Ανακύκλωση συσκευών : Σχεδόν άγνωστη έννοια στην Αλεξανδρούπολη

Σχεδόν άγνωστη έννοια φαίνεται πως είναι για αρκετούς κατοίκους της Αλεξανδρούπολης η ανακύκλωση συσκευών. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι πολύ συχνά συναντάμε ηλεκτρικές συσκευές, από κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις και ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέχρι ηλεκτρικές σκούπες, καφετιέρες και μίξερ παρατημένες δίπλα σε κάδους, ή ακόμη και μέσα σε αυτούς. Και, όχι, μάλλον δεν είναι παρήγορο το ότι σε κάποιες περιπτώσεις, ό,τι έχει απομείνει από τις συσκευές αυτές, πετιέται στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης, αφού η μία ανακύκλωση με την άλλη δεν έχει απολύτως καμία σχέση…

Είναι λοιπόν έλλειμμα ενημέρωσης; Ευαισθητοποίησης; Συνδυασμός και των δύο, «πασπαλισμένος» με ολίγη αδιαφορία γενικότερα για τα θέματα αυτά; Σκεφτήκαμε λοιπόν να συμβάλλουμε, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ενημέρωση, παραθέτοντας αρχικά τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από μία τέτοια καλή συνήθεια, αλλά και τους τρόπους που μπορεί κανείς να ανακυκλώσει τις ηλεκτρικές του συσκευές, αντί να τις πετάξει στα σκουπίδια. Είναι άλλωστε τόσο εύκολο και απλό!

Ποια τα σημαντικά οφέλη της ανακύκλωσης των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών;

   – συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται σε αυτά,

   – οδηγεί στην ανάκτηση, σε ειδικά εργοστάσια, αξιοποιήσιμων υλικών, όπως μέταλλο, γυαλί και πλαστικό, τα οποία επαναχρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής και έτσι εξοικονομείται ενέργεια και περιορίζονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα,

   – μειώνει την εξόρυξη των μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων, όπως είναι τα μεταλλεύματα και το πετρέλαιο, με αποτέλεσμα την αποφυγή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης,

Διαβάστε ακόμη  Ενημέρωση από το Δήμο Ορεστιάδας για το «Πρόγραμμα Νταντάδες της Γειτονιάς»

   – έχει οικονομικά οφέλη για τους πολίτες, αφού οι κατασκευαστές που παράγουν προϊόντα σε μεγάλο βαθμό από ανακυκλωμένα υλικά έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους, δηλαδή χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Ποια είδη ανακυκλώνονται;

Μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές: Ψυγεία, μεγάλες συσκευές ψύξης, καταψύκτες, πλυντήρια ρούχων, στεγνωτήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, συσκευές μαγειρικής, ηλεκτρικές κουζίνες, ηλεκτρικά μάτια, φούρνοι μικροκυμάτων, ηλεκτρικές θερμάστρες, ηλεκτρικά καλοριφέρ, ανεμιστήρες, συσκευές κλιματισμού.

Μικρές ηλεκτρικές συσκευές: Ηλεκτρικές σκούπες, ηλεκτρικά σίδερα, συσκευές τηγανίσματος, φρυγανιέρες, συσκευές για κόψιμο και στέγνωμα μαλλιών, βούρτσα δοντιών, συσκευές ξυρίσματος, μασάζ και άλλες συσκευές περιποίησης του σώματος, καθώς και ρολόγια κάθε είδους και εξοπλισμός μέτρησης, ένδειξης και καταγραφής του χρόνου.

Είδη εξοπλισμού πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών: Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές, ποντίκια, οθόνες, πληκτρολόγια, φορητοί υπολογιστές (laptop), υπολογιστές χειρός (notepad), ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές γραφομηχανές, φαξ, τηλέφωνα, κινητά τηλέφωνα και συστήματα τηλεφωνητών.

Είδη Ψυχαγωγίας/ Καταναλωτικά: Ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, βιντεοκάμερες, συστήματα αναπαραγωγής ήχου, ενισχυτές ήχου και μουσικά όργανα, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία, καθώς και τα παιχνίδια και ο εξοπλισμός ψυχαγωγίας (κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, βιντεοπαιχνίδια, κερματοδέκτες τυχερών παιχνιδιών).

Φωτιστικός εξοπλισμός: Λαμπτήρες φθορισμού, λαμπτήρες νατρίου χαμηλής πίεσης και εξοπλισμός προβολής ή ελέγχου του φωτός, εκτός των λαμπτήρων πυράκτωσης.

Πού μπορείτε να ανακυκλώσετε;

Στα καταστήματα που πωλούν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, σε κάποια σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και πληροφορικής, σε ιδιωτικές εταιρείες ανακύκλωσης. Για τις μεγάλες συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια κτλ) τα περισσότερα καταστήματα από τα οποία θα αγοράσετε τη νέα συσκευή σας, αναλαμβάνουν να σας «απαλλάξουν» από την παλιά, ανακυκλώνοντάς την για εσάς.