Οι τοπικοί φορείς μίλησαν πριν ακούσουν τις εξαγγελίες, για να μην υπάρξουν μετά και τίποτα παράπονα ● Οι δήμαρχοι αναλώθηκαν σε αιτήματα προς την κεντρική κυβέρνηση και σε σκόρπιες αναφορές στη δημογραφική κατάρρευση και τον ελληνισμό που κινδυνεύει από τους Τούρκους – που κατά τα άλλα είναι οι καλύτεροι πελάτες το καλοκαίρι
Από μεγάλη επίκληση στο συναίσθημα και στη λατρεία τους προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και από λιγότερη έως ανύπαρκτη αναφορά σε συγκεκριμένα προβλήματα και ανάγκες της περιοχής συνοδεύτηκαν οι τοποθετήσεις των δημάρχων του Εβρου στην προχθεσινή φιέστα της Ν.Δ. στην Ορεστιάδα.
«Μητσοτάκη, σώσε μας», σε ελεύθερη μετάφραση, με σκόρπιες αναφορές στη δημογραφική μας κατάρρευση και τον ελληνισμό που κινδυνεύει από τους Τούρκους οι οποίοι μας επιβουλεύονται, αλλά τι ωραία γεμίζουν τις ταβέρνες και τα ερμπουνουμπού μας, τα καλοκαίρια. Εξάλλου, η εκδήλωση ήταν έτσι στημένη, ώστε οι τοπικοί φορείς να μιλήσουν πριν ακούσουν τις εξαγγελίες, για να μην υπάρξουν μετά και τίποτα παράπονα… (Σιγά να μην υπήρχαν, εδώ που τα λέμε.)
Οταν όμως έχεις απέναντί σου σχεδόν ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο και τον πρωθυπουργό και αναλώνεσαι σε διαπιστώσεις χωρίς να μεταφέρεις τα προβλήματα και τα αιτήματα εκείνων που σε ψήφισαν, τότε αποποιείσαι τον θεσμικό σου ρόλο και το καθήκον σου και μετατρέπεσαι σε απλό χειροκροτητή. Οποιος είδε εκτός Εβρου την προχθεσινή εκδήλωση και άκουσε τους αιρετούς μας θα πιστέψει πως ζούμε στον παράδεισο και πως με 2-3 διορθωτικές κινήσεις θα γίνουμε… Μόντε Κάρλο.
Ο δήμαρχος Σαμοθράκης ήταν ο πιο λακωνικός απ’ όλους, ήταν άλλωστε και σαν το ψάρι έξω από το νερό σε σύγκριση με όλο εκείνο το καταγάλανο, ενθουσιώδες ακροατήριο. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επίσκεψη αυτή τη φορά του κυβερνητικού κλιμακίου θα σηματοδοτήσει πολυαναμενόμενες εξελίξεις (η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, ως γνωστόν) και αναφέρθηκε στα προβλήματα της πληθυσμιακής συρρίκνωσης και του οικονομικού μας μαρασμού. Τι να σχολιάσουμε εδώ, δεν υπάρχει κάτι, πώς θα βγει έτσι το ψωμί μας, δήμαρχε;
Τι ωραία έργα, κρίμα που δεν είναι δικά μας
Γ. Ζαμπούκης
Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης
Καμία έκπληξη εδώ, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί τα τελευταία χρόνια μιλά για τα έργα των άλλων, π.χ. για τη δεξαμενή καυσίμων στο αεροδρόμιο, για την ανατολική περιφερειακή οδό, για το λιμάνι και το LNG. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του ότι η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της Ε.Ε. και της κυβέρνησης κι ότι όλη αυτή η… κοσμογονία ξεκίνησε από το 2019, όταν δηλαδή αναδείχθηκε κυβέρνηση η Ν.Δ. -και τέλειωσαν τα… πέτρινα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ- και (κοίτα σύμπτωση!) δήμαρχος ο ίδιος.
