Απολογισμός – παραδοχή της πανωλεθρίας της ΤΙΕΔΑ από τον πρόεδρό της Β. Δέλκο

Την οικονομική κατάρρευση της ΤΙΕΔΑ, δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής Αλεξανδρούπολης παραδέχθηκε ο πρόεδρος της επιχείρησης Βασίλης Δέλκος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το έτος 2020.

Όπως είπε ο κ. Δέλκος «το κλείσιμο των συνόρων με την Βουλγαρία (και κατ’ επέκταση με την Ρουμανία) και την Τουρκία καθώς και τα γνωστά επεισόδια του Μαρτίου 2020, στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, αποτέλεσαν πολύ ισχυρά πλήγματα για τον Τουρισμό στο Δήμο μας. Δυστυχώς πρωτοφανής ήταν και η μείωση των Ελλήνων επισκεπτών στην πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή του Έβρου, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19, με μία πτώση που αποτελεί ιστορικό αρνητικό ρεκόρ που υπερβαίνει το 75%, μεταφρασμένη και αποτυπωμένη σε όλες τις πτυχές».

Είπε ότι το δημοτικο κάμπινγκ λειτούργησε επαρκώς το 2020, ενώ η λειτουργία της πλαζ υπό αυτές τις συνθήκες και η εφαρμογή μέτρων όπως οι αποστάσεις ασφαλείας και ο περιορισμός των εισερχόμενων ατόμων, είχε συνέπεια την μεγάλη απώλεια εισοδημάτων της ΤΙΕΔΑ ΑΕ, με επίσης τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο, που όμως δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Τα παραπάνω επιδείνωσαν την ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση της εταιρείας, όπως είπε.


Για τα ιαματικά λουτρά

Ο πρόεδρος της ΤΙΕΔΑ είπε πως «το  θέμα αυτό αποτελεί για εμάς την μεγαλύτερη πρόκληση και μας προκαλεί ταυτόχρονα την μεγαλύτερη θλίψη. Παρόλο που είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, εντοπίστηκε μία έντονη δυσχέρεια διεκπεραίωσης του αιτήματός μας από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού (Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων – Ε.Υ.Π.Α.Τ.Ε.) για την έκδοση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) των Ιαματικών πηγών Τραϊανούπολης Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποτελεί την βασική προϋπόθεση νομιμότητας για την λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου.

Διαβάστε ακόμη  Αυτό θα πει βιώσιμη αστική κινητικότητα! Ενα βαν «φύτρωσε» σε πεζόδρομο

Πέραν αυτού του προσκόμματος, επιμένουμε να προβαίνουμε σε ενέργειες απολύτου νομιμότητας, για την ασφάλεια πρωτίστως των ίδιων των δημοτών και γενικότερα των επισκεπτών των Ιαματικών Λουτρών. Δυστυχώς, η πρόταση που κατατέθηκε στο LEADER Αλιείας Θάλασσας, προϋπολογισμού περίπου 600.000 € δεν ευδοκίμησε, ωστόσο παραμένουμε σε αναζήτηση χρηματοδοτικού εργαλείου, προκειμένου να γίνει μία γενναία παρέμβαση στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις και να προσφέρουμε στους δημότες την πηγή των Ιαματικών Λουτρών, όπως αρμόζει σε έναν δήμο που διαθέτει έναν τόσο πολύτιμο ιαματικό πόρο. Πλέον βρισκόμαστε σε ένα τελικό στάδιο ολοκλήρωσης του φακέλου και των απαραίτητων δικαιολογητικών που εκ νέου ζητήθηκαν από την ΕΥΠΑΤΕ, ούτως ώστε μέχρι το τέλος του έτους να προχωρήσουμε σε άνοιγμα του Υδροθεραπευτηρίου, έστω υπό περιορισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η αδράνεια τόσων ετών και η επιλογή να μην επενδυθούν τόσα χρόνια χρήματα για τις υποδομές, ούτε του υδροθεραπευτηρίου, ούτε του ξενοδοχείου, σε συνδυασμό με την γενικότερη δυσμενή οικονομική κατάσταση, είναι αντιληπτό ότι δεν ανατρέπεται μέσα σε κάποιους μήνες», είπε αποποιούμενος κάθε ευθύνη.

Για τη Γιορτή Κρασιού, ο κ. Δελκος τόνισε: «προχωρήσαμε σε οριστική επιλογή μη διεξαγωγής ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΡΑΣΙΟΥ, όχι μόνο λόγω COVID-19, αλλά επειδή αποτελεί αποδεδειγμένα μία κάκιστη από οικονομικής άποψης εκδήλωση, που μοναδικό αποτέλεσμα είχε, για την εταιρία, την δημιουργία χρεών» ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για μία «αναχρονιστική συμπεριφορά με την οποία είναι συνυφασμένη η εταιρία, εδώ και πολλά χρόνια» την οποία, όπως είπε, πρέπει να αφήσουμε πίσω…

Εδώ μπορείτε να δείτε ολόκληρο τον απολογισμό της δημοτικής αρχής για το 2020: https://alexpolis.gr/wp-content/uploads/2021/10/%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A3-2020.pdf