Τον τρόπο λειτουργίας του «επιτελικού κράτους» της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε το μπάχαλο με τις άδειες που έδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε καμένη έκταση του δάσους της Δαδιάς περίπου 3 εβδομάδες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έκανε στάχτη τον μισό Έβρο
Η αποκάλυψη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που μέσα σε λίγες ώρες έγινε viral και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα, προκάλεσε πανικό στην κυβέρνηση που με μία ανακοίνωση που δεν ικανοποίησε και προφανώς δεν έπεισε κανέναν έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Σύμφωνα με αυτή, «αναστέλλεται για μέχρι ένα έτος, η υλοποίηση των έργων και εργασιών, οι οποίες, αν και είναι επιτρεπτές επεμβάσεις από τις διατάξεις της δασικής και λοιπής νομοθεσίας, είναι δυνατόν λόγω της φύσης τους να επιφέρουν δυσμενείς συνέπειες στην ευνόητα, πλέον, ευαίσθητη οικολογικά χλωρίδα και πανίδα της εν λόγω περιοχής, έως την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης, που θα ανατεθεί άμεσα και θα διερευνήσει στοχευμένα το θέμα αυτό».
Ωστόσο, η συγκεκριμένη έγκριση δεν είναι η μοναδική. Όπως επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι κρίκος μία ανησυχητικά αυξανόμενης αλυσίδας αδειοδοτήσεων, κυρίως έργων ΑΠΕ, που λαμβάνουν χώρα ενώ υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διενέργεια της δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεων των έργων στις περιοχές.
Ενδεικτικά και μόνο, αναφέρονται οι εξής περιπτώσεις αδειών ΑΣΠΗΕ που εκδόθηκαν αυτό το καλοκαίρι και έχουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τον ΟΦΥΠΕΚΑ:
– ΑΣΠΗΕ «ΘΡΟΝΟΣ», «ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ», «ΠΕΝΘΙΜΟΝ» στην Π.Ε. Ροδόπης, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Κομψάτου
– ΑΣΠΗΕ «ΛΟΦΟΣ-ΠΟΥΛΙΑ» στην Π.Ε. Ροδόπης, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Φιλιούρη»
– ΑΣΠΗΕ «ΜΑΤΙ-ΚΟΣΚΙΝΑ», «ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ-ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙ», «ΣΚΟΠΙΑ-ΒΡΑΧΑΚΙ» στις Π.Ε. Ροδόπης και Έβρου, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Φιλιούρη»
– ΑΣΠΗΕ ΖΥΓΟΥΡΟΛΙΒΑΔΟ στην Π.Ε. Καρδίτσας, εντός της ΖΕΠ «Όρη Άγραφα»
«Με λίγα λόγια, φαίνεται πως οι γνωμοδοτήσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ έχουν πλέον διακοσμητική αξία για τη ΓΔΠΠ του ΥΠΕΝ και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, παρά το γεγονός πως για την πλειοψηφία των έργων ο ΟΦΥΠΕΚΑ είναι η μοναδική υπηρεσία που ασχολείται με τη δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων τους στις περιοχές NATURA», υπογραμμίζει η Ορνιθολογική Εταιρεία.
Η επίμαχη απόφαση
Με απόφαση με ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου 2023 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης προχώρησε στην αδειοδότηση κατασκευής δύο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), αποτελούμενος έκαστος από μία ανεμογεννήτρια και συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 6,6 MW, παρά το γεγονός ότι αναφέρονταν ρητά τόσο ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη και παρά την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης της Αποκεντρωμένης στις 9 Αυγούστου, η θετική εισήγηση του οποίου, σύμφωνα με τα πρακτικά, βασίστηκε απλά σε μία σχετική ερώτηση του Προέδρου του Συμβουλίου προς τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, ο οποίος «ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ είναι θετικό με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου», χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση και αντίκρουση των θέσεων του ΟΦΥΠΕΚΑ!
Κανένας δεν πτοήθηκε ούτε από τη σαφέστατη αναφορά στο κείμενο της απόφασης ότι το συγκεκριμένο έργο χωροθετείταισε περιοχή «εντός της οποίας οι σημαντικές επιπτώσεις των ΑΣΠΗΕ έχουν τεκμηριωθεί από την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που εκπονήθηκε για τις περιοχές NATURA 2000 των Π.Ε. Έβρου και Ροδόπης (τμήμα), και συγκεκριμένα εντός προτεινόμενης Ζώνης Προστασίας της Φύσης στην οποία οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ, δεν περιλαμβάνονται στις επιτρεπόμενες κατηγορίες χρήσεων που προτείνονται για την ζώνη αυτή».
Οι αντιδράσεις συνεχίζονται
Από την απάντηση του ΥΠΕΝ, πάντως, δεν φαίνεται να εφησυχάζουν οι φορείς που αντέδρασαν άμεσα όταν πληροφορήθηκαν την αδειοδότηση. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων τους στην ΕΡΤ, αναμένουν περαιτέρω διευκρινίσεις και λεπτομερείς χάρτες για τις εκτάσεις στις οποίες θα ισχύσει η αναστολή, καθώς θεωρούν ότι ακόμα και άκαυτες περιοχές θα πρέπει να εξαιρεθούν από τα σημεία στα οποία επιτρέπεται η ανάπτυξη αιολικών πάρκων, δεδομένου ότι αυτές οι εκτάσεις θα αποτελέσουν το αμέσως επόμενο καταφύγιο για τα σπάνια αρπακτικά, και ως εκ τούτου θα πρέπει διασφαλιστεί η ασφαλής διαβίωσή τους σε αυτές.
Την κάθετη αντίθεσή της στην αδειοδότηση εγκατάστασης αιολικού σταθμού στη συγκεκριμένη περιοχήδιατυπώνει της η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, με υποψήφιο περιφερειάρχη ΑΜΘ τον Στέργιο Ηλιόπουλο.
«Τις τελευταίες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας η καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης έδωσε άδεια για τη δημιουργία αιολικού σταθμού στον Έβρο και συγκεκριμένα σε περιοχή NATURA, εντός της καμένης έκτασης. Η αδειοδότηση αυτή έγινε παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Ως Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη συγκεκριμένη αδειοδότησηκαι ζητάμε την ακύρωσή της. Δεσμευόμαστε ότι μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να μη δημιουργηθεί κανένα αιολικό πάρκο σε οποιοδήποτε σημείο της Περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδεονίας – Θράκης , πολύ περισσότερο στο καμένο δάσος της Δαδιάς. Το δάσος αυτό πρέπει να αναγεννηθεί, να συνεχίσει να προστατεύεται, να συμβάλουν οι ειδικοί με την αποκατάσταση του και να παραμείνει φιλικό σπίτι για όλα τα είδη της άγριας και σπάνιας ομορφιάς , για το σύνολο της πανίδας και χλωρίδας και δεν πρέπει τίποτα να καταστρέψει, τη ζωτική σημασία για τον άνθρωπο και την αισθητική αυτού του δάσους. Όποιο εργαλείο μας προσφέρει η Περιφέρεια, θα το αξιοποιήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».
«Πρόκληση» για τον πυρόπληκτο λαό του Έβρου, χαρακτήρισε ο Διονύσης Κλάδης, υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜΘ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», την αδειοδότησηεγκατάστασης αιολικού σταθμού εντός της έκτασης που κάηκε στην πρόσφατη πυρκαγιά.
«Σαν έτοιμοι από καιρό … κεντρικό και τοπικό κράτος προχωρούν στις μπίζνες που σχεδιάζουν για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων μέσα στις καμένες εκτάσεις του Έβρου. Η αδειοδότηση για εγκατάσταση αιολικού σταθμού εντός της καμένης έκτασης και σε περιοχή NATURA από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης αποτελεί πρόκληση για τον πυρόπληκτο λαό του Έβρου. Πρόκληση κολοσσιαίων διαστάσεων που πρέπει εδώ και τώρα να βρει οργανωμένη λαϊκή απάντηση!
Πολύ γρήγορα επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας ότι η διαχείριση των επιπτώσεων των ανυπολόγιστων καταστροφών από τις περυσινές και φετινές πυρκαγιές στο δάσος της Δαδιάς, η υπόθεση της αποκατάστασης του δάσους δεν μπορεί να γίνει με την εμπλοκή ιδιωτών, όπως περήφανα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός!
Ο κύριος Περιφερειάρχης είναι σήμερα διπλά υπόλογος, γιατί εκτός από «κλακαδόρος» της κυβέρνησης είναι και υπερασπιστής της πολιτικής που βλέπει «ευκαιρίες μέσα στην καταστροφή».
Υπόλογες είναι και οι υπόλοιπες παρατάξεις του συστήματος που μιλούν για «σύμπραξη με τους ιδιώτες», καλλιεργώντας το αφήγημα του δήθεν «κοινωνικού εταιρισμού», πανηγυρίζοντας για την «εθελοντική» εμπλοκή των επιχειρήσεων.
Ο λαός της περιοχής να τους γυρίσει την πλάτη με τους αγώνες και την ψήφο του στις 8 Οκτώβρη, δυναμώνοντας τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τη μόνη παράταξη που τους αποκαλύπτει, μπαίνει απέναντί τους, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πάλης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από την εμπρηστική πολιτική τους».