Μία μικρή ανάσα ανακούφισης έλαβαν οι 120 εργαζόμενοι στα καταστήματα του Μαρινόπουλου στον Έβρο, μετά τη δικαστική απόφαση της Παρασκευής, με την οποία δίδεται στην εταιρεία προσωρινή προστασία στο πλαίσιο του άρθρου 99 έως την εκδίκαση της 21ης Σεπτεμβρίου.
Η διοίκηση της εταιρείας, οι πιστώτριες τράπεζες αλλά και ενδιαφερόμενοι επενδυτές, με τον πρώτο λόγο μεταξύ αυτών να έχει ο Σκλαβενίτης, έχουν χρόνο από τώρα και μέχρι τον Σεπτέμβριο ή –αν είναι δυνατόν και νωρίτερα– να καταλήξουν σε μία πρόταση για συμφωνία εξυγίανσης η οποία θα έχει την αποδοχή του 60% του συνόλου των απαιτήσεων, στο οποίο περιλαμβάνεται τουλάχιστον το 40% των τυχόν εμπράγματων εξασφαλισμένων απαιτήσεων, και το κυριότερο θα πρόκειται για πρόταση ρεαλιστική και βιώσιμη.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το euro2day.gr, η δικαστική απόφαση αφήνει σημαντικά κενά που πιέζουν τους εμπλεκόμενους έως και ασφυκτικά. Μεταξύ των κενών αυτών, η εξαίρεση των μισθώσεων ακινήτων από την προστασία, αλλά και το γεγονός ότι δεν «ξεμπλόκαρε» σημαντικός καταθετικός λογαριασμός (κατά πληροφορίες ύψους 4-5 εκατ. ευρώ), που θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα. Η εταιρεία μπορεί να λειτουργεί χωρίς την απειλή κατασχέσεων, αλλά το πρόβλημα ρευστότητας δεν λύθηκε, κεφάλαια κίνησης δεν έχει και τα ράφια κάθε μέρα θα αδειάζουν και περισσότερο. Αν δεν προχωρήσει το συντομότερο η συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή, ο όμιλος θα οδηγηθεί σε αργό θάνατο.
Στον Έβρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Στάθη Ασπιώτη, επικρατεί σχετική ανακούφιση. Όπως αναφέρει μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», «οι εργαζόμενοι έλαβαν μία μικρή ανάσα ανακούφισης, ωστόσο η δικαστική απόφαση δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα έχουν λυθεί. Όλοι γνωρίζουν ότι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει από τον Σεπτέμβριο και μετά. Αν θα μπορέσει η εταιρεία να επιβιώσει, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των προμηθευτών της, αν θα χρηματοδοτηθεί ξανά για να μπορέσει να αντέξει τα επόμενα χρόνια. Το βέβαιο είναι ότι η εξαγορά θα έδινε μία λύση».
Σε ό,τι αφορά τους μισθούς των 120 εργαζομένων στον Έβρο, η κατάσταση είναι ακόμη ελεγχόμενη, αφού έχουν πληρωθεί τον Μάιο ενώ ίσως ακόμη και χθες αναμένονταν να τους καταβάλλονταν ο Ιούνιος, κι εντός των ημερών το επίδομα αδείας.