Απολύσεις στο ΠΓΝΑ: Ιδεολογία Ρούφου – Ανεργία των «ηρώων της πανδημίας» 1:0


Άξιος διάδοχος του Άδωνη Γεωργιάδη ο διοικητής του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Ρούφος, η απόφαση του οποίου για απολύσεις περίπου 140 εργαζομένων έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων

Όλοι θυμούνται τις δηλώσεις του τότε Υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη, το 2013, που εμφανιζόταν γεμάτος άγχος μήπως του έκλεβε τη δόξα ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ: “Αν υπάρξουν απολύσεις στον ΕΟΠΥΥ, σας παρακαλώ να μην το χρεώνετε στην τρόικα. Αυτές θα είναι δικές μου αποφάσεις. Μη μου παίρνει τη δόξα η τρόικα όταν κάνουμε το αυτονόητο. Έχω βαρεθεί να κάνω το αυτονόητο και να παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν. Γιατί το κάνω; Γιατί είναι σωστό και πρέπει να μάθουμε στη χώρα μας να κάνουμε το σωστό, χωρίς τον μπαμπούλα της τρόικας”.

Έτσι και ο κ. Ρούφος, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, σε συνάντηση που είχε μαζί τους δεν δίστασε να πει πως ιδεολογικά είναι υπέρ της εκχώρησης τομέων του Δημοσίου σε ιδιώτες, καθώς θεωρεί πως αυτή είναι μία επιλογή προς όφελος της χώρας. Γι’ αυτό το λόγο, εξάλλου, δεν έχει κανένα πρόβλημα να βάλει την υπογραφή του στις πρόωρες απολύσεις δεκάδων εργαζομένων. Έτσι λοιπόν, σε λίγο καιρό θα είναι γεγονός η επίσημη επάνοδος των εργολάβων στα νοσοκομεία, τους οποίους είχε απομακρύνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρώντας σε ατομικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους, με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας. Μάλιστα, η απόφαση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ που εφαρμόστηκε σε όλα τα νοσοκομεία, είχε ως αποτέλεσμα ένα οικονομικό όφελος της τάξης των 70.000.000€ ανά έτος για τα δημόσια ταμεία.

Διαβάστε ακόμη  Eurobank: Παρακάμπτει και τον Αστικό Κώδικα προς χάρη των Παπαθανάσηδων

Όσο για το όφελος που επικαλείται ο κ. Ρούφος και οι συν αυτώ από την ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβο; Μάλλον κανένα, αφού ο προϋπολογισμός της αρχικής σύμβασης του 2020 δεν έχει επικαιροποιηθεί, παρά το γεγονός ότι τα προβλεπόμενα οικονομικά μεγέθη έχουν αλλάξει τελείως (κόστος υλικών και εξοπλισμού, κατώτατος μισθός κτλ). Θεωρείται βέβαιο ότι ο ιδιώτης όταν αναλάβει δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο που πρέπει να εκτελέσει με τα παλιές τιμές και ότι θα ζητήσει, όπως άλλωστε δικαιούται, αύξηση του κόστους που μπορεί να είναι ως και 50% της αρχικής σύμβασης (1,7 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο). Την ίδια στιγμή, όπως πληροφορούμαστε, το κόστος της ανάθεσης της καθαριότητας σε εργολάβο (πάντα με τις πολύ καλές τιμές του 2020) ήταν κατά ελάχιστες χιλιάδες ευρώ χαμηλότερο από το κόστος της συνέχισης των ατομικών συμβάσεων που θα σήμανε παράλληλα τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας.

Έτσι θα σώσει τη χώρα ο κ. Ρούφος και η κυβέρνηση της ΝΔ. Φέρνοντας ασύμφορους ιδιώτες στο δημόσιο και απολύοντας σωρηδόν τους εργαζόμενους που κάποτε χειροκροτούσαν ως ήρωες της πανδημίας στα μπαλκόνια…