Απαγορευμένες στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες, είναι οι «κάρτες υγείας» που πουλάει «αποκλειστικά»,  όπως περηφανεύεται σε ανάρτηση στα social media, το φαρμακείο του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού ΑΜΘ Αθανάσιου Τσώνη.

Το συγκεκριμένο προϊόν που μπορεί ο καταναλωτής να φορά στο λαιμό του, υποτίθεται ότι «εξουδετερώνει Ιούς και Βακτήρια, καθαρίζει-απολυμαίνει από τους ιούς και τα βακτήρια του χώρου και απολυμαίνει τον αέρα 1 κυβικού μέτρου»! 
Μπορεί μάλιστα το προϊόν να έχει λάβει έγκριση από τον ΕΟΦ, ωστόσο αντίστοιχος φορεάς των ΗΠΑ (U.S. Environmental Protection Agency – EPA) έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία και πώλησή του εδώ και μήνες.

Όπως έγραφε το coronavirus.medium.com αλλά και η NY times  από τον περασμένο Αύγουστο,  το συγκεκριμένο προϊόν έχει απαγορευτεί στην Αμερική, στις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και αλλού. Μάλιστα, τον Ιούνιο, η EPA απαγόρευσε στο Amazon και το eBay να πωλούν το προϊόν, καθώς η δραστική ουσία που αναφέρεται πως περιέχει, όχι μόνο δεν έχει αποδειχθεί ότι κρατά μακριά ιούς και βακτήρια, αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνη για τον άνθρωπο!

Το διοξείδιο του χλωρίου (dioxine chloride)χρησιμοποιείται για να απολυμαίνει το πόσιμο νερό. Ηεισπνοή του, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, μπορεί ναπροκαλέσει ενοχλήσεις στη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες και κατ’ επέκταση τον οισοφάγο και το στομάχι. Μάλιστα, είναι το βασικό συστατικό για μία άλλη απάτη, γνωστή στις ΗΠΑ, ως Miracle MineralSolution, για την οποία, η επιστημονική κοινότητα έχει επίσης κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

Στην καλύτερη περίπτωση, λοιπόν, κάποιος που θα προμηθευτεί αυτή την κάρτα, θα έχει χάσει 10 ευρώ. Στη χειρότερη, κι αυτό είναι το σοβαρό στην υπόθεση, θα νομίζει ότι προστατεύεται από τον κορωνοϊό ή άλλους ιούς και βακτήρια, με πολύ ορατό τον κίνδυνο να παραμελεί άλλους, επιστημονικά ορθούς τρόπους προστασίας…

Δείτε τα δημοσιεύματα

https://www.google.gr/amp/s/www.nytimes.com/2020/04/03/climate/epa-fake-coronavirus-cleaners.amp.html

https://coronavirus.medium.com/whats-the-deal-with-virus-shut-out-necklaces-6de0780da7f9?fbclid=IwAR1KJp9hn-sZoBRSbF_9rMXFqTIbDRYOnfuJ71sYnshS0ht-FvSKCmPVIlQ