Απάντηση στον Δήμο Αλεξανδρούπολης : Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος

Λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για δύο χθεσινά μας ρεπορτάζ:

«Χαιρόμαστε που το δημοσιογραφικό site evrosonline.gr, με το άρθρο της 12.01.2022 με τίτλο «Δήμος Αλεξανδρούπολης: Τελικά προμηθεύτηκε self test για τα σχολεία, αλλά το κράτησε… μυστικό», έσπευσε να αναιρέσει εαυτό και συγκεκριμένα προηγούμενο άρθρο του που δημοσιεύτηκε λίγες ώρες νωρίτερα την ίδια ημέρα (12.01.2022) με τίτλο «Self test για τους δημότες προμηθεύτηκαν Καβάλα & Κομοτηνή – Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης πότε;»

Προφανώς και ο συντάκτης του άρθρου αρκέστηκε σε εικασίες και υποθέσεις και όχι στην έρευνα και την αναζήτηση για την απόκτηση της πληροφορίας, όπως προστάζει η επιστήμη της δημοσιογραφίας.

Όντως την Κυριακή 9.01.2022 ο Δήμος Αλεξανδρούπολης προμήθευσε με …. Self-tests τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Έβρου για την κάλυψη αναγκών των μαθητών και εκπαιδευτικών.

Απλώς μερικά πράγματα δε χρειάζονται να ανακοινώνονται με βαρύγδουπες δηλώσεις, παρά μόνο να γίνονται!»

Κάποια συμπεράσματα, αβίαστα, μετά από αυτή την ανακοίνωση – παράσημο για τη σελίδα μας, την οποία μάλιστα, το επιτελείο του Δημάρχου, φρόντισε να ανεβάσει στο facebook, τόσο στη σελίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, όσο και της παράταξης Ζαμπούκη, αλλά να αποστείλει και με email στα ΜΜΕ της περιοχής! Μη τυχόν και μείνει κανένας πολίτης ανενημέρωτος…

Αρχικά, καταλαβαίνουμε τον πανικό, είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος για τον Δήμαρχο, καθώς μετά τις αναταράξεις και τις διαγραφές, ήρθε και η απόλυση του συμβούλου επικοινωνίας του, η οποία, αν κρίνουμε από αυτή την ανακοίνωση, μάλλον ήταν μία λάθος κίνηση!  Αυτό που δεν κατανοούμε είναι η αδυναμία ορισμένων να διαβάζουν ένα κείμενο και να κατανοούν αυτό ακριβώς που λέει.

Τι έλεγε λοιπόν το δεύτερο κείμενό μας για τα self test;

«…Αρχικά, εύγε για την κίνηση αυτή. Από εκεί και πέρα, όμως, το έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει στον Δήμο Αλεξανδρούπολης για ζητήματα πέρα από φωταγωγήσεις και συμμετοχή του δημάρχου σε θείες λειτουργίες, είναι μεγάλο. Τα ΜΜΕ και οι πολίτες κατ’ επέκταση πρέπει να ενημερώνονται άμεσα για τα σημαντικά ζητήματα και όχι μόνο για όσα αφορούν το «θεαθήναι». Εκτός και αν η προμήθεια self test για τους μαθητές, την στιγμή που τα κρούσματα έχουν ξεφύγει στα σχολεία, θεωρείται ένα άνευ ουσίας θέμα, η δημοσιοποίηση του οποίου μπορεί να καθυστερήσει και 3-4 μέρες. Ευτυχώς, τους το θυμίσαμε…»

Διαβάστε ακόμη  Συγκινητική η δράση των Φίλων του Γαλλικού Σταθμού για τα Τέμπη

Πάνω σε αυτό, ο συντάκτης της απάντησης, μας κατηγορεί ότι αρκούμαστε σε εικασίες και υποθέσεις «και όχι στην έρευνα και την αναζήτηση για την απόκτηση της πληροφορίας, όπως προστάζει η επιστήμη της δημοσιογραφίας». Γνωρίζει άραγε τι σημαίνει δημοσιογραφική έρευνα; Μήπως να οργανώσουμε και καμιά δημοσιογραφική αποστολή στο Δημαρχείο, ή να στείλουμε drone, για να ανακαλύψουμε αν τελικά αγόρασε ο Δήμος self test;

Επιπλέον, με την αστεία δικαιολογία ότι «μερικά πράγματα δε χρειάζονται να ανακοινώνονται με βαρύγδουπες δηλώσεις, παρά μόνο να γίνονται!», ο κ Ζαμπούκης μοιάζει σαν να μη συμφωνεί με τη δημοσιοποίηση της προμήθειας των τεστ από τους δύο συναδέλφους του σε Καβάλα και Κομοτηνή, που αποτέλεσαν και αφορμή για το δημοσίευμά μας (το οποίο, τελικά, έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την ενημέρωση των δημοτών για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα).

Δεν μπορεί να αντιληφθεί, άραγε, ότι πρόκειται για μείζον θέμα δημόσιας υγείας που μάλιστα αφορά μικρά παιδιά; Δεν κατανοεί ότι ήταν κρίσιμο για τους γονείς, την στιγμή που τα φαρμακεία άδειαζαν από τεστ, να νιώσουν την ασφάλεια ότι στην περιοχή μας, έχει εξασφαλιστεί επάρκεια και μάλιστα μετά από δικές του ενέργειες; Είναι η πανδημία κάτι που χωρά σεμνότητες;

Και για φινάλε, ας δούμε κάποια πράγματα που θεωρήθηκαν τον τελευταίο μήνα πιο σημαντικά από τον Δήμαρχο και το επιτελείο του, κι έτσι έτυχαν προβολής είτε μέσα από ενημερωτικά email είτε από αναρτήσεις του Δήμου. Πιο σημαντικά, τονίζουμε, από την ενημέρωση των πολιτών ότι κατάφερε να προμηθευτεί και να διαθέσει self test για τους μαθητές των σχολείων του, εν μέσω ΕΞΑΡΣΗΣ της ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ.

(μόνο για το δέντρο με τους καλικάντζαρους, τις 3D προβολές στο Δημαρχείο και τα λοιπά χριστουγεννιάτικα πανηγύρια, αφιερώθηκαν δεκάδες αναρτήσεις μέσα σε λίγες μέρες!!!)