Άρειος Πάγος: Ζητά άμεσες παρεμβάσεις σε περιπτώσεις που καταγγέλλεται κακομεταχείριση αλλοδαπών 

O αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, έστειλε εγκύκλιο προς τους εισαγγελείς, όπου τους προτρέπει να διεξάγουν αυτεπάγγελτες έρευνες για την κακομεταχείριση αλλοδαπών.

O αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεώργιος Σκιαδαρέσης, έστειλε εγκύκλιο προς τους εισαγγελείς, όπου τους προτρέπει να διεξάγουν αυτεπάγγελτες έρευνες για την κακομεταχείριση αλλοδαπών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο που έφερε στο φως το dikastiko.gr:

«Αρκετά συχνά στον ημερήσιο Τύπο και στις ενημερωτικές ιστοσελίδες του διαδικτύου δημοσιεύονται φαινόμενα είτε εμπορίας ανθρώπων, κυρίως αλλοδαπών, που αποτελεί τη σύγχρονη μορφή του γνωστού παλαιού παγκόσμιου δουλεμπορίου, είτε φραστικών ή βίαιων επιθέσεων και κακοποιήσεων αλλοδαπών από ρατσιστικά κίνητρα (και ολοκληρωτικές αντιλήψεις)», αναφέρει.

Σημειώνει ότι πολλοί αλλοδαποί είναι de facto αδύναμοι και ευάλωτοι και έτσι θεωρούνται εύκολος στόχος οργανωμένων ομάδων, αλλά δεν είναι εντελώς απροστάτευτοι, καθώς:

«Η χώρα μας ως κοιτίδα του παγκόσμιου πολιτισμού έχει υπογράψει πλήθος διεθνών συμβάσεων, οι οποίες υποχρεώνουν τα αυτοδεσμευθέντα κράτη–μέλη να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα που ειδικά χορηγούνται σε όλα τα ευρισκόμενα στο έδαφός τους πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων οπωσδήποτε των μεταναστών, ανεξάρτητα αν αυτοί βρίσκονται στο κράτος υποδοχής νόμιμα ή παράτυπα, αφού η πεμπτουσία του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βασίζεται στην αρχή ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να απολαμβάνουν τις θεμελιώδεις, βασικές, οικουμενικές και αναπαλλοτρίωτες ελευθερίες και ασυλίες χωρίς διάκριση».

Παράλληλα, ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι τα κρατικά όργανα είναι δεσμευμένα να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέροντας «το γενικό διεθνές δίκαιο αναμφίβολα κάθε κράτος ασκεί δικαιοδοσία όχι μόνο στους πολίτες του, αλλά και σε ανιθαγενείς ή αλλοδαπούς που βρίσκονται στην επικράτειά του, είτε ως τουρίστες, είτε ως μετανάστες, είτε ως πρόσφυγες αιτούντες άσυλο με ή χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Πληθώρα ατομικών προσφυγών ή αναφορών από πρόσωπα, που δεν έχουν την ιθαγένεια του κράτους κατά του οποίου στρέφονται, κατατίθενται και εκδικάζονται.

Παραπέμπει δε στη συνταγματική επιταγή πως «τα δικαιώματα του ανθρώπου…τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους» και ότι «όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους».

Για το λόγο αυτό, υπογραμμίζει ότι «η ανωτέρω αρχή της αποτελεσματικότητας των θεμελιωδών δικαιωμάτων σημαίνει – πλην άλλων – ότι η σχετική δέσμευση των κρατικών οργάνων (συμπεριλαμβανομένων βεβαίως των εισαγγελικών και των αστυνομικών) δεν είναι μόνο αρνητική (υποχρέωση δηλ. μη παραβίασής τους), αλλά και θετική, ώστε να οφείλουν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους να τα προστατεύουν».

«Στα πλαίσια αυτά παρακαλούμε για την άμεση νόμιμη παρέμβασή σας με την γνώση, την εμπειρία και την ευαισθησία που διαθέτετε σε κάθε περίπτωση απαγορευμένης διάκρισης ή κακομεταχείρισης ή κακοποίησης και εν γένει παραβίασης ή φαλκίδευσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οποιουδήποτε προσώπου από οπουδήποτε και αν προέρχεται» καταλήγει.

Πηγή tvxs