Αρχική ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ Άνοιγμα σχολείων: Με ποια μέτρα θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία

Άνοιγμα σχολείων: Με ποια μέτρα θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία

Φωτογραφία: naftemporiki.gr

Άλλο ένα καλοκαίρι φαίνεται πως έρχεται στο τέλος του για μικρούς και μεγάλους μαθητές που την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, επιστρέφουν και πάλι πίσω στα θρανία τους. 1.341.985 μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου της Ελλάδας, θα κληθούν να αφήσουν πίσω τους την ανεμελιά των καλοκαιρινών τους παιχνιδιών και να ετοιμαστούν για άλλη μία σχολική χρονιά γεμάτη διάβασμα, άγχος και διαγωνίσματα προόδου.

Η πρώτη ημέρα της καινούργιας σχολικής αναμένεται σχετικά εύκολη για τους μαθητές και ειδικά για τους μαθητές της πρώτης τάξης του δημοτικού, καθώς όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, αναμένεται να γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός, να δοθούν οδηγίες σε θέματα που αφορούν την εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος και στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου ως μία ευρύτερη κοινότητα συμβίωσης, οι μαθητές θα παραλάβουν τα βιβλία τους και θα αποχωρήσουν.

Τα δύσκολα έρχονται από την Τρίτη όταν και ξεκινούν κανονικά τα μαθήματα.

Επισημαίνεται, ότι κατά την αρχή του διδακτικού έτους και για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων, ενδεχομένως εφαρμόζεται ένα πιο ευέλικτο ωράριο παραμονής στο Νηπιαγωγείο για νήπια/προνήπια που φοιτούν για πρώτη φορά, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή τους.

Κατά την φετινή σχολική χρονιά θα εφαρμοστούν κάποιες αλλαγές σε σχέση με την περσινή. Επίσης να τονιστεί ό,τι, όσο αφορά την πανδημάι Covid-19, έχει καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Ωστόσο οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ.

Αλλαγές σε σχέση με πέρσι

Φέτος αναμένεται να εφαρμοστεί σε πιλοτικό στάδιο η επέκταση του ωραρίου του ολοημέρου σχολείου από τις 16:00 στις 17:30 στο 50% των συνολικών τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, δηλαδή σε σχεδόν 5.000 τμήματα Νηπιαγωγείων και Δημοτικών, σε όλη την επικράτεια, για όσους γονείς το επιθυμούν, εφόσον συμπληρωθούν τα τμήματα των μαθητών.

Για την επιλογή των σχολικών μονάδων σε αυτήν την σταδιακή και πιλοτική επέκταση, συνυπολογίστηκαν ως κριτήρια το μαθητικό δυναμικό του σχολείου, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν ήδη σε ολοήμερο, καθώς και ο αριθμός των λειτουργούντων ολοήμερων τμημάτων.

Εισάγονται για πρώτη φορά οι Εκπαιδευτικοί Όμιλοι, οι Παιδαγωγικοί Σύμβουλοι – Μέντορες, οι Ενδοσχολικοί Συντονιστές και τα ενισχυμένα ψηφιακά εργαλεία (διαδραστικοί πίνακες, ρομποτική κά).

Εγκαινιάζεται το πρόγραμμα «Φιλία», το οποίο απευθύνεται σε στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, μαθητές αλλά και γονείς με στόχο την πρόληψη την αντιμετώπιση και τελικώς την εξάλειψη περιστατικών βίας και σχολικού εκφοβισμού.

Φαίνεται πως τα 166 Νέα Προγράμματα Σπουδών, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, η «ελληνική Pisa», η Ενισχυτική Διδασκαλία, η Τράπεζα Θεμάτων, η αξιολόγηση σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού έργου, συνεχίζονται κανονικά, ενώ ξεκινά και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά η λήξη των μαθημάτων θα είναι στις 15 Ιουνίου 2023, στα Γυμνάσια στις 30 Μαΐου, ενώ οι εξετάσεις του Γυμνασίου θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιουνίου. Στα Λύκεια τα μαθήματα θα τελειώσουν στις 19 Μαΐου. Οι ενδοσχολικές εξετάσεις στη Γ’ Λυκείου θα πραγματοποιηθούν 22 έως 30 Μαΐου και οι εξετάσεις στην Α’ και Β’ Λυκείου 22 Μαΐου με 15 Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμη  Πέθανε ο πατέρας του δημάρχου Αλεξανδρούπολης

Η κλήρωση για τα Πειραματικά είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου 2023 και οι εξετάσεις για τα Πρότυπα για τις 29 Απριλίου.

Τέλος, θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά Πρότυπα ΕΠΑΛ, 24 σε όλη τη χώρα.

Μέτρα κατά της πανδημίας Covid-19

Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι προαιρετική για τους μαθητές και τις μαθήτριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.

Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ – ΕΒΠ, καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο με rapid-test ή PCR σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, σε ιδιωτικές κλινικές, σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη.

Τα τεστ διενεργούνται μία φορά ανά σχολική εβδομάδα, πριν από την Τρίτη έως και σαράντα οκτώ ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Τι γίνεται αν οι μαθητές/τριες εμφανίσουν συμπτώματα Covid 19

Εάν κάποιος μαθητής ή μαθήτρια εκδηλώσει συμπτώματα κορονοϊού εκτός του σχολείου παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων ή των κηδεμόνων του παιδιού.

Εάν το παιδί βρίσκεται εντός της σχολικής μονάδας, λαμβάνουν χώρα εκ μέρους του υπευθύνου Covid – 19 της σχολικής μονάδας τα παρακάτω:

-Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του μαθητή ή της μαθήτριας από τον χώρο του σχολείου

-Απομόνωση του παιδιού σε προκαθορισμένο και καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και με εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας, στον μαθητή ή την μαθήτρια

-Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από το παιδί αλλά και από το άτομο ή τα άτομα που το φροντίζουν.

-Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων – ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).

-Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του/της μαθητή/τριας με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

-Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς.

Επιστροφή νοσούντων στο σχολείο

Ο μαθητής, η μαθήτρια ή ο ενήλικος μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο, μετά την παρέλευση πέντε ημερών απομόνωσης, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο, χωρίς την χρήση αντιπυρετικών. Ως ημέρα «0» (μηδέν) λαμβάνεται η ημέρα λήψης της θετικής εργαστηριακής διάγνωσης.