Αντικαπνιστικός: 354 έλεγχοι σε δύο μήνες στον Έβρο

Μόλις 14 ήταν τα πρόστιμα που επέβαλαν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις του Έβρου, στο πλαίσιο του αντικαπνιστικού νόμου, μετά από συνολικά 354 ελέγχους μέσα σε διάστημα 2 μηνών.  Πέρα από τις επιχειρήσεις, πρόστιμα επιβλήθηκαν και σε 7 πελάτες που βρέθηκαν να καπνίζουν.

Τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, διενήργησαν 116 ελέγχους σε όλο τον νομό, βεβαίωσαν παράβαση και επέβαλαν πρόστιμο σε μία επιχείρηση  στην Αλεξανδρούπολη, στην οποία βρέθηκαν χρησιμοποιημένα σταχτοδοχεία, ενώ κανένα πρόστιμο δεν επιβλήθηκε σε πελάτη.

Πυκνοί ήταν οι έλεγχοι που έγιναν και από τις δυο Αστυνομικές Διευθύνσεις Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, στις περιοχές ευθύνης τους. Ειδικότερα, αστυνομικά κλιμάκια της Διεύθυνσης Ορεστιάδας έκαναν 123 ελέγχους, κατά τους οποίους βεβαιώθηκαν παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 8 επιχειρήσεις και σε 4 πελάτες καταστημάτων.

Η Αστυνομική Διεύθυνση της Αλεξανδρούπολης διενήργησε 91 ελέγχους. Σε αυτούς, βεβαιώθηκαν παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 5 επιχειρήσεις και σε 3 καπνίζοντες πελάτες καταστημάτων.

Σε 24 ελέγχους προχώρησε το Κεντρικό Λιμεναρχείο (σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη), στους οποίους, ωστόσο, δεν βεβαιώθηκε καμία απολύτως παράβαση.

Παρότι ανήκουν στις συναρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο τήρησης του αντικαπνιστικού νόμου, οι δημοτικές αστυνομίες Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας δεν προχώρησαν σε κανέναν έλεγχο στο πρώτο δίμηνο εφαρμογής του νόμου.

«Είναι πολύ ικανοποιητική η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, φαίνεται ότι ο κόσμος συμμορφώνεται…», σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας Έβρου, Ευαγγελία Κοσμαδάκη, υπογραμμίζοντας ότι «στους κλειστούς χώρους διαπιστώνεται σχεδόν απόλυτη εφαρμογή του νόμου». Την ίδια εκτίμηση εκφράζουν και οι Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Όσον αφορά τους εξωτερικούς χώρους που έχουν διαμορφώσει τα καταστήματα για τους καπνιστές πελάτες τους, «υπάρχει ακόμη η εκκρεμότητα των διευκρινίσεων για το πώς ακριβώς θα πρέπει αυτοί να είναι κλεισμένοι, παρότι έχουν υποβληθεί υπηρεσιακά σχετικά ερωτήματα στο Υπουργείο Υγείας».