Από αύριο τις 18 Ιουνίου μέχρι και τις 31 Ιούλιου θα απέχουν από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας οι Δικηγόροι της Αλεξανδρούπολης.

«Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης δέχθηκε την από 9-6-2021 απόφαση – εισήγηση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, μετά την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα, η εφαρμογή του οποίου θα οδηγήσει σε ορυμαγδό αναγκαστικών εκτελέσεων και πλειστηριασμών σε βάρος ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και αποφάσισε αποχή των Δικηγόρων Αλεξανδρούπολης από Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 μέχρι 31 Ιουλίου 2021 (τον Αύγουστο αναστέλλονται τα πάντα) από διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς Τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, κατά της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών,» αναφέρεται στην απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου .

Ειδικότερα:

α. Την αποχή από τη λήψη απογράφου εκτελεστών τίτλων, ειδικά στη περίπτωση διαταγών πληρωμής επιτρέπεται μόνο η λήψη αντιγράφου αυτής και όχι απογράφου, προκειμένου και μόνο να τηρηθεί η προθεσμία του άρθρου 630Α του ΚΠολΔ.

β. Την αποχή από τη σύνταξη, υπογραφή και κοινοποίηση επιταγής (άρθ.924 ΚΠολΔ) που αποτελεί την 1η πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, και η οποία συντάσσεται υποχρεωτικά κάτω από επικυρωμένο αντίγραφο από το πρώτο εκτελεστό απόγραφο ακρίβεια της αντιγραφής βεβαιώνεται από το δικηγόρο που το εκδίδει (άρθρ. άρθ. 36 παρ. 2 περ. β Κώδικα Δικηγόρων) και στην οποία επιβάλλεται τελικά de facto η υπογραφή της από δικηγόρο

Διαβάστε ακόμη  Γεγονός η 1η Υπαίθρια Δανειστική Βιβλιοθήκη στην Αλεξανδρούπολη

γ. Την αποχή από την υπογραφή εντολής προς εκτέλεση (άρθ.927 ΚΠολΔ).

«Αυτήν την στιγμή απέχουμε για να αποφύγουμε την διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης δηλαδή να μην μπορεί να οδηγηθεί η Α΄ κατοικία σε πλειστηριασμό και αυτό για να μπορέσει να πιεστεί η κυβέρνηση να νομοθετήσει μια προστασία τουλάχιστον  της Α΄ κατοικίας μέχρι να συσταθεί ο φορέας που προβλέπεται στον νόμο και έχει προβλεφθεί για να προστατευτούν οι άνθρωποι που έχουν  μόνο ένα σπίτι να προστατεύσουν,» σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η πρόεδρος Τσιρτσίδου Ρούλα υπογραμμίζοντας πως «πάρα πολλές διαταγές πληρωμής έχουν εκδοθεί και στην Αλεξανδρούπολη τόσο στο Ειρηνοδικείο όσο και στο Πρωτοδικείο, αυτό σημαίνει ότι και οι τράπεζες και τα fuds  που έχουν αγοράσει τα δάνεια σκοπεύουν να βγάλουν τα ακίνητα σε πλειστηριασμό,οπότε θα έχουμε μια γενικευμένη διαδικασία πλειστηριασμών μεγάλη σε αριθμό και  αυτό πρέπει να το σταματήσουμε τουλάχιστον όσο αφορά την Α΄κατοικία γιατί ο νόμος προέβλεπε τον φορέα ,αλλά δυστυχώς οι υπουργικές αποφάσεις δεν έχουν υλοποιηθεί  ακόμη, γιαυτο θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε και να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.»

Ερτ