Ανησυχία στην Ευρώπη για αύξηση των προσφυγικών ροών μέσω Έβρου

Η αλήθεια που γνωρίζουν όλοι, πόσο μάλλον στην Ευρώπη, είναι πως η οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο δε σταματούν ποτέ. Ειδικότερα την άνοιξη που πέφτει η στάθμη των υδάτων του ποταμού η διέλευση γίνεται «παιχνίδι» σε σύγκριση με τον χειμώνα που το ποτάμι είναι φουσκωμένο, με αποτέλεσμα συχνά να αναποδογυρίζουν οι βάρκες με τραγικές συνέπειες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, ακριβής εικόνα για το πόσοι διαβαίνουν τον Έβρο και φτάνουν με τη βοήθεια κυκλωμάτων στα ενδότερα δεν υπάρχει στις Αρχές. Εκτιμάται πως «πρέπει να είναι πολλοί», αν κρίνει κανείς από τις συλλήψεις της συνοριοφυλακής, δίχως να υπολογίζονται εκείνοι που κρύβονται περιμένοντας να περάσουν κρυφά τα σύνορα και να φτάσουν κάπου στην Κεντρική ή τη Βόρεια Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 συνελήφθησαν στη μεθόριο του Έβρου 2.622 πρόσφυγες και μετανάστες έναντι 8.407 το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018. «Αν πιάστηκαν τόσοι μπορούμε να υποθέσουμε ότι αρκετοί άλλοι, ίσως και περισσότεροι, κατάφεραν να διαβούν αθέατοι. Δεν εξηγείται αλλιώς η αυξανόμενη παρουσία τους στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη», είπε στην «Κ» πηγή της συνοριοφυλακής με μακρόχρονη υπηρεσία στη μεθόριο του Έβρου.

Ο ίδιος τονίζει ότι «οι ροές εμφανίζουν αυξομειώσεις και εμείς βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα. Πληροφορίες για μεγάλη κινητικότητα δεν υπάρχουν, αυτά που κυκλοφορούν είναι κακόβουλες φήμες. Υπάρχουν πίσω από εμάς, στο τουρκικό έδαφος, δύο κέντρα φιλοξενίας, ένα στην Κεσσάνη και ένα στην Αδριανούπολη, αλλά εκεί είναι ελεγχόμενα τα πράγματα. Τώρα, εάν ο Ερντογάν αποφασίσει να μας πιέσει στέλνοντας ανθρώπινα ποτάμια στα σύνορα, αυτό είναι άλλο, πολιτικό και διακρατικό ζήτημα», πρόσθεσε και αναφερόμενος στον φράχτη της Ορεστιάδας εξήρε την αποτελεσματικότητά του, καθώς όπως είπε «από εκεί δεν περνάει κανείς». Η ίδια πηγή ανέφερε ότι «λίγοι είναι πλέον οι πρόσφυγες από αυτούς που καταφθάνουν. Η πλειονότητα είναι παράτυποι μετανάστες από μη εμπόλεμες περιοχές». 

Ο Νίκος Ράγκος είναι περιφερειακός συντονιστής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο, όπου στις εκεί δομές φιλοξενούνται 9.500 άτομα, 3.500 σε ξενοδοχεία, και 6.000 περιμένοντας να λάβουν, οι περισσότεροι, καθεστώς πολιτικού ασύλου και άλλοι να φύγουν για την Ευρώπη προς επανένωση με τις οικογένειές τους. «Κάθε χρόνο έχουμε προσαυξήσεις, ειδικά τέτοια εποχή που αρχίζει ο καιρός να καλυτερεύει. Μπορεί ο Έβρος να φαίνεται ως το τρωτό σημείο, αλλά μπαίνουν κάποιοι και από τα νησιά. Χρειάζεται να διαχειριστούμε το όλο θέμα με ψυχραιμία», τόνισε στην «Κ».

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη: Τουριστική, αναπτυξιακή, βιώσιμη και πάνω απ’ όλα βρώμικη!