Αντιικά χάπια / Ξεκινά η κατ΄οίκον παράδοση – Η διαδικασία και οι δικαιούχοι  

Ποιοι δικαιούνται το αντιικό χάπι και πώς θα γίνεται η αίτηση για την χορήγησή του με παράδοση στο σπίτι του ασθενούς

Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η χορήγηση και στη Ελλάδα του αντιικού χαπιού στους ασθενείς με κορωνοϊό. Τα χάπια μετά από έγκριση της Επιτροπής θα παραδίδονται στο σπίτι του ασθενούς.  

Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, η Μίνα Γκάγκα, τα αντιικά χάπια αφορούν μόνο άτομα άνω των 18 ετών με προβλήματα υγείας και δεν θα χορηγούνται στις έγκυες. Η παράδοση τους θα γίνεται στο σπίτι και όχι στο νοσοκομείο, ενώ η διαδικασία για την αίτηση θα πραγματοποιείται από τον γιατρό του ασθενή.

Τα χάπια θα λαμβάνουν όσα άτομα έχουν νοσήσει πρόσφατα και έχουν θετικό αποτέλεσμα rapid test ή PCR.

Όπως εξήγησε άτομα με προβλήματα υγείας με θετικό rapid ή μοριακό τεστ, θα μπορούν να μιλάνε με τον γιατρό τους και στη συνέχεια ο θεράπον ιατρός θα κάνει αίτηση στην σχετική πλατφόρμα. Η απάντηση όπως διαβεβαίωσε δίνεται μέσα σε 24 ώρες με sms και στον γιατρό και στον ασθενή. Στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ, εφόσον δώσει τη συγκατάθεσή του, επικοινωνεί με τον ασθενή και επιβεβαιώνει τη διεύθυνση για να μπορέσει να πάει τα φάρμακα.

Διαβάστε ακόμη  Ποιο success story; Οι μισθοί είναι χαμηλότεροι από το 2009

Η Μίνα Γκάγκα επισήμανε ότι «θα είναι για συνανθρώπους μας με προβλήματα υγείας και βρίσκονται θετικοί με κορονοϊό από τα 18 και άνω, όχι όμως για την εγκυμοσύνη. Άρα άνθρωποι με προβλήματα υγείας άνω των 18 ετών, μπορούν να μιλάνε με τον γιατρό τους, μόλις έχουν θετικό rapid test ή PCR θετικό. Μπορεί ο γιατρός που τους παρακολουθεί να κάνει αίτηση στην πλατφόρμα. Η απάντηση δίνεται μέσα σε 24 ώρες με SMS στον γιατρό και τον ασθενή. Από εκεί και πέρα μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να επικοινωνήσει με τον ασθενή. Μπαίνει πρώτα στη πλατφόρμα και δίνει την συγκατάθεση για το φάρμακο και στη συνέχεια επικοινωνεί ο ΕΟΠΥΥ μαζί του και επιβεβαιώνει την διεύθυνση, για να μπορέσει να πάρει τα φάρμακα. Θεωρούμε ότι θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Πηγή ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η ΑΥΓΗ