Αντιπυρική προστασία: Μόλις 2 μήνες καθυστέρησε η σύσκεψη Κικίλια με φορείς της Βόρειας Ελλάδας

Τι κι αν η αντιπυρική περίοδος ξεκινά κάθε 1η Μαϊου, τι κι αν βρισκόμαστε στα τέλη Ιουνίου, τι κι αν έχουν ήδη εκδηλωθεί εκατοντάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Το επιτελικό κράτος της ΝΔ περίμενε να γίνουν οι Ευρωκλογές και να ακολουθήσει ο ανασχηματισμός για να αποφασίσει να ασχοληθεί με την αντιπυρική προστασία της Μακεδονίας και της Θράκης, περιοχές που εδώ και εβδομάδες είναι κάθε μέρα στο «κόκκινο» της επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιών…

Σε σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή φορέων και από την ΑΜΘ, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας υποσχέθηκε «καθημερινή μάχη στο πεδίο».

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια ο άνυδρος χειμώνας και η παρατεταμένη φθινοπωρινή περίοδος δυσχεραίνουν το έργο όσων συνδράμουν σε θέματα πυροπροστασίας. «Έχουμε την πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο των τελευταίων 20 χρόνων», τόνισε  ο υπουργός. Ωστόσο όπως είπε υπάρχουν τα εναέρια μέσα, οι νέες τεχνολογίες και τα drones που βοηθούν το έργο των εμπλεκομένων. Επιπλέον, όπως είπε πλέον ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ μπαίνουν μέσα στο δάσος για να κάνουν αντιπυρικές ζώνες, ενώ ο στρατός που φτιάχνει δασικούς δρόμους και το πρόγραμμα antinero είναι μερικά ακόμη όπλα στη φαρέτρα των αρμοδίων για τα μέτρα πυροπροστασίας.

Ας ελπίσουμε πως την ολιγωρία και τις ανέξοδες υποσχέσεις δεν θα τις πληρώσουμε και φέτος ακριβά…