Απλήρωτες οι επιχειρήσεις της ΑΜΘ κι ας «έλυσε το πρόβλημα» ο Άδωνης πριν 5 μήνες


5 μήνες αφότου ο Αδωνης Γεωργιάδης «έλυσε το πρόβλημα» με την επιστρεπτέα της Περιφέρειας οι επιχειρηματίες της ΑΜΘ που αναμένουν την οικονομική ενίσχυση δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε ευρώ. Και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα αρχίσει να γίνεται η πληρωμή τους.

Ήταν 11 Μαϊου, όταν ο υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ για το πρόβλημα που είχε προκύψει με την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω της ΔΕΣΜΟΣ.

Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Συναντήθηκα με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο, με τον οποίο συζητήσαμε για τη λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω της ΔΕΣΜ-ΟΣ (Διαχειριστική Έργων Στήριξης μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Οικονομική-Συμβουλευτική) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Με κοινή συναίνεση, βρίσκουμε λύση μέσω ΕΦΕΠΑΕ για να μην χαθούν τα χρήματα και να λάβουν οι δικαιούχοι όσα δικαιούνται».

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης, κ. Μέτιος επισήμανε:

«Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίησή μου για τη λύση που επέλεξε να δώσει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης στο θέμα της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ μέσω της ΕΦΕΠΑΕ, μέχρι η δικαστική υπόθεση να τελεσιδικήσει. Μπαίνει έτσι οριστικό τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ λόγω των επιλογών συγκεκριμένων προσώπων.

Διαβάστε ακόμη  Εβρος: «Με κάθε κτηνοτρόφο που φεύγει, κλείνει ένα κατάστημα στην Αλεξανδρούπολη»

Τώρα είμαι βέβαιος ότι τα χρήματα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, που διαθέτει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από το ΕΣΠΑ για να ενισχύσει τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιχειρηματίες που επλήγησαν από την πανδημία, θα φτάσουν το συντομότερο δυνατό στους δικαιούχους που τα έχουν τόσο ανάγκη».

Από τότε μέχρι σήμερα, το θέμα είναι στον αέρα, την στιγμή που εκατοντάδες επιχειρήσεις καλούνται να επιβιώσουν μέσα στο πολύ δύσκολο οικονομικό κλίμα που  δημιούργησε η πανδημία. Ούτε καν ο   Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ΑΜΘ κ. Σιμιτσής είχε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε συνέντευξή του , αρχές Σεπτέμβρη, στο Ράδιο Έβρος. Σχετικά με την πορεία του προγράμματος της Μη Επιστρεπτέας Επιχορήγησης, ανέφερε ότι ο μεγάλος όγκος των πληρωμών θα γίνει μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη και πιθανότατα, μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του. Απέφυγε να δεσμευτεί για το πότε θα ανακοινωθούν οι εγκρίσεις των σχεδίων που αξιολογούνται ακόμα, αλλά τόνισε ότι – όπως και να χει – αυτό θα γίνει πολύ σύντομα…