Από μήνα σε μήνα τα έργα στο τελωνείο Κήπων: Αναμένονται και πάλι γιορτές… με ουρές

Τη δημοπράτηση του έργου αναβάθμισης του τελωνείου των Κήπων, «τις αμέσως επόμενες ημέρες», ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη στις 22 Νοεμβρίου ο Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος.

«Σύντομα θα έχουμε ένα σύγχρονο, λειτουργικό και αποτελεσματικό σταθμό που θα διευκολύνει την είσοδο των επισκεπτών της χώρας αλλά και των εμπορευμάτων, και, κυρίως, θα κάνει την περιοχή του Έβρου ιδανικό  προορισμό ακόμα και για τουρισμό το Σαββατοκύριακο», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Το «σύντομα» βέβαια, είναι τρόπος του λέγειν. Εξάλλου, εδώ και μήνες οι Εβρίτες είναι στο «περίμενε» σχετικά με το συγκεκριμένο έργο που θεωρείται «μερεμέτι» και δεν λύνει τα μεγάλα προβλήματα του συνοριακού σταθμού, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι συνώνυμο της πολύωρης ταλαιπωρίας για τους ταξιδιώτες από και προς Τουρκία.

Για την ιστορία, η απόφαση για τα έργα αναβάθμισης του τελωνείου των Κήπων ελήφθη τον Νοέμβριο του 2023 από την Κυβερνητική Επιτροπή, ενώ τον Απρίλιο του 2024 υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, του ΤΑΙΠΕΔ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης. Με τη σύμβαση αυτή, το Υπουργείο Εσωτερικών ανέλαβε τη χρηματοδότηση του έργου, με 6 εκατομμύρια ευρώ, το ΤΑΙΠΕΔ τη διενέργεια της ωρίμανσης της διαγωνιστικής διαδικασίας και της παρακολούθησης της εκτέλεσης των αναγκαίων συμβάσεων, ενώ η Αποκεντρωμένη ορίστηκε ως η δικαιούχος του έργου. Το έργο προβλέπει τη διάνοιξη νέων διόδων, για την αποσυμφόρηση του όγκου των αυτοκινήτων, που περιμένουν στα σημεία ελέγχου και τη βελτίωση των συνθηκών αναμονής για χιλιάδες οδηγούς και επιβάτες.

Διαβάστε ακόμη  Χωρίς τρένα πάλι ο Έβρος, τι πιο σύνηθες να συμβεί;

Η αόριστη δέσμευση Λιβάνιου ήρθε μετά από την δήλωση, στα μέσα Οκτώβρη, του εντεταλμένου συμβούλου και εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Όπως είχε αναφέρει εκείνος «εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να δημοσιευθεί ο διαγωνισμός για τη δημοπράτηση του έργου.. αν όλα πάνε καλά, τον 6ο του 2025 θα υπάρξει μία εμφανής αλλαγή της κατάστασης στους Κήπους».

Μάλλον το σενάριο του Ιουνίου του 2025 και με δεδομένο ότι μετράμε ήδη δίμηνη καθυστέρηση στη δημοπράτηση του έργου, φαντάζει ως ουτοπικό.

Το μόνο που δεν είναι καθόλου ουτοπικό είναι πως και αυτές τις γιορτές οι εικόνες με τις ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα θα αποτελέσουν για ακόμη μία φορά τη γνωστή μας κανονικότητα και καθημερινότητα.