Άρχισαν τα όργανα στις κοινότητες: «Η παρουσία αδέσποτων ελλοχεύει κινδύνους»

Στα συμβούλια και τους προέδρους των Κοινοτήτων του Δήμου Αλεξανδρούπολης ανατέθηκε με απόφαση του Δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη η ευθύνη για τα αδέσποτα στις περιοχές της αρμοδιότητάς τους. Μία απόφαση που προκάλεσε προβληματισμό, τόσο σε φιλόζωους, όσο και σε μέλη των συμβουλίων και που αναμένεται να αποδειχθεί στην πράξη αν ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πάντως, ένα πρώτο δείγμα που έρχεται από το Δορίσκο, μάλλον προκαλεί περαιτέρω προβληματισμό. Όπως αναφέρεται σε απόφαση της Κοινότητας, πριν περίπου 10 μέρες, με θέμα «Αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και τρόποι περίθαλψης

Αυτών», το φαινόμενο των αδέσποτων ζώων συντροφιάς έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στους οικισμούς τόσο του Δορίσκου όσο και του Μοναστηρακίου.

«Η παρουσία τους ελλοχεύει κινδύνους καθώς μπορεί να γίνουν επικίνδυνα και να επιτεθούν στους συμπολίτες μας, πράγμα που έχει συμβεί. Εφόσον είναι στις αρμοδιότητες του κάθε Δήμου να φροντίσει για την περισυλλογή τους και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προτείνω στο Σώμα όπως συσταθεί μία επιτροπή η οποία θα προβεί στην καταγραφή τους αφού ενημερωθεί ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Εθελοντισμού, Παιδείας, Νεολαίας και Φιλοζωίας, κ.Βουρδόλης Θεόδωρος, ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες».

Το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να συσταθεί η επιτροπή «και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από τον Νόμο, για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Διαβάστε ακόμη  Εμπαιγμός δίχως τέλος από τη ΝΔ για «ΕΚΑΒ Σαμοθράκης» και πλωτό ασθενοφόρο

Καταρχάς, η διατύπωση είναι προβληματική, αφού το θέμα τοποθετείται σε λάθος βάση. Δεν μπορεί να υποστηρίζεται για τα αδέσποτα ζώα ότι «μπορεί να γίνουν επικίνδυνα», και μάλιστα, όπως φαίνεται, συλλήβδην, αφού δεν υπάρχει κάποιου είδους διευκρίνιση, πχ «κάποια από αυτά τα αδέσποτα». Αυτές είναι επικίνδυνες γενικεύσεις και πιθανολογίες που δημιουργούν αρνητικό κλίμα σε μία τοπική κοινωνία. Αν ένα ζώο είναι αναίτια επιθετικό, υπάρχει όντως συγκεκριμένη διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επειδή κάποια στιγμή, υπήρξαν επιθέσεις, θα πρέπει να κατηγορηθούν όλα τα ζώα που οι ίδιοι οι άνθρωποι άφησαν στον δρόμο ή παράτησαν στα χωριά.

Επιπλέον, διαπιστώνεται πως μάλλον υπάρχει μία σύγχυση περί αρμοδιοτήτων. Στην απόφαση της κοινότητας, ο αντιδήμαρχος Θεόδωρος Βουρδόλης αναφέρεται στο έγγραφο ως «Αρμόδιος Αντιδήμαρχος» μεταξύ άλλων και Φιλοζωίας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος δεν φέρει πλέον αυτό τον τίτλο στην αντιδημαρχία του. Όπως είχε αναφέρει ο ίδιος, άλλωστε, σε συνέντευξη τύπου, πριν ένα μήνα, οι πρόεδροι των κοινοτήτων «γνωρίζουν καλύτερα την περιοχή τους, γνωρίζουν πού ακριβώς υπάρχουν αδέσποτα, πότε εμφανίζονται νέα… θα έχουν την ευθύνη να ενημερώσουν εγκαίρως τον ανάδοχο του έργου (σ.σ. δημοτικό κτηνίατρο) για να αναλαμβάνει, από εκεί και πέρα, το κάθε περιστατικό».

Σε κάθε περίπτωση, η καταγραφή των αδέσποτων είναι μία σωστή  απόφαση και μακάρι να προχωρήσει.