Αναπτυξιακός Νόμος: Στα «κάγκελα» τα Επιμελητήρια Ροδόπης & Ξάνθης 

Στα «κάγκελα» είναι οι παραγωγικοί φορείς της Ροδόπης και της Ξάνθης για την ευνοϊκή μεταχείριση που προβλέπει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος για τον Έβρο.

Πιο συγκεκριμένα και μετά από τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, τις οποίες ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Χαρίτου απέδωσε στο «λόμπι των βουλευτών του Έβρου», τα επενδυτικά σχέδια για τον Έβρο επιχορηγούνται με 60%  ενώ για Ροδόπη και Ξάνθη με 30% . Παράλληλα, για την αξιολόγηση των νέων επενδυτικών σχεδίων, η μοριοδότηση του Έβρου προβλέπεται με 10 επιπλέον μονάδες, ενώ για τους δύο άλλους νομούς της Θράκης με 5 μονάδες.

Έντονη είναι η αντίδραση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Σε κοινή τους επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, σημειώνουν ότι  η Θράκη πάντα αντιμετωπίζονταν ως ενιαίο σώμα και μιλούν για «άδικο διαχωρισμό» ζητώντας εξηγήσεις.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Κύριοι Υπουργοί,

Αναφερόμενοι στο πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο με τίτλο «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» εκφράζουμε καταρχήν την ικανοποίησή μας για την παροχή επενδυτικών κινήτρων στις τρείς Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης. Με μεγάλη μας έκπληξη όμως παρατηρήσαμε ότι στο άρθρο 30 του ανωτέρω νόμου προστέθηκε η παράγραφος 6 με την οποία διαφοροποιούνται τα κίνητρα επιχορήγησης στις Π.Ε. της Θράκης, και συγκεκριμένα η επιχορήγηση στην Π.Ε. Έβρου ορίζεται σε ποσοστό 60% ενώ για τις Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης το ποσοστό πέφτει στο 30%! Επίσης, η προσαύξηση της συνολικής βαθμολογίας του επενδυτικού σχεδίου, την οποία λαμβάνουν οι επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη Θράκη, διαφοροποιείται και αυτό, με την Π.Ε. Έβρου να λαμβάνει 10% και οι Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης 5%!

Κύριοι Υπουργοί,

Ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν διαφοροποιήθηκαν τα αναπτυξιακά κίνητρα για τις Π.Ε. της Θράκης, που δόθηκαν με τους εκάστοτε σχετικούς αναπτυξιακούς νόμους. Η Θράκη πάντα αντιμετωπίζονταν ως ενιαίο σώμα.

Και βέβαια κάτι τέτοιο ποτέ δεν συζητήθηκε στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την Ανάπτυξη της Θράκης, ούτε βέβαια και περιλαμβάνεται στο πόρισμά της.

Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το σκεπτικό του διαχωρισμού αυτού, καθώς η ανάγκη ανάπτυξης των Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης είναι σαφώς πιο έντονη από αυτή της Π.Ε. Έβρου, και θα ήταν σκόπιμο να μας διευκρινίσετε τους λόγους που σας οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Κύριοι Υπουργοί,

Παρακαλούμε όπως στο άμεσο μέλλον αποκαταστήσετε τον άδικο αυτό αναπτυξιακό διαχωρισμό μεταξύ των Π.Ε. της Θράκης, μια και αυτό θα αποτελέσει σοβαρό μειονέκτημα της ανάπτυξης στις Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης, οι οποίες ήδη πλήττονται από τα διαφορετικά οικονομικά περιβάλλοντα των βόρειων και ανατολικών γειτονικών χωρών».