Αποκατάσταση των Μεταλλείων της Κίρκης με 5 εκ ευρώ από το υπουργείο Περιβάλλοντος

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη είναι η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για μία τεράστια περιβαλλοντική πληγή του Δήμου Αλεξανδρούπολης, που δεν είναι άλλη από τα ανενεργά εδώ και δεκαετίες Μεταλλεία της Κίρκης. Με μία σημαντική χρηματοδότηση, που φτάνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το έργο αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημίας που έχει διαπιστωθεί εδώ και χρόνια στο έδαφος και στα επιφανειακά ύδατα (ρέματα Κιρκάλων και Ειρήνης), του δημοσίου ανενεργού μεταλλείου της Κίρκης, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2024.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 22/4 στη Διαύγεια, με υπογραφές Σταθάκη και Φάμελλου. Όπως σημειώνεται, αρμόδιοι για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης, ορίζονται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης ως φορέας υλοποίησης του έργου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών ΥΠΕΝ Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών) το οποίο σύμφωνα με την απόφαση Δ8/ΔΦ.16.9/οικ.17497/5216/06.10.2004 του Υπουργείου Ανάπτυξης έχει παραλάβει μέσω της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος το δημόσιο μεταλλείο Κίρκης, ως κύριος του ως άνω έργου και η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ, πρώην Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών), ΝΠΔΔ, για την επικαιροποίηση των απαιτούμενων μελετών και παροχής υπηρεσιών συμβούλου (εν συντομία Τεχνικός Σύμβουλος) προς τον φορέα υλοποίησης.

«Η δράση και τα μέτρα αποκατάστασης που ορίζονται στην παρούσα, για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ζημίας στο δημόσιο ανενεργό μεταλλείο Κίρκης, Δήμος Αλεξανδρούπολης, Π.Ε. Έβρου, εστιάζουν σε δράσεις με στόχο την εξυγίανση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου του εργοστασίου εμπλουτισμού από επικίνδυνα απόβλητα, δεν αφορούν σε οικοδομικές ή συναφείς εργασίες, δεν θέτουν σε κίνδυνο όμορες κτιριακές εγκαταστάσεις ή άλλες υποδομές, δεν έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002, ούτε επηρεάζουν το ιστορικό ή μνημειακό απόθεμα της περιοχής», αναφέρεται στην απόφαση, ενώ προβλέπεται η επικαιροποίηση παλαιότερων μελετών και η αποκατάσταση του χώρου, βήμα-βήμα.