Ανεμογεννήτριες μέσα στο Εθνικό Πάρκο του δάσους της Δαδιάς;

Ποιος θα το φανταζόταν ότι μετά από σχεδόν 20 χρόνια προσπαθειών για την ορθή χωροθέτηση των ΑΣΠΗΕ στη Θράκη θα υπήρχε αίτημα για εγκατάσταση 10 ανεμογεννητριών μέσα στο Εθνικό Πάρκο του δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και συγκεκριμένα στη θέση «Τρίκορφο» στο νοτιοδυτικό άκρο του Εθνικού Πάρκου. Οι πληθυσμοί των προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών απειλούνται από την ολοένα αυξανόμενη εγκατάσταση αιολικών σταθμών στον Έβρο και τη Ροδόπη, πόσο μάλλον αν αυτό συμβεί και στο Εθνικό Πάρκο, το  σημαντικότερο καταφύγιο για τα είδη αυτά στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Με δεδομένο ότι ο κίνδυνος από τις σωρευτικές επιπτώσεις των αιολικών σταθμών παραμένει υψηλός σε πολλές περιοχές της Θράκης, και ενώ ακόμη δεν έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις της περσινής καταστροφικής πυρκαγιάς στους πληθυσμούς των σπάνιων αρπακτικών πουλιών, για πρώτη φορά υποβλήθηκε μελέτη (ΜΠΕ) για περιβαλλοντική αδειοδότηση αιολικού σταθμού εντός του Εθνικού Πάρκου. Στην κοινή υπουργική απόφαση ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου που ισχύει από το 2006, είναι σαφές ότι εξαιρούνται οι αιολικοί σταθμοί από τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες, έχοντας ως στόχο την προστασία των απειλούμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών. Όμως αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο να υποβληθεί αίτημα για εγκατάσταση αιολικού σταθμού εντός του Εθνικού Πάρκου.

Διαβάστε ακόμη  O ΑΟΓ Αλεξανδρούπολης πρώτευσε στο Κύπελλο Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

«Ελπίζουμε ότι πρόκειται για ένα πρωταπριλιάτικο αστείο και ότι ο φάκελος του έργου θα αποσυρθεί άμεσα από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης ενώ στο μέλλον οι επενδυτές θα δείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα και δεν θα υπάρξουν αντίστοιχες αιτήσεις για ανεμογεννήτριες εντός του Εθνικού Πάρκου» δήλωσε ο Λευτέρης Καψάλης, επιστημονικός συνεργάτης της ΕΠΒΘ.

Σύμφωνα με το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) του ΥΠΕΝ, η προθεσμία για την υποβολή γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων υπηρεσιών και τη διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης είναι έως την 19η Απριλίου 2023 όπου έως και σήμερα έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά κάποιες (όχι όλες) από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η ΕΠΒΘ έχει αναρτήσει στο ΗΠΜ επιστολή εκφράζοντας την έντονη αντίθεση της για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του εν λόγω αιολικού σταθμού.

Πηγή: Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης

Φωτογραφίες Άρθρου: Νάσος Ναλμπάντης, Πέτρος Μπαμπάκας