Αποστολή ευρωβουλευτών στον Έβρο προς αναζήτηση στοιχείων για Frontex κι Ελλάδα

Φωτογραφία: protothema.gr

Η Frontex έκλεινε τα μάτια στις επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της OLAF. Απόρρητο πόρισμα-κόλαφος της Υπηρεσίας κατέγραψε τις μεθοδεύσεις υψηλόβαθμων στελεχών της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής για απόκρυψη επαναπροωθήσεων από το Ελληνικό Λιμενικό που παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα προσφύγων. (Βλ. Πώς η Frontex συγκάλυπτε τις παρανομίες στο Αιγαίο).

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ευρωβουλευτές επισκέπτονται τον Έβρο για να μάθουν περισσότερα. «Η νευρικότητα είναι εμφανής στο πρόσωπο της Ίντρα Μεντίνα Κάνο. Είναι 19 Σεπτεμβρίου 2022 και βρίσκεται στο μικρό αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Η υπάλληλος της Frontex είναι επικεφαλής των επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, στα σύνορα μήκους 200 χιλιομέτρων στον ποταμό Έβρο. Όπως και σε άλλα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα, οι αιτούντες άσυλο καταγγέλλουν αστυνομική βία και παράνομες επαναπροωθήσεις. Η Μεντίνα Κάνο βρίσκεται τώρα μπροστά σε μια ομάδα δημοσιογράφων που συνοδεύουν τέσσερις Ευρωβουλευτές στην “αποστολή τους για την αναζήτηση στοιχείων”».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως μία από αυτές είναι η Ολλανδή Τίνεκε Στρικ, πολιτικός των Πρασίνων και καθηγήτρια για θέματα ιθαγένειας και μετανάστευσης, μια από τους πιο γνωστούς επικριτές της Frontex και μια από τους λίγους Ευρωπαίους νομικούς που επικρίνουν ανοιχτά χώρες όπως την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Κροατία για το γεγονός ότι αρνούνται την πρόσβαση στο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου σε όσους αναζητούν προστασία με οποιοδήποτε μέσο, ακόμα και με επαναπροωθήσεις.

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη- Δ. Παπαστεργίου: «Η Ελλάδα διαθέτει τους επιστήμονες, δημιουργεί τις υποδομές και υπάρχει η πολιτική βούληση να παράξει τεχνητή νοημοσύνη»

Η DW σημειώνει πως η Frontex διαθέτει 62 υπαλλήλους και τέσσερις μεταφραστές στον Έβρο. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων αναφορικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ίντρα Μεντίνα Κάνο απαντά: «Η Frontex δεν είναι παρούσα σε όλες τις περιοχές. Σχεδιάζουμε τις επιχειρήσεις των ανθρώπων μας, βάσει αιτήματος του κράτους – μέλους». «Πρέπει να καταλάβετε ότι πραγματοποιούμε τις δραστηριότητές μας εδώ, πάντα υπό τις εντολές και την καθοδήγηση των Ελλήνων συναδέλφων μας» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια η Τίνεκε Στρικ ρωτά εάν η Frontex είχε ζητήσει συγκεκριμένα από Έλληνες συναδέλφους, πρόσβαση σε περιοχές όπου γίνονται επαναπροωθήσεις. Η Άννα Πέτροβα, συνάδελφος της Μεντίνα Κάνο, διστάζει λίγο στην αρχή και στη συνέχεια απαντά: «Δεν μας απαγορεύεται η πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, αλλά οι υπηρεσίες μας περιορίζονται σε συγκεκριμένους χώρους εργασίας. Οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν καλύτερα ποιες είναι οι ανάγκες τους».

Πηγή: efsyn.gr