Αποχωρεί από τη Δαδιά έπειτα από 30 χρόνια η WWF Ελλάς. Αναλαμβάνει η τοπική οργάνωση “Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης”  

Την αποχώρηση τους από την Δαδιά και τη Θράκη μετά από τριάντα χρόνια παρουσίας ανακοίνωσαν χτές από την Αλεξανδρούπολη στελέχη της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης wwf Ελλάς, ενώ την θέση της παίρνει μια νέα τοπική ανεξάρτητη περιβαλλοντική Οργάνωση με τίτλο: «Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης».

Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης (ΕΠΒΘ) ιδρύθηκε το 2020 και αποτελεί μια ανεξάρτητη τοπική οργάνωση, που αναλαμβάνει να συνεχίσει και να αναπτύξει ακόμα περισσότερο το έργο που ξεκίνησε το WWF και άλλοι φορείς στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, δραστηριοποιείται στην περιφέρεια της Θράκης, εστιάζοντας κυρίως στην ορεινή και ημιορεινή περιοχή των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου και Ροδόπης. Βασικός σκοπός της είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Θράκης με έμφαση στα αρπακτικά πουλιά ως δείκτες καλής κατάστασης της βιοποικιλότητας, προάγοντας δράσεις για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης.

Ειδικότερα, η ΕΠΒΘ στοχεύει στην προστασία των σπάνιων ειδών ορνιθοπανίδας και τη διαφύλαξη των σημαντικών περιοχών τους, μέσω δράσεων που θα μειώνουν τις ζημιές των παραγωγών από σαρκοφάγα θηλαστικά και κατά συνέπεια την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, την υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων των αρπακτικών πουλιών από ελλιπή διαχείριση ή από υποδομές ενέργειας που ευθύνονται για τη θανάτωσή τους, λόγω πρόσκρουσης ή ηλεκτροπληξίας.

Επιπλέον, θα παράγει έργο για την τόνωση της οικονομίας της υπαίθρου μέσω καινοτόμων δράσεων, που θα συμβάλουν στη μείωση της εγκατάλειψης της υπαίθρου από νέους ανθρώπους και την ανάδειξη της φυσικής και της πολιτισμικής κληρονομιάς της Θράκης ως παράμετροι κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

«Η απόφαση μας να μετεξελιχθεί αυτή η παρουσία σε μια τοπική Ανεξάρτητη Περιβαλλοντική Οργάνωση ήταν μια δική μας συνειδητή στρατηγική επιλογή. Την σκεφτήκαμε τη συζητήσαμε ,την σχεδιάσαμε και προχωρήσαμε στην υλοποίηση της», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Διευθυντής του wwf, Δημήτρης Καραβέλας και πρόσθεσε: «θεωρήσαμε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή αυτό να γίνει γιατί είχαν περάσει αρκετά χρόνια όπου η Οργάνωση είχε προσφέρει ήδη πολλά πράγματα στην περιοχή και στο επίπεδο της επιστημονικής γνώσης, στο επίπεδο δημιουργίας θέσεων εργασίας, στο επίπεδο σημαντικών συνεργασιών και συνεργειών με πολλούς άλλους τοπικούς φορείς που έχουν αναλάβει πολύ σημαντικά πράγματα στην περιοχή στο επίπεδο πόρων, όλα αυτά λοιπόν από την Οργάνωση δόθηκαν με πολύ χαρά και αγάπη.» Όπως υποστήριξε «ο νέος φορέας θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις προσπάθειες προστασίας και ανάδειξης της περιοχής».

Αναφερόμενος γενικότερα στην παρουσία του wwwf στη Δαδιά ο κ .Καραβέλας σημείωσε πως «το πρόγραμμα της Δαδιάς είναι από τα ποιο μακροχρόνια προγράμματα σε όλη την Ευρώπη, είναι από τα πιο σημαντικά και ιστορικά προγράμματα της Οργάνωσης και είμαστε πολύ περήφανοι για την πλούσια και πολυεπίπεδη δράση μας όλα αυτά τα χρόνια».

Διαβάστε ακόμη  Απασφάλισε κατά Βελόπουλου και Παπαδάκη ο Εβρίτης Μ. Κίρκος

«Η απόφαση να δημιουργηθεί νέα τοπικής Ανεξάρτητης Περιβαλλοντική Οργάνωση λήφθηκε πριν πέντε χρόνια. Κατά την διάρκεια αυτών των πέντε χρόνων δουλεύαμε για την υλοποίηση της εταιρείας, ενώ σε μεγάλο βαθμό έχει εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα αυτής της προσπάθειας για τα επόμενα χρόνια,» ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής Ανάπτυξης του wwf, Κωνσταντίνος Λιαρίκος .

Ο ίδιος αναφερόμενος στο θέμα των συνεργασιών είπε: «Έχει γίνει μια πολύ μεθοδική δουλειά μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια ,ώστε σταδιακά η συμμετοχή και η εκπροσώπηση του wwf στις συνεργασίες που έχουμε με φορείς στο εξωτερικό με τα Βαλκάνια διασυνοριακά κλπ να γίνεται δίπλα –δίπλα και να προϊδεάζεται αυτό το νέο σχήμα το οποίο έχει πάρει ήδη την θέση του wwf στα διασυνοριακά φόρουμ συνεργασίας».

«Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, πλαισιώνεται από την ομάδα που δουλεύει χρόνια σε αυτήν την περιοχή ως wwf Ελλάς, ενώ από το 2023 θα περάσει ως ομάδα ως στελέχη επιστημονικά στην νέα εταιρεία και μαζί με εμάς θα περάσει η μακρόχρονη εμπειρία, η γνώση για την περιοχή και αυτό μας δίνει τη δύναμη, τη θέληση και το όραμα να μπορέσουμε να στηρίξουμε αυτήν την εταιρεία και να την μεγαλώσουμε», εξήγησε από την πλευρά της η Δώρα Σκαρτσή υπεύθυνη wwf για το πρόγραμμα της Δαδιάς, τονίζοντας πως «το wwf υποστηρίζει 100% όλο αυτό το εγχείρημα».

Φέτος, συμπληρώνονται 30 χρόνια ενεργούς δράσης του WWF Ελλάς στο δάσος της Δαδιάς και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, με το πρόγραμμα της Δαδιάς να είναι ουσιαστικά αυτό που καθιέρωσε την παρουσία της οργάνωσης στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, κι έχοντας στο πλευρό του πολύτιμους συνεργάτες, αλλά και την τοπική κοινωνία, το WWF σχεδίασε, υλοποίησε και συνεχίζει να υλοποιεί πολυάριθμα προγράμματα προστασίας ξεκινώντας από το δάσος της Δαδιάς και επεκτείνοντας τη δράση του σε ευρύτερες περιοχές της Θράκης, κομβικής οικολογικής σημασίας. Κοινός παρονομαστής όλων των προγραμμάτων ο στόχος για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης, μέσα από δράσεις προστασίας απειλούμενων ειδών και οικοτόπων, την ανάδειξη καλών πρακτικών και την προώθηση της συνεργασίας.

Πηγή ErtNews