Πολλά θολά σημεία παραμένουν πίσω από τον θάνατο νεαρής αφρικανής στον Έβρο, η οποία βρέθηκε νεκρή από πυροβολισμό στην περέβρια περιοχή του Σουφλίου.

Η άτυχη γυναίκα επιχειρούσε μαζί με άλλους 11 πρόσφυγες να περάσει στην Ελλάδα, ενώ το περιστατικό που οδήγησε στον θάνατό της συνέβη το βράδυ του Σαββάτου.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. επιχειρούν να επιρρίψουν εμμέσως τις ευθύνες στην τουρκική πλευρά, καθώς, όπως αναφέρουν, όταν προσπάθησαν να αποτρέψουν την είσοδο της βάρκας στη χώρας μας, οι συνοριοφύλακες της γειτονικής χώρας άνοιξαν πυρ. Αποκλείουν, άλλωστε, το ενδεχόμενο τα πυρά να προέρχονται από διακινητές.

Την ίδια ώρα, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως, με βάση τα πρώτα ευρήματα από τους ιατροδικαστές, ο πυροβολισμός φέρεται να έγινε από κοντινή απόσταση, μόλις λίγα εκατοστά, κάτι που θέτει ένα αμφιβόλω την πληροφορία πως ο πυροβολισμός ήρθε από διακινητές. 

Παράλληλα, σημειώνεται, ότι κατά την συνήθη πρακτική τους οι διακινητές δεν συνοδεύουν της βάρκες των προσφύγων στον Έβρο.

Τέλος, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα εάν η βάρκα κινούνταν προς την Ελλάδα ή προς την Τουρκία, ίσως, δηλαδή, σε πιθανή παράνομη επιχείρηση επαναπροώθησης από τις ελληνικές αρχές. 

Διαβάστε ακόμη  Δωρεάν τεστ ΠΑΠ θα γίνονται κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, στο Κέντρο Υγείας Αλεξανδρούπολης. 

Η οργάνωση Human Rights Watch σε πρόσφατη έκθεσή της αναφέρει την άτυπη συνεργασία των ελληνικών αρχών με κουκουλοφόρους πρόσφυγες, οι οποίοι αναλαμβάνουν να οδηγήσουν τις βάρκες των προσφύγων απ’ την ελληνική όχθη στην τουρκική ή να τους αφήσουν στη μέση του ποταμού με αντάλλαγμα να μπορέσουν να εκδώσουν ταξιδιωτικά έγγραφα. 

Άλλωστε, η χρήση φωτεινών σημάτων δεν καταγράφεται σε πλήθος καταγγελιών για επαναπροωθήσεις στον Έβρο, καταγράφεται όμως η συστηματική χρήση βίας απ’ την πλευρά των ελληνικών αρχών.

Τουλάχιστον δύο θάνατοι προσφύγων από πυροβολισμούς σημειώθηκαν στον Έβρο τον Μάριτιο του 2020, τους οποίους τόσο η Διεθνής Αμνηστία όσο και η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture σε ανάλυση του οπτικού και ηχητικού υλικού αποδίδουν πιθανότατα στην ελληνική πλευρά. Καμιά έρευνα δεν έχει γίνει γνωστή απ’ τις ελληνικές αρχές για τα συγκεκριμένα περιστατικά ή για άλλες καταγγελίες επαναπροωθήσεων στον Έβρο.

Πηγή efsyn.gr