Μετά μας είπε και για το πόσο τουρισμό είχαμε το καλοκαίρι κι ότι φτάσαμε στο σημείο να διώχνουμε κόσμο, γι’ αυτό, άλλωστε, επειδή… χωράμε τόσο άνετα, είπε φέτος να πάει στην τουριστική έκθεση της Κωνσταντινούπολης για να φέρει κι άλλο κόσμο και να φύγουμε εμείς που, απ’ ό,τι φαίνεται, μάλλον ενοχλούμε τους τουρίστες και ντροπή μας. Σημείωσε ακόμη ότι από την περσινή φωτιά κάηκε το 47% του δήμου και ότι δεν έχει μείνει ίχνος πρασίνου, αφού, οποία έκπληξις, μάλλον δεν έπιασαν ούτε εκείνα τα δενδρύλλια που είχε μοιράσει στην προεκλογική του ομιλία στον Φάρο πριν από τις περσινές δημοτικές εκλογές. Πολύ κρίμα, να τα λέμε κι αυτά.
Στο τέλος, παραδέχτηκε πως η Αλεξανδρούπολη αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, ενώ ο βόρειος Εβρος δυστυχώς γερνάει, γι’ αυτό άλλωστε είπε να ζητήσει κι εκείνος την Κτηνιατρική για τον δήμο του, μήπως και γεράσει μια ώρα αρχύτερα ο βόρειος Εβρος γιατί πολύ μας έχει κουράσει, θα ασπρίσουν και τα μαλλιά μας στο τέλος. Ασυναρτησίας το ανάγνωσμα.
Πολλά είπε, λίγα καταλάβαμε
Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου
Δήμαρχος Διδυμοτείχου
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα είπε με τέτοια ηρεμία στη φωνή, με τόσο χαλαρό ρυθμό, που ήταν σαν να ακούγαμε κάποιο παραμύθι. Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, αφηγήθηκε το δικό του όραμα για το Διδυμότειχο χωρίς να ξυπνήσει κανέναν. Να το αναγνωρίσουμε. Κάτι είπε ότι πρέπει να βοηθήσει η κυβέρνηση, επικοινωνιακά, ώστε ο μέσος Ελληνας να μη θεωρεί τον Εβρο τόπο δυσμενών μεταθέσεων ή με προβλήματα λόγω μεταναστευτικού, αλλά τουριστικό προορισμό. Αυτό ακούγεται κομματάκι δύσκολο ακόμη και για τον Μωυσή Μητσοτάκη, θα μπορούσε όμως να προσπαθήσει, έστω, να μετακινήσει τον νομό προς Καρπενήσι, ας πούμε. Επίσης, είπε πως δεν είναι ότι δεν γεννάμε εμείς εδώ στον Εβρο, μια χαρά γεννάμε, αλλά τα παιδιά μας φεύγουν. Ισως ένα κάστρο γύρω από το κάστρο, με πολλά τείχη γύρω γύρω, να ήταν μια κάποια λύση.
Και μόνο η παρουσία Μητσοτάκη αρκεί…
Διαμαντής Παπαδόπουλος
Δήμαρχος Ορεστιάδας
Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Διαμαντής Παπαδόπουλος, ο οποίος λίγο έλειψε να βγάλει και να ανεμίζει την… καταγάλανη κομματική του ταυτότητα. Ετσι, για την περίπτωση που έστω και μισός άνθρωπος μπορεί να είχε αμφιβολία για το τι ψηφίζει ο άνθρωπος.
Οπως είπε, πρώτη φορά σύσσωμη μια κυβέρνηση ενσκήπτει με τέτοιο ενδιαφέρον πάνω στην περιοχή αυτή. Στην περιοχή που, όπως παραδέχθηκε λίγο αργότερα, σημειώνεται μια τεράστια πληθυσμιακή και δημογραφική κατρακύλα. Στην περιοχή που για δεκαετίες κυβέρνησε και κυβερνά η Νέα Δημοκρατία. Τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, ανατριχιάσαμε.
Επειτα από διάφορα κλισέ, ο δήμαρχος Ορεστιάδας έκλεισε τη σεμνή του τοποθέτηση λέγοντας πως η παρουσία και μόνο του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών στην περιοχή προκαλεί αισιοδοξία. Τζάμπα φάγαμε, σαν να λέμε, τόσες ώρες στην εκδήλωση, να ακούμε τον έναν υπουργό μετά τον άλλον. Θα μπορούσαν απλώς να κάνουν ένα πέρασμα από την πλατεία, να μας δουν, να τους δούμε, να φουσκώσουμε από ελπίδα και αισιοδοξία και να πάμε σπίτια μας χωρίς να κρυώσει και το φαγητό.
Ημίμετρα και ασπιρίνες από την κυβέρνηση για τους κατοίκους του Εβρου
Εναν χρόνο και δύο μήνες μετά την καταστροφικότερη πυρκαγιά της Ευρώπης, που κατέκαψε τον μισό Εβρο και άφησε πίσω της ρημαγμένο το δάσος της Δαδιάς, μελίσσια και καλλιέργειες γεμάτα στάχτη, επιχειρήσεις να φυτοζωούν και πολίτες περικυκλωμένους από το γκρίζο να τρέμουν την επόμενη βροχή, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επισκέφθηκε την περιοχή για να μοιράσει καθρεφτάκια σε ιθαγενείς.
Σαν να μην… κυβέρνησε μια μέρα, παρ’ ότι ήδη συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τον Ιούλιο του 2019, ο πρωθυπουργός και το υπουργικό του κλιμάκιο ανακοίνωσαν μέτρα για προβλήματα που είναι εδώ και πολλά χρόνια γνωστά και ταλανίζουν τους Εβρίτες, όσους τουλάχιστον επιμένουν να μένουν στον τόπο τους. Επρεπε, δηλαδή, να καεί ο μισός Εβρος για να ανακοινωθούν κάποια μέτρα (η αποτελεσματικότητα των οποίων θα κριθεί στην πράξη) που θα έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί εδώ και χρόνια. Αλλωστε, το είπε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης: «Η καταστροφή, ευκαιρία να δούμε την ανάπτυξη της περιοχής διαφορετικά»!
Παράλληλα ανακοινώθηκε η εξίσωση διτεκνίας με τριτεκνία για το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» (επιδότηση 75%).
Οπως αναφέρθηκε, στόχος των νέων μέτρων στήριξης είναι η τόνωση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, πρωτίστως στο βόρειο και κεντρικό τμήμα του Εβρου.
Πολλά ζητάς, λίγα θα πάρεις
Π. Καλακίκος
Δήμαρχος Σουφλίου
Τις επιστολές που έχει στείλει ζητώντας να ιδρυθεί Κτηνιατρική Σχολή στο Σουφλί, αν τις ενώσεις, καλύπτουν την απόσταση Σουφλί-Αμόριο. Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, πολύ ωραία τα είπε και δεν του άξιζε τέτοια αντιμετώπιση. Τον άφησαν να λέει για την Κτηνιατρική και τη δημογραφική κατάρρευση του δήμου του πόση ώρα, μέχρι και ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος απείλησε ο άνθρωπος, για να έρθει ύστερα από λίγο περιχαρής και περήφανος ο Πιερρακάκης και να ανακοινώσει ότι, sorry, nice try κ.λπ., αλλά η σχολή πάει Ορεστιάδα city. Δεν έλειψαν και οι κορόνες για πατριωτισμό κι Ελληνισμό, αλλά ποιος περίμενε κάτι άλλο από αιρετούς ενός τόπου που μέχρι και τα δέντρα είναι μπλε.
Ενισχύσεις… χωρίς δέσμευση
Τάκης Θεοδωρικάκος
Υπουργός Ανάπτυξης
Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει όλα τα αναπτυξιακά σχέδια που έχουν κατατεθεί στον Νομό Εβρου, ύψους 33.817.534,26 ευρώ, εκ των οποίων τα 22.170.800,72 ευρώ αποτελούν κρατική ενίσχυση. Δεν υπήρξε ωστόσο συγκεκριμένη δέσμευση για το μείζον αίτημα των επιχειρήσεων της περιοχής σχετικά με τα τεράστια μεταφορικά κόστη που πληρώνουν, παρά μόνο είπε γενικώς και αορίστως ότι θα υπάρξει συνεργασία με τους τοπικούς φορείς «για υλοποίηση αναγκαίων έργων που επηρεάζουν τη μεταποίηση και τα μεταφορικά κόστη». Επίσης μίλησε για οικονομική ενίσχυση των υφιστάμενων επιχειρήσεων σε ορισμένες περιοχές του Εβρου, σε τομείς όπως το χονδρικό και λιανικό εμπόριο και ο τουρισμός, ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία Κέντρου Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας στο Σουφλί, κάτι που, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της περιοχής, ακούγεται περίπου σαν ανέκδοτο. Επίσης, στο δημογραφικά ρημαγμένο Σουφλί, που ζητούσε εδώ και καιρό την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής του ΔΠΘ, η οποία τελικώς θα ιδρυθεί στην Ορεστιάδα, ανακοινώθηκε η απαλλαγή των ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων από τον ΕΝΦΙΑ για τρία έτη. Πιστή στο δημοσιοϋπαλληλικό δόγμα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά κινήτρων για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου στον Εβρο, όπως η αύξηση της μοριοδότησης για την εντοπιότητα κατά 40 μόρια και της κανονικής ετήσιας άδειας κατά έξι εργάσιμες ημέρες.
Δρομολογούνται, ακόμα, τρία προγράμματα της ΔΥΠΑ στον κεντρικό και βόρειο Εβρο για την απασχόληση ανέργων, την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας νέων ανέργων και τη δημιουργία επιχειρήσεων από ανέργους. Προβλέπονται, επιπλέον, δύο προγράμματα για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα σε Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα, με έμφαση στην εξοικείωση επαγγελματιών αγροτών με σύγχρονες, καινοτόμες πρακτικές και στην κατάρτισή τους στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών. Για την Παιδεία, ιδρύονται και θα λειτουργήσουν την επόμενη διετία Μουσικό Γυμνάσιο στην Ορεστιάδα και παράρτημα Κέντρου Διά Βίου Μάθησης στο Σουφλί, με ειδικότητες που συνδέονται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Δημογραφικό
Για παράδειγμα, ανακοινώθηκαν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το μείζον δημογραφικό πρόβλημα του κεντρικού και βόρειου Εβρου. Μέτρα που, όπως έλεγε σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση, βρίσκονταν υπό σχεδιασμό, εδώ και πολλούς μήνες. Με δεδομένο, λοιπόν, το πραγματικά τεράστιο πρόβλημα και την τόσο χρονοβόρα προετοιμασία της κυβέρνησης, θα περίμενε κανείς κάτι καλύτερο από αυτά που ανακοινώθηκαν, τα οποία είναι:
- Ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ, εκ των οποίων 5.000 ευρώ με την εγκατάσταση και 5.000 ευρώ με την παρέλευση ενός έτους παραμονής, εφόσον εγκατασταθεί σε οικισμό με πληθυσμό έως 500 κατοίκους.
- Ενίσχυση ύψους 6.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ με την εγκατάσταση και 3.000 ευρώ με την παρέλευση ενός έτους παραμονής, εφόσον εγκατασταθεί σε οικισμό με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων.
Θα σφυρίξει και τρένο
Χρήστος Σταϊκούρας
Υπουργός Μεταφορών
Πανηγυρικό χαρακτήρα είχε η ανακοίνωση Σταϊκούρα ότι επανέρχεται το δρομολόγιο του ΟΣΕ στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο, δύο φορές την ημέρα από 21 Οκτωβρίου. Οσο για το μεγάλο έργο της διπλής ηλεκτροκίνησης, αν βρεθούν τα λεφτά, θα γίνει όπως αρχικά σχεδιάστηκε, για την ώρα θα γίνει μονή γραμμή με… πρόβλεψη για διπλή, όπως είπε ο υπουργός Μεταφορών. Επιπλέον, ανακοινώθηκε η επιδότηση νέας θαλάσσιας εμπορευματικής γραμμής Αλεξανδρούπολη-Πειραιάς, με 10,8 εκατ. ευρώ, με ενδιάμεσες στάσεις σε Χίο και Μυτιλήνη, με χρήση οχηματαγωγών πλοίων τύπου Ro-Ro και όχι με συμβατικά ακτοπλοϊκά. Οσοι γνωρίζουν τα της ακτοπλοΐας θεωρούν πως η συγκεκριμένη γραμμή έχει ελάχιστες έως μηδαμινές ελπίδες να υλοποιηθεί για πολλούς και διάφορους λόγους.
Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά ζητήματα, ο υπουργός κ. Τσιάρας ανακοίνωσε μεταξύ άλλων το πρόγραμμα «Αγροτικό Δικτυωθείτε Εβρου (e-farming)» για την εξοικείωση των κατ’ επάγγελμα αγροτών των ωφελούμενων πυρόπληκτων περιοχών του κεντρικού και του βόρειου Εβρου με την πληροφορική και την ψηφιακή οικονομία. Θα δίνεται μάλιστα και… voucher 1.000 ευρώ για την αγορά εξοπλισμού πληροφορικής, λογισμικού και δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο διάρκειας ενός έτους. Είναι σίγουρα μια καλή εναλλακτική για να περνά η ώρα, μια και σύντομα δεν θα υπάρχουν ούτε αγρότες ούτε καλλιέργειες στον νομό.