Αναταράξεις στη Θράκη για την ίδρυση Νομικής στην Πάτρα

Την ίδρυση της 4ης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας «σφραγίζει» το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο εισάγεται στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που προ λίγων μηνών είχαν διατυπωθεί, τόσο από την ακαδημαϊκή κοινότητα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αλλά και από τους τοπικούς φορείς, το θέμα έχει «κλείσει» για το Υπουργείο, που, άλλωστε, δια του Υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, είχε από την πρώτη στιγμή υπεραμυνθεί αυτής της επιλογής.

Υπενθυμίζεται πως πανεπιστημιακοί, καθηγητές και τοπική κοινωνία, που μάλιστα είχαν πραγματοποιήσει πριν λίγους μήνες και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κομοτηνή, ανησυχούν ότι η νέα Νομική, μεταξύ άλλων, θα οδηγήσει στην υποβάθμιση και αποψίλωση της αντίστοιχης σχολής του ΔΠΘ.
Μετά τη δημοσιοποίηση του Πολυνομοσχεδίου, στη Θράκη, έχει ανοίξει ένας νέος κύκλος αντιδράσεων, με κορυφαία την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Νομικής του ΔΠΘ, τα μέλη της οποίας αποφάσισαν να ανασταλεί το διδακτικό έργο του συγκεκριμένου τμήματος έως και την Τρίτη 16 Απριλίου, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η περαιτέρω στάση των ιθυνόντων.

Αντίδραση όμως υπάρχει και από τον Φοιτητικό Σύλλογο Νομικής του ΔΠΘ «Κώστας Βάρναλης» που σε ανακοίνωσή του κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας για «ρητορική του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”, άνευ διαλόγου και παραμικρής διάθεσης για διαβούλευση».

Ο Σύλλογος σχολιάζει ακόμη ότι στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται θέσεις οχτώ μελών ΔΕΠ, την ίδια στιγμή που στις τρεις ήδη λειτουργούσες Νομικές η προκήρυξη των αντίστοιχων θέσεων γίνεται με το σταγονόμετρο και ισχύει η αναλογία των πέντε συντάξιμων προς ένα νεοεισερχόμενο μέλος.
«Οι οκτώ εκλεκτοί, αλήθεια, αναρωτιόμαστε τι θα πρωτοδιδάξουν; Νομικά ή Μετα-νομικά; Πολύ λυπηρό να ευτελίζεται η νομική επιστήμη και να διασύρεται από αδαείς το δόγμα της στο όνομα μιας ακατάληπτης καινοτομίας, η οποία εξαντλείται σε πόθους για δίκαιο του ίντερνετ και του διαστήματος» ενώ προβλέπουν πως «το εγχώριο επίπεδο της νομικής παιδείας τα επόμενα χρόνια θα υποβαθμιστεί, στο μέτρο που η κρατική χρηματοδότηση θα απολήγει πρόδηλα ανεπαρκής. Κι αυτό γιατί ο συντελεστής του τέσσερα και οι επαυξημένες ανάγκες που θα έχει η νέα σχολή τουλάχιστον τον πρώτο καιρό (κτηριακές υποδομές κ.ο.κ.), θα μας γονατίσουν. Η ακριτική μας Νομική Σχολή, εδώ που κάνουμε τα όνειρά μας, εδώ που χαράσσουμε τους επιστημονικούς μας ορίζοντες, όντας απομακρυσμένοι μεν από κλείνον άστυ, πλην όμως, αφοσιωμένοι στην επιστήμη μας, θα χάνει τη δυναμική της επιστημονικής αποκέντρωσης. Μαζί μ’ αυτή θα σβήσει τόσο άδοξα μισός σχεδόν αιώνας εποικοδομητικής δημιουργίας, μισός αιώνας μιας επιστημονικής διαδρομής τόσο διαφορετικής από της Αθήνας και τη Θεσσαλονίκης».

Διαβάστε ακόμη  Περιφερειακό συμβούλιο: Σε επόμενη συνεδρίαση ψήφισμα κατά του χρυσού στη Βουλγαρία

Τέλος, οι φοιτητές καλούν όλους τους θεσμικούς φορείς κεντρικούς και αποκεντρωμένους, ιδίως της Περιφέρειας ΑΜΘ, «να εκτελέσουν το στοιχειώδες καθήκον αφοσίωσής τους στον ακαδημαϊκό πατριωτισμό του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αναλαμβάνοντας, χωρίς περιφράσεις και “αλλά”, ρητές, σαφείς και ολοκληρωμένες δημόσιες δεσμεύσεις για την σχεδιαζόμενη ρύθμιση.

Ιδίως προς τους στηρίζοντες την “πλειοψηφία”, ήτοι τους κ.κ. κυβερνητικούς Βουλευτές της Θράκης, να υπερασπιστούν με κάθε μέσο –ακόμη και με την καταψήφιση του επικείμενου νομοσχεδίου– την βαριά βιομηχανία της Θράκης, που δεν είναι άλλη παρά το Πανεπιστήμιο της.
Είμαστε και θα είμαστε απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις που διασύρουν την τιμή του δημοσίου πανεπιστημίου στο όνομα του στενού κομματικού συμφέροντος. Όσοι δε αποφασίσουν να σιωπήσουν στις κρίσιμες αυτές στιγμές, θα μείνουν στης ιστορίας τα κατάστιχα ως ελάχιστοι και αδύναμοι μπροστά στις εξελίξεις. Ένα είναι το βέβαιο: δεν θα υποχωρήσουμε, μέχρι να δικαιωθούμε. Έχουμε όλη την κοινωνία στο πλάι μας!».