Ανατροπές στον Έβρο και την ΑΜΘ από το νέο εκλογικό νόμο

Μεγάλες ανατροπές φαίνεται πως φέρνει ο νέος εκλογικός νόμος που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου, που έχει δοθεί για διαβούλευση και σύμφωνα με την εκτίμηση του Βασίλη Τσιρτσίδη στον Maximum FM και τον Δημήτρη Κολιό, σε επίπεδο περιφέρειας ΑΜΘ, όπου εκλέγονται 17 βουλευτές, πλέον θα εκλέγονται οι 10 και οι άλλοι 7 θα είναι διορισμένοι βάσει λίστας από το εκάστοτε κόμμα.
Σύμφωνα με τον Βασίλη Τσιρτσίδη, και στο νέο εκλογικό νόμο, η πρώτη κατανομή γίνεται σε επίπεδο νομού.

Δηλαδή, αν ψηφίσουν 100.000 ψηφοφόροι στο νομό Έβρου, ο οποίος έχει 4 έδρες, από μία έδρα παίρνει κάθε υποψήφιος, όταν λάβει 25.001 ψήφους. Στο νομό Έβρου, στην πρώτη κατανομή, στις τελευταίες εκλογές, έλαβε 1 έδρα η ΝΔ και 1 ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, με το νέο σύστημα, για τις άλλες δύο έδρες, ενώ παλιότερα γινόταν βάσει υπολοίπων ψήφων στην επικράτεια, κι ο Έβρος συναγωνίζονταν, ας πούμε, το νομό Καβάλας, τώρα πάμε σε επίπεδο περιφέρειας, δηλαδή σε 5 νομούς.
«Από την στιγμή που φεύγουμε από το νομό και πάμε στην Περιφέρεια, εκεί θα έχει λίστα, όχι σταυρό. Ο σταυρός είναι σε επίπεδο νομού. Άρα υπάρχει το φαινόμενο να βγαίνει ένας από ΝΔ κι ένας από ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη κατανομή στον Έβρο, ένας, σύμφωνα με τα λεγόμενα Κουρουμπλή, θα βγαίνει από κάθε κόμμα που δικαιούται σε όλη την περιφέρεια αλλά, με λίστα. Ο Κουρουμπλής είπε ότι οι πρώτοι κάθε ψηφοδελτίου στην περιφέρεια θα εκλέγονται. Έτσι, εικάζεται ότι από τους 17 βουλευτές της περιφέρειας ΑΜΘ περίπου οι 10 θα εκλέγονται, και οι 7 θα είναι διορισμένοι, ανάλογα και πόσα κόμματα θα μπαίνουν στη βουλή».

Διαβάστε ακόμη  Αλλάζει από σήμερα ο καιρός – Πότε και πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες

Πέρα από το τοπικό επίπεδο, όμως, προβληματικός φαίνεται ο νόες εκλογικός νόμος και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ η αυτοδύναμη κυβέρνηση, φαίνεται επίσης μακρινό όνειρο. Για να λάβει το πρώτο κόμμα το μπόνους των 30 εδρών θα πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από 40%. Επίσης, φαίνεται ότι περισσότερο από το πρώτο κόμμα ευνοείται το δεύτερο, αφού είναι χαρακτηριστικό πως αν γινόταν σήμερα εκλογές, με το νέο σύστημα, η ΝΔ, βάσει των αποτελεσμάτων στις προηγούμενες εκλογές θα λάμβανε αντί για 75, 94 έδρες ενώ το πρώτο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ 111 αντί για 145.