Ανακαινίζονται τα ιαματικά λουτρά του δήμου Τραϊανούπολης – επαναλειτουργούν και τα οθωμανικά λουτρά

Σε ανακαίνιση και αναβάθμιση των ιαματικών λουτρών (υδροθεραπευτήριο, ξενοδοχειακό συγκρότημα και ρεστοράν) αλλά και την επαναλειτουργία μετά από 500 χρόνια των 4 οθωμανικών λουτρώνων, θα προχωρήσει ο δήμος Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με την εφορεία αρχαιοτήτων Έβρου και την Τουριστική Ιαματική Επιχείρηση Δήμου Αλεξανδρούπολης (ΤΙΕΔΑ).

Την μελέτη του έργου, που θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε 3 αστέρια (αλλά με δυναμική λειτουργίας 5αστερου ξενοδοχείου) θα αναλάβει ο ίδιος ο δήμος της πόλης, σε συνεργασία φυσικά με την εφορεία αρχαιοτήτων.

50 νέες θέσεις εργασίας για την Τραϊανούπολη

«Το θέμα των λουτρών της Τραϊανούπολης μας απασχολεί από την αρχή της θητείας μας. Είναι περιπλεγμένο με εντάσεις όπως ο ιαματικός τουρισμός και η αρχαιολογία, κάτι που μας οδήγησε να προχωρήσουμε σε μια μελέτη ανάπλασης ολόκληρου του χώρου» δήλωσε σε συνέντευξη τύπου σήμερα το μεσημέρι ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε ανάπλαση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος των 44 δωματίων, της ανακαίνισης του ρεστοράν αλλά και του υδροθεραπευτηρίου.

«Πάντα όμως υπήρχε ένα “αγκάθι”, μια ατέλεια που μας ενοχλούσε ιδιαίτερα σε ολόκληρο το χρονικό διάστημα εκπόνησης της μελέτης: η περιβόητη χάνα που χαρακτηρίζει τη δημοτική ενότητα της Τραϊανούπολης αλλά και οι 4 οθωμανικοί λουτρώνες του 1500» τόνισε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι σκοπός του έργου είναι η ανάδειξη των αρχαιοτήτων σε συνδυασμό με τον ιαματικό τουρισμό, σχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται και η επαναλειτουργία των 4 οθωμανικών λουτρώνων. Με την ολοκλήρωση του εγχειρήματος, σύμφωνα με το Δήμαρχο, ο οικισμός των Λουτρών θα απολαύσει μια επιχείρηση με περισσότερες από 50 θέσεις εργασίας.

Διαβάστε ακόμη  Καιρός: Ζέστη και αφρικανική σκόνη «πνίγουν» τη χώρα – Πού θα σημειωθούν λασποβροχές

Η ιστορική αξία των οθωμανικών λουτρώνων

«Η Τραϊανούπολη είναι μια εξαιρετικά σημαντική αρχαία πόλη, ενώ η χάνα που ιδρύεται μετά την επέλαση των Οθωμανών είναι το αρχαιότερο χάνι που προσγράφεται σε οθωμανική δραστηριότητα» δήλωσε η αρχαιολόγος και εκπρόσωπος αρχαιοτήτων του Έβρου, Λίλα Σαμπανοπούλου. Είπε ακόμη πως βέλτιστη λύση ενός λουτρού που ερειπώνεται είναι η επανάχρηση για την κατά προορισμό χρήση του, κάτι που θα αναδείξει τα αρχαία αλλά και θα δώσει μια πιο συνολική διάσταση στον ιαματικό τουρισμό. «Ο ερχόμενος στα ιαματικά λουτρά θα περπατά σε έναν μεγάλο ιστορικό χώρο» καταλήγει η κ. Σαμπανοπούλου, σημειώνοντας ότι, όπως μαρτυρείται από διάφορους περιηγητές, από τις 10 Μαΐου μέχρι τις 10 Οκτωβρίου όλοι οι κάτοικοι της περιοχής περνούσαν ένα δεκαήμερο διακοπών στα λουτρά της Τραϊανούπολης.

Τα ιαματικά λουτρά βοηθούν στη θεραπεία 14 ασθενειών

Την ευχαρίστηση του εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΤΙΕΔΑ, Τριαντάφυλλος Αρβανιτίδης: «Ο ιαματικός τουρισμός σε όλον τον κόσμο έχει εξελιχθεί, ενώ εμείς είχαμε μείνει πίσω. Σήμερα όμως ο δήμος της πόλης έχει βρει ένα κοινό δρόμο που οδηγεί σε συνεννόηση. Έχει γίνει το σημαντικότερο βήμα για την ανακαίνιση και λειτουργία των ιαματικών λουτρών – ας μην ξεχνάμε ότι οι ικανότητες των ιαματικών λουτρών του δήμου Τραϊανούπολης για τη θεραπεία 14 ασθενειών είναι πλέον αποδεδειγμένες και πιστοποιημένες από το υπουργείο Υγείας» υπογράμμισε.

Α-Δ: κ. Κουκουράβας, κα Σαμπανοπούλου, κ. Λαμπάκης, κ. Αρβανιτίδης