Αντιδράσεις για την άδεια εκμετάλλευσης ζεόλιθου

Άδεια εκμετάλλευσης λατομείου για εξόρυξη ζεόλιθου, σε έκταση 83,4 στρεμμάτων, στη θέση Κόκκαλο Πετρωτών, του δήμου Ορεστιάδας, έλαβε η εταιρεία Όλυμπος ΑΕ από το υπουργείο Περιβάλλοντος, απόφαση που ξεσήκωσε αντιδράσεις στην περιοχή. Όπως είναι γνωστό, τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στα σκαριά μία προσπάθεια κατοίκων των Πετρωτών, αλλά και ομογενών Εβριτών, κυρίως από τη Γερμανία, η οποία οδήγησε στη σύσταση εταιρείας λαϊκής βάσης, με την επωνυμία «Λιθοξόος». Στόχος της εταιρείας είναι η εξόρυξη και εκμετάλλευση του ζεόλιθου του Έβρου από τους ίδιους τους κατοίκους, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Μετά την εξέλιξη αυτή, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας καλείται σε συνεδρίαση προκειμένου να λάβει και επίσημα την απόφαση για κατάθεση προσφυγής κατά της άδειας εκμετάλλευσης που δόθηκε στην Όλυμπος.

Διαβάστε ακόμη  «Προοπτική Πολιτών» η νέα παράταξη που προέκυψε μετά την απόσυρση του «Πόλη και Πολίτες»

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το e-vertigo.gr, έχει ήδη κατατεθεί άλλη μία διοικητική προσφυγή (κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης) για την απόφασή της (Ιούλιος 2017) να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους που είχε καταθέσει η εταιρεία για το ίδιο κοίτασμα.

Επίσης, η Επιτροπή έχει προσφύγει διοικητικά (Ιούνιος 2017) κατά της Αποκεντρωμένης και για το δικαίωμα έρευνας που χορήγησε στην “Όλυμπος” για άλλο κοίτασμα, σε έκταση 97,3 στρεμμάτων, στη θέση “Μαύρη Πέτρα”. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας, η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε ειδική συνεδρίαση για το θέμα του ζεόλιθου, με την οποία φάνηκε να συμφωνεί ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης.