Από τους νομούς με τα περισσότερα ατακτοποίητα χρέη στη ΔΕΗ ο Έβρος

Όλο και περισσότερα είναι τα σημάδια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που δείχνουν ότι οι προμηθευτές, ΔΕΗ και ιδιώτες, θέλουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις των τιμολογίων, κατά κύριο λόγο εκείνων της χαμηλής τάσης. Την ίδια στιγμή, όπως και στην υπόλοιπα χώρα, έτσι και στον Έβρο, ο κόσμος δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς, οι διακανονισμοί είναι ατελείωτοι, ενώ ακόμη και σε αυτούς, πολλά νοικοκυριά, στην πορεία, αδυνατούν να ανταποκριθούν. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως από την πλευρά της κυβέρνησης, σενάρια για νέες αυξήσεις στη ΔΕΗ, διαψεύδονται κατηγορηματικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με το euro2day.gr, ένα σημάδι πως μία πιθανή αύξηση δεν θα πρέπει να αποκλείεται, είναι και η πορεία των τιμών δημοπράτησης προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ). Πρόκειται για τον μηχανισμό που αποφάσισε η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους δανειστές και προβλέπει τη δημοπράτηση συγκεκριμένων ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔEΗ με σκοπό ανεξάρτητοι προμηθευτές να τις αγοράζουν και στη συνέχεια να διαμορφώνουν προϊόντα προς τους πελάτες, ανταγωνιστικά σε σχέση με εκείνα της δημόσιας εταιρείας. Αποσκοπεί, δηλαδή, στο άνοιγμα της αγοράς. Ωστόσο, ειδικά στις δύο τελευταίες δημοπρασίες ΝΟΜΕ οι τιμές που έδωσαν οι προμηθευτές και έμποροι έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ και μάλιστα απέχουν πάρα πολύ σε σχέση με την ορισμένη από τη ΡΑΕ τιμή εκκίνησης. Η τελευταία, που αποτελεί και το «κατώφλι», υπενθυμίζεται ότι είναι στα 36,34 ευρώ ανά Μεγαβατώρα την ώρα.

Διαβάστε ακόμη  Ο καιρός τη Μεγάλη Παρασκευή: Προβλέπεται συννεφιά και υψηλές θερμοκρασίες

Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί, πριν περίπου 1,5 χρόνο, από τα περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, των συνολικών οφειλών των καταναλωτών της ΔΕΗ στον Έβρο, σε καθεστώς διακανονισμού είχαν ενταχθεί καταναλωτές με οφειλές για συνολικά ποσά μικρότερα των 300.000 ευρώ. Είναι όμως γεγονός πως το καθεστώς που επικρατεί, με τις υψηλές δόσεις και την αναγκαστική παράλληλη τακτοποίηση των τρέχοντων λογαριασμών, οδηγεί πολλούς καταναλωτές σε αδυναμία και αναπόφευκτα, σε «στάση πληρωμών». Η πιθανότητα αύξησης των τιμολογίων, ιδιαίτερα για τη χαμηλή τάση, δηλαδή τους οικιακούς καταναλωτές, είναι βέβαιο πως θα εκτοξεύσει τα ποσά των οφειλών και τον αριθμό των νοικοκυριών που δεν θα μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στην εξόφληση των λογαριασμών.