Αγαπάμε τις παραδόσεις, μας αρέσουν και τις διατηρούμε αφού έτσι μόνο μπορεί να συνδεθεί το παρελθόν με το παρόν!
Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν και φέτος, άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, κράτησαν ζωντανές τις παραδόσεις και τα έθιμα των προγόνων μας.
Ο λόγος για την αναβίωση του εθίμου “Κουρμπάνι” στην Κορνοφωλιά του δήμου Σουφλίου που και φέτος ανήμερα σήμερα του Αγίου Αθανασίου έχει την τιμητική του!
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Θεός, κάθε χρόνο, το ξημέρωμα της γιορτής του Αγίου Αθανασίου, έστελνε ένα ελάφι, το οποίο αφού ξεκουραζόταν, «θυσιαζόταν» με την ευλογία του ιερέα νωρίς το πρωί της γιορτής από τους «κουρμπανατζήδες», οι οποίοι το μαγείρευαν και στη συνέχεια το μοίραζαν σε όλους τους κατοίκους. Το φαγητό αυτό ονομάστηκε κουρμπάνι που στην τουρκική γλώσσα (kurban etmek = θυσία) έχει την έννοια της θυσίας και της προσφοράς.
Μια παράδοση που δεν έχει ξεχαστεί 96 χρόνια τώρα, καθώς χρονολογείται από το 1922. Κανείς άλλωστε δε ξεχνά όλα όσα τον ενώνουν με τις πατρογονικές του εστίες και δεν είναι άλλα από τα ήθη και τα έθιμα, τις γιορτές και τη μουσική που δεν αφήνουν το μυαλό να ξεχάσει και τις μνήμες να ξεφτίσουν στο πέρασμα του χρόνου.