποι,
  • Ορμένιο,
  • Νυμφαίο,
  • Κρυσταλλοπηγή και
  • Κακαβιά,

ενώ από 2 Ιουλίου 2021 θα λειτουργεί σε 24ωρη και αυτή της Εξοχής.

Τέλος, το Μαυρομάτι έως τις 7/7 θα λειτουργεί με την υπάρχουσα κατάσταση (ωράριο 08:00 έως 16:00) και όριο εισόδου 250 άτομα.

Τηρούμε στο ακέραιο τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες για την προστασία όλων μας και είναι υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε έως ότου ολοκληρωθεί η επιχείρηση «Ελευθερία».

Αναλυτικά, τα μέτρα που ισχύουν έχουν ως εξής:

α) Θα αναγνωρίζεται πλέον το rapid test εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από την άφιξή του από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας και φέρουν βεβαίωση της ως άνω διάγνωσης, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριό του.

β) Αύξηση του ορίου ηλικίας στα παιδιά: Ο υγειονομικός έλεγχος θα αφορά τα παιδιά άνω των 12 ετών και όχι άνω των 6 όπως ίσχυε μέχρι σήμερα

Όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα θα πρέπει να φέρει μαζί του:

1)Συμπληρωμένη φόρμα εισόδου PLF στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr

2)Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό PCR τεστ (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών) ή πιστοποιητικό νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών.

Σύμφωνα με την δημοσίευση της απόφασης Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 39840 (ΦΕΚ 2742Β/25-06-2021) με τίτλο: Προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 , η οποία έχει ισχύ μέχρι της 03 Ιουλίου 2021, το ημερήσιο πλαφόν και ωράρια λειτουργείας στα σημεία διέλευσης παραμένουν ως έχουν:

Τελωνείο Κακαβιάς: 1500 άτομα (24ωρη βάση)

Τελωνείο Μαυροματίου: 250 άτομα (8:00 έως τις 16:00)

Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής: 400 άτομα (για όλες τις κατηγορίες ταξιδιωτών και σε 24ωρη βάση)

Το Τελωνείο της Μέρτζανης παραμένει κλειστό

Επιπλέον, θα τηρείται αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο.