Αντιδράσεις φορέων για την υποβάθμιση τελωνείων στην ΑΜ-Θ

Σε υπόμνημά τους προς τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Γ. Πιτσιλή οι φορείς της Ροδόπης ζητούν την διατήρηση του Τελωνείου Κομοτηνής στην Α΄ Τάξη κι όχι την υποβάθμισή του σε Β΄ Τάξη, από 1 Σεπτεμβρίου 2016. Επίσης υποβαθμίζονται σε Β΄ Τάξης το Τελωνείο Ορεστιάδας, το οποίο θα υπάγεται στο τελωνείο Αλεξανδρούπολης, καθώς επίσης της Ξάνθης και της Δράμας που θα υπάγονται στο Τελωνείο Καβάλας.

Την επιστολή υπογράφουν ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Δαμασκηνός, ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης, ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, οι βουλευτές Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, Μουσταφά Μουσταφά και Ιλχάν Αχμέτ, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, το Οικονομικό Επιμελητήριο Θράκης, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών κι Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης, ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ροδόπης.

Η επιστολή αναφέρει ότι η απόφαση αποτελεί μια ακόμη υποβάθμιση της Ροδόπης, η οποία θα επιφέρει, μεταξύ άλλων, επιπλέον αύξηση του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου, προβλήματα στην τοπική αγορά λόγω ανεξέλεγκτης παράνομης εισόδου και διάθεσης στο καταναλωτικό κοινό πληθώρας προϊόντων, κινδύνους για την δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την ασφάλεια και απώλεια εσόδων για το Δημόσιο.

«Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι από τα εννέα συνολικά Τελωνεία σε όλη την Ελλάδα που υποβαθμίζονται από Α’ σε Β’ Τάξης τα τέσσερα βρίσκονται στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και εξ αυτών τα τρία στην Θράκη. Η υποβάθμιση ουσιαστικά είναι κλείσιμο των τελωνείων και επανασύστασή τους ως τελωνεία Β’ κατηγορίας δεδομένου ότι θα υπάρξει μετακίνηση προσωπικού τόσο προς τις Κινητές Ομάδες Ελέγχου (Κ.Ο.Ε.) όσο και προς τα τελωνεία Α’ Τάξης» σημειώνεται στην επιστολή.

«Σήμερα με το άνοιγμα του κάθετου άξονα Ελλάδας-Βουλγαρίας η συμβολή του Τελωνείου Κομοτηνής στη διεκπεραίωση τελωνειακών εργασιών, στην πάταξη του λαθρεμπορίου θεωρείται καθοριστικής σημασίας. Η συχνή παρουσία του Τελωνείου Κομοτηνής στον διασυνοριακό σταθμό Νυμφαία-Μακάζα και η διεξαγωγή προληπτικών ελέγχων διασφαλίζουν, αναμφιβόλως, τόσο τα συμφέροντα της τοπικής αγοράς όσο και του Ελληνικού Δημοσίου» αναφέρει σε άλλο σημείο της επιστολής. «Γεννάται λοιπόν το ερώτημα γιατί δεν υπάρχει 24ωρη τελωνειακή παρουσία σε όλους τους διασυνοριακούς σταθμούς με τη Βουλγαρία δεδομένης της ολοένα αυξανόμενης παραβατικότητας λαθρεμπορικού και όχι μόνο χαρακτήρα;».