«Άναψαν τα αίματα» μεταξύ Χρ. Σταϊκούρα και παλιννοστούντων στην Κομοτηνή

Ένταση και πολλές φωνές είχε η συζήτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη 2019-2023 Χρήστου Σταϊκούρα με παλιννοστούντες της Κομοτηνής σχετικά με τα δάνεια κατοικίας τους. Ο κος Σταϊκούρας μαζί με τον υποψήφιο βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 21 Ιουνίου στην περιοχή της Εκτενεπόλ όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.

Στην αρχή όλα φάνηκε να κυλούν ομαλά με τον κο Στυλιανίδη να καλωσορίζει τον πρώην υπουργό, ενώ να σημειωθεί ότι η όλη συνάντηση διήρκεσε περίπου μια ώρα. Οι παλιννοστούντες της περιοχής έχουν κάνει και στο παρελθόν κινητοποιήσεις σχετικά με τα δάνεια των σπιτιών τους. Ο κος Σταϊκούρας υποστήριξε πως δεν ήρθε στην Κομοτηνή για να δώσει υποσχέσεις λίγες μέρες πριν τις εκλογές ώστε να ψηφίσουν οι πολίτες ΝΔ, αλλά ήρθε να επικοινωνήσει το τι έκανε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να ακούσει προβληματισμούς και να εξεταστούν ενδεχόμενες λύσεις και βοήθειες. Η ένταση στην όλη συζήτηση ανέβηκε επειδή μεταξύ άλλων υπάρχει η απολύτως δικαιολογημένη αγανάκτηση των παλιννοστούντων που δέχονται ή έχουν δεχθεί από το παρελθόν συνεχείς οχλήσεις από τράπεζες.

«Το πρώτο που θέλω να σας πω είναι ότι επιταχύνθηκε η εκκαθάριση των εκκρεμών καταπτώσεων. […] Για δύο από τους τρεις δεν υπάρχει πρόβλημα ως προς τις τράπεζες και ο πολίτης μπορεί να μπει σε μια διαδικασία να ρυθμίσει τις οφειλές με την εφορία. Συγκεκριμένα έχουν σταλεί στις τράπεζες 43.969 δανειακές συμβάσεις παλιννοστούντων που αφορούν δάνεια που δεν αποπληρωθεί από τους δικαιούχους και έχουν καταπέσει. Άρα πρέπει το Ελληνικό Δημόσιο να πληρώσει τις τράπεζες […]» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Η στιγμή της έντασης

Όπως συμβαίνει σε όλα τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημόσιου και σε όλους τους πολίτες, εξήγησε ότι η οφειλή υπάρχει «και θα πρέπει να ρυθμιστεί για να αποπληρωθεί. Εδώ δώσαμε τη δυνατότητα να είναι 120 δόσεις και πρόσφατα επεκτείναμε τη χρονική περίοδο, ώστε να συμπεριληφθούν και δάνεια που έχουν καταπέσει ως τον Φεβρουάριο του 2023 […]».

Διαβάστε ακόμη  Τριπλάσιες αφίξεις στα νησιά με τη βίζα «εξπρές» – Ακόμη το σκέφτονται στην κυβέρνηση για τη Σαμοθράκη

Σε εκείνο το σημείο κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν λόγω χαμηλού ή μη υπαρκτού εισοδήματος. Στη συνέχεια αφού ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για «εξωδικαστικούς μηχανισμούς» και «κούρεμα», μια κυρία με έντονο ύφος διέκοψε τον πρώην υπουργό, με άλλους όπως και τον κο Στυλιανίδη να προσπαθούν να την ηρεμήσουν, καθώς είχε ανεβάσει τον τόνο της φωνής της. «Άφησε τον να μιλήσει» είπε ο κος Στυλιανίδης και άλλοι παρευρισκόμενοι της ζήτησαν να σταματήσει.

Ένας άλλος κύριος είπε ότι ο πρώην υπουργός ήρθε για να ψηφίσουν οι παλιννοστούντες ΝΔ και ισχυρίστηκε ότι αυτό το γνωρίζουν, ενώ υποστήριξε ότι «έφεραν τους Ποντίους στην Κομοτηνή και τη Θράκη, για να είναι λίγο περισσότεροι (οι χριστιανοί) από τους μουσουλμάνους».

Σε απολογιστική του ανακοίνωσή του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι ο ίδιος και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, «τους ενημέρωσαν για ότι έκανε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εθνική σύνταξη των Ποντίων και την ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών τους δανείων, άκουσαν τα προβλήματα και τις προτάσεις τους και αφού έδωσαν ειλικρινείς και ευθείς εξηγήσεις για όλα, δεσμεύτηκαν μετά τις εκλογές να συναντηθούν εκ νέου με τους εκπροσώπους τους και να προωθήσουν λύσεις για όλες τις εκκρεμότητες που εντοπίστηκαν».

Πηγή: xronos.gr