Έχουν περάσει αρκετά 24ωρα από την στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την οποία καλούνται ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων, ανά την Επικράτεια, να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο που σήμερα στοιβάζονται στα νησιά. Στα γεωγραφικά κριτήρια, μοναδικές αναφερθείσες εξαιρέσεις είναι οι Περιφέρειας Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Παρά τις αντιδράσεις στη Θράκη, που έχουν από την πρώτη στιγμή διατυπωθεί, δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία επίσημη ενημέρωση, καμία καθησυχαστική δήλωση από την κυβέρνηση.

Η μόνη όχι και τόσο καθησυχαστική αναφορά προέρχεται από την εφημερίδα «Καθημερινή», η οποία σε ρεπορτάζ της υπογραμμίζει: «Σημαντικός πυλώνας της κυβερνητικής πολιτικής είναι επίσης η αποσυμφόρηση των νησιών με την κατανομή περίπου 20.000 αιτούντων άσυλο σε μικρές δομές – ξενοδοχεία ή κτίρια σε όλη τη χώρα. Από την κατανομή αναμένεται να εξαιρεθούν τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου καθώς έχουν υποστεί για χρόνια το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού/προσφυγικού, αλλά και κάποιοι νομοί της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπως ο Εβρος και η Ξάνθη, για λόγους εθνικής ασφαλείας».

Διαβάστε ακόμη  Μπακογιάνη από Αλεξανδρούπολη: Καθησύχασε για στρατόπεδο Προβατώνα και άκουσε προτάσεις

Να σημειωθεί ότι το θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, θα απασχολήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει την Τετάρτη 9/10 και καλείται να λάβει απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα, προφανώς με αφορμή και τις προαναφερθείσες εξελίξεις…