Απάντηση για το «διπλωματικό φάουλ» από τον Κ. Μπακογιάννη. Γνώριζε το ΥΠΕΞ δηλώνει… 

Υποστηρίζει ότι συμμετείχε στο φόρουμ της Φλωρεντίας μαζί με εκπρόσωπο της χώρας «Β. Κύπρος» μετά από συνεννόηση με το Υπ.Εξ.!

Απάντηση στο χτεσινό δημοσίευμά μας με τίτλο «Διπλωματικό φάουλ του Κ. Μπακογιάννη»έστειλε μέσω του Γραφείου Τύπου ο Δήμος Αθηναίων:

«Το ρεπορτάζ αναιρεί και ακυρώνει τον τίτλο του δημοσιεύματος, καθότι ο κ. Χαρμάντσι, όπως αναφέρεται, συμμετείχε στο συνέδριο ως εκπρόσωπος της τουρκικής κοινότητας και όχι ως δήμαρχος, δηλαδή σύμφωνα με τις αρχές του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960.

Προφανώς, λοιπόν, δεν συνέτρεχε κανένας λόγος για να ματαιώσει ο Δήμος Αθηναίων τη συμμετοχή του στο Φόρουμ – απόφαση που ελήφθη σε συνεννόηση με τη διπλωματική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Ιδιαίτερα σε αυτήν τη κρίσιμη συγκυρία με τα γεγονότα στην Ουκρανία, την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας, την επιβουλή στη δημοκρατία και την ειρήνη να παραπέμπουν στην κυπριακή τραγωδία του 1974, είναι, αν μη τι άλλο, υποχρέωση της Αθήνας να συμμετέχει σε αυτά τα υψίστης σημασίας φόρα και να ορθώνει τη φωνή της».

Απάντηση συντάκτη

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως ο δήμαρχος Αθηναίων με την απάντησή του εκθέτει το ΥΠΕΞ και δημιουργεί τετελεσμένα για την εξωτερική μας πολιτική. Παραδέχεται, δηλαδή, πως γνώριζε ουσιαστικά εκ των προτέρων την παρουσία του κ. Χαρμάντσι στο φόρουμ της Φλωρεντίας και την επίσημη ιδιότητα που του αποδόθηκε.

Μάλιστα, όπως παραδέχθηκε, σε συνεννόηση με το ελληνικό ΥΠΕΞ, επιλέχθηκε η συμμετοχή του κ. Μπακογιάννη παρά το γεγονός ότι στον κατάλογο των συμμετεχόντων δημάρχων υπήρχε και το όνομα του ψευτοδημάρχου Λευκωσίας, γεγονός που μαρτυρά την αποδοχή, εκ μέρους των διοργανωτών, της δημαρχιακής του ιδιότητας.

Αλλά το πιο σοβαρό είναι πως μετά και την απάντηση του κ. Μπακογιάννη προκύπτει πως το ελληνικό ΥΠΕΞ συμφώνησε να παραστεί ο δήμαρχος Αθηναίων σε ένα διεθνές φόρουμ όπου, όπως δείξαμε χθες, επισήμως αναφέρεται ο κ. Χαρμάντσι ως εκπρόσωπος της χώρας «Β. Κύπρος». Υπογράφοντας μαζί του μάλιστα και κοινή διακήρυξη.

Αντώνης Τελόπουλος

Πηγή efsyn