Αποκάλυψη: Έγγραφο λέει επισήμως ότι δεν κατεδαφίζονται οι καλύβες του Δέλτα – Καθησυχαστικές δηλώσεις Φάμελλου

Το πιο πρόσφατο έγγραφο του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, με ημερομηνία 13/8/2018, σχετικά με τις καλύβες του Δέλτα του Έβρου αποκαλύπτει σήμερα το alexpoli.gr. Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή ένα tweet του πρώην υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, με το οποίο καταφέρονταν εναντίον του αναπληρωτή υπουργού περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, διακινήθηκε η πληροφορία πως το Δασαρχείο έχει δώσει νέα εντολή κατεδάφισης για τις καλύβες, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους ψαράδες, κυνηγούς και κτηνοτρόφους της περιοχής. Διαβάστε τι αναφέρεται ρητά στο έγγραφο, αλλά και τι δήλωσε στον Δέλτα FM o κ. Φάμελλος για το θέμα.

Το έγγραφο

Στις τελευταίες σειρές του εγγράφου, με θέμα «Αποστολή Επικαιροποιημένου πίνακα αποφάσεων κατεδάφισης – απομάκρυνσης αυθαίρετων κατασκευών περιοχής αρμοδιότητας Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης», το οποίο προέκυψε μετά την πρωτοβουλία του  υπουργείου Περιβάλλοντος για καταγραφή των κατεδαφιστέων αυθαιρέτων, ύστερα από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αναφέρονται ρητά τα εξής: «Τέλος οι αποφάσεις κατεδάφισης που αφορούν την περιοχή Δέλτα Έβρου του Δήμου Αλεξανδρούπολης Π.Ε. Έβρου έχουν ανασταλεί  σύμφωνα με το άρθρο 122 του ν. 4495/17 (ΦΕΚ 167 Α/03-11-2017)».

Κατηγορηματικός και ο Φάμελλος

Μιλώντας στον Δέλτα FM και την εκπομπή «Οι Απέναντι», ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος πριν από περίπου 2 εβδομάδες είχε βρεθεί στον Έβρο και προήδρευσε σε σύσκεψη στο Φορέα Διαχείρισης,  με τη συμμετοχή φορέων και εκπροσώπων των ανθρώπων που διατηρούν καλύβες στον υγροβιότοπο, υπογράμμισε σε όλους τους τόνους πως δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα κατεδάφισης.  

Χαρακτηριστικά, σημείωσε πως «απ’ όλη τη συζήτηση που γίνεται την τελευταία εβδομάδα στον Έβρο, έχει αποκρυφτεί ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με ειδική νομοθετική ρύθμιση που είχαν ζητήσει και οι βουλευτές και οι τοπικοί φορείς, τον Νοέμβριο  του 2017, αναστέλλονται τα πρωτόκολλα κατεδάφισης και δίνεται η δυνατότητα τακτοποίησης των καλυβών στο Δέλτα του Έβρου. Αυτό ισχύει για δύο χρόνια» και συμπλήρωσε: «Στη σύσκεψη στον Φορέα, προέκυψε το αντίθετο (σ.σ. απ’ όσα λέγονται τελευταία). Δηλαδή, ότι δεν υπάρχει κανένα αρνητικό νέο, καμία πρωτοβουλία του υπουργείου εις βάρος του θέματος των καλυβών, καμία απολύτως δήλωσή μου για κατεδάφιση για το θέμα των καλυβών στο Δέλτα του Έβρου», ενώ εκτίμησε πως «όλες αυτές οι δηλώσεις και οι συνεντεύξεις σε τοπικά ΜΜΕ πιθανολογώ ότι στηρίζονται σε ανακρίβειες, διότι δεν γνωρίζω τίποτα εκ μέρους μας που να δηλώνει το αντίθετο, σε λανθασμένες πληροφορίες και αναρωτιέμαι αν κάποιος θέλει να δημιουργήσει θέμα», ενώ τόνισε, σχολιάζοντας εμμέσως τις αναφορές Καμμένου, ότι «για ζητήματα εθνικής άμυνας και εθνοφυλακής, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Δεν παρασυρόμαστε από ανακρίβειες, ούτε θα ήθελα να μπω σε μία δημόσια συζήτηση, δεν είναι αυτός ο ρόλος μου. Η χώρα μας κάνει ό,τι χρειάζεται και για την εθνοφυλακή και για την εθνική άμυνα. Δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται και να ανησυχεί κανείς».

Διαβάστε ακόμη  Μαργαρίτης Σχοινάς από Αλεξανδρούπολη: Η Θράκη αναδεικνύεται σε έναν πυλώνα, μία βιτρίνα της Ευρώπης

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε πως τα θέματα της βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος και γενικά των προστατευόμενων περιοχών, δεν είναι αντίθετα με τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. «Αντίθετα, η χώρα μας αξιοποιεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την βιοποικιλότητα για να κατοχυρώσει τα εθνικά της συμφέροντα. Και το λέω αυτό γιατί πρόσφατα το Δεκέμβριο του 2017, με υπουργική απόφαση και τον Φεβρουάριο του 2018 με νόμο, κατοχυρώσαμε την οριοθέτηση όλων των περιοχών natura 2000, κάτι που δημιούργησε αντιδράσεις στους γείτονες, κακώς θεωρώ».

Αναφορικά με τις δραστηριότητες που είναι συμβατές με τον υγροβιότοπο, σημείωσε πως πρόκειται για «δραστηριότητες των παππούδων μας, όπως αλιεία, κτηνοτροφία, κυνήγι, γεωργία. Έτσι, και οι καλύβες που παραδοσιακά λειτουργούν και  υπάρχουν μέσα στο βιότοπο και αντιστοιχούν σε αυτά τα επαγγέλματα ή τις φυσιολατρικές  δραστηριότητες, είναι συμβατές με τον οικολογικό χαρακτήρα αυτού του εθνικού πλούτου και μπορούν να προβλεφθούν μέσα στο Προεδρικό Διάταγμα που χρειάζεται να δημοσιευθεί».

Αναφορικά με το Προεδρικό Διάταγμα, σε αυτό θα ορίζονται οι χρήσεις που επιτρέπονται στην περιοχή, οι οποίες θα είναι συμβατές με τη λειτουργία του οικοσυστήματος, ώστε  να μην παραβιαστεί η φυσική λειτουργία  χρόνων και οι παραδοσιακές δραστηριότητες, προφανώς, όπως είπε, «χωρίς να επιτρέπουμε να ανοιχτεί πόρτα ή παράθυρο για οποιαδήποτε ξένη προς το οικοσύστημα δραστηριότητα. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε τώρα να χτίσουμε εκεί κατασκευές, αλλά εκείνες που εξυπηρετούν τις δραστηριότητες που σας είπα πριν, και ταυτόχρονα έχουν και μια συμβολή σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας, γιατί έχουμε την ανάγκη να είναι οι Έλληνες πολίτες στην περιοχή αυτή, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας,  θα το λύσουμε σε επίπεδο Προεδρικού Διατάγματος».

Μάλιστα, όπως είπε, έχει ζητήσει από το ΔΣ του Φορέα να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη συλλογή δεδομένων για το ΠΔ, για το οποίο οι μελέτες έχουν ήδη ξεκινήσει, είναι όμως ένα τεράστιο σε όγκο έργο, με μεγάλο χρονοδιάγραμμα, αφού περιλαμβάνει καταγραφή όλων των στοιχείων του τοπικού περιβάλλοντος. «Γι’ αυτό ζήτησα από τον Φορέα να αξιολογήσει τις υφιστάμενες προτάσεις σε σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, μήπως πάμε και σε μια προσωρινή ρύθμιση, σε ένα προσωρινό πλαίσιο προστασίας όχι μόνο για τις καλύβες, αλλά και για άλλα  μείζονα ζητήματα, όπως είναι το παράρτημα που πρέπει να γίνει στη Σαμοθράκη και η πρόβλεψη για τη μεγάλη θαλάσσια έκταση που πλέον είναι στην ευθύνη του Φορέα».

Τέλος, επανάλαβε πως όλες οι παραδοσιακές δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα μπορούν να αναπτυχθούν μέσα στην περιοχή του βιότοπου, ομοίως και τα πρόχειρα καταλύματα, που είναι φυσικά συνδεδεμένα με το οικοσύστημα. «Όχι όμως να κτίσουμε πολυκατοικίες, δεν επιτρέπονται διώροφα κτίρια εκεί», είπε με νόημα, ενώ υπογράμμισε πως  «δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία, ολοκληρώνουμε τις εργασίες για την προστασία της περιοχής και ενσωματώνουμε τις καλύβες μέσα στο φυσικό αντικείμενο